به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، بررسی آمارهای منتشر شده از همهگیری کرونا بهخصوص بعد از ورود ویروس جهش یافته امیکرون نشان میدهد اگرچه شرایط روی کاغذ و نمودارهای عمومی منتشر شده عادی و مناسب است اما تلاطم نگران کنندهای در پس پرده ویروس منحوس جریان گرفته که باعث نگرانی مسئولان بهداشت ودرمان شده است.
به گفته کارشناسان بهداشت و درمان اگرچه نرخ ابتلا و مرگ و میر ناشی از فعالیت ویروس منحوس در سراسر کشور در سطح پایینی قرار گرفته اما با ورود ویروس جهش یافته آفریقایی یا همان اُمیکرون این نگرانی وجود دارد که قدرت سرایت بالای این نوع از ویروس و احتمال جهش مجدد آن داخل کشور سیستم بهداشت و درمان کشورمان را ضربه فنی کند.
این گروه تاکید میکنند درصورتی که ویروس امیکرون به عنوان ویروس غالب کشور شناخته شود تعداد موارد ابتلا روندی تصاعدی و غیرقابل تصور به خود میگیرند چون این نوع ویروس طوفانهای نگران کننده بیماری در کشورهای درگیر بهخصوص کشورهای اروپایی ایجاد کرده که این تعداد بیمار همزمان احتمالاً به کابوسی سنگین برای خط مقدم مقابله با بیماری تبدیل میشود.
کارشناسان بهداشت ودرمان همچنین معتقدند اگرچه تا امروز سطح بیماری و کشندگی ویروس امیکرون بسیار سبکتر از ویروس دلتا بوده و اغلب مبتلایان تجربهای کمی سختتر یک سرماخوردگی معمول یا آنفلوآنزای عادی را دارند اما واقعیت اینجاست که اگر دلتای فعال کشور با ویروس امیکرون ترکیب شده و ویروس دلمیکرون حاصل شود قطعاً دوباره تجارب تلخ قله پیک پنجم را تجربه خواهیم کرد.
در این زمینه گروه یاد شده تاکید میکنند بهترین و البته کم هزینهترین راهکار برای جلوگیری از رسیدن به نقطه یاد شده این است که از فرصت باقی مانده جهت تکمیل فرآیند واکسیناسیون و دُز یادآور استفاده کنیم و هرچه در توان داریم نسبت به فاصلهگذاری اجتماعی و رعایت پروتکلهای بهداشتی به کار بندیم.
مراقب طوفان “امیکرون” باشیم
در همین زمینه یک متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به نگرانی از شکلگیری بحران امیکرون در ایران گفت: نکته امیدوارکننده در مورد جهش امیکرون این است که براساس اطلاعات موجود این نوع ویروس موجب افزایش موارد شدید، بستری و مرگ ومیر نشده اما در صورتیکه ناگهان باعث افزایش شیوع در یک منطقه شود بدون تردید سیستم بهداشتی درمانی آن محل را دچار بحران خواهد کرد.
سعیده آذری اظهار کرد: جهش اُمیکرون، یکی دیگر از بیشمار جهشهای ایجاد شده در ویروس کروناست که به دلیل تغییر در نحوه سرایت پذیری، از جمله جهشهای مهم این ویروس در نظر گرفته شده است؛ بنابراین همچنان با تغییراتی در رفتار ویروس با کرونا مواجه هستیم.
آذری تاکید کرد به صورت کلی علایم این نوع جهش تفاوت چندانی با بقیه نداشته و علایم اصلی همان نشانههای شبیه سرماخوردگی هستند، تفاوتی که در این جهش موجب نگرانی شده سرعت انتقال و سرایت بسیار بالاتر از گونههای قبلی است؛ به طوریکه طی مدتی کوتاه در بیش از ۷۰ کشور و از جمله ایران شناسایی شده است.
وی با بیان اینکه نگرانی دوم در مورد این جهش تغییر در قسمتی از ویروس است که واکسن ها بر اساس آن تولید میشوند، گفت: براساس گزارشهای بینالمللی کاهش تاثیر واکسنها برای این جهش مشهود است.
آذری در خصوص نحوه تشخیص این ویروس، اظهار کرد: شناسایی این جهش از طریق تستهای ژنتیکی روی ویروس قابل انجام است و وقتی در منطقهای شناسایی شد نیازی به تکرار این تستها برروی تک تک افراد نبوده و همه موارد بیماری از نوع جهش جدید در نظر گرفته میشوند.
وی خاطرنشان کرد: از آنجاییکه اطلاعات قطعی در مورد این جهش وجود ندارد، همچنان توصیه ما رعایت اصول بهداشتی یعنی عدم تجمع در محیطهای بسته، حذف مسافرتهای غیرضروری، استفاده از ماسک و تزریق واکسن است تا مثل جهشهای قبلی باعث برانگیخته شدن موج جدیدی نشویم.
تهویه مناسب پاشنه آشیل کانونهای آلودگی
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفت: تهویه مقوله ای است که تاکنون در کل دنیا به آن کم توجه شده بود. حتی شاید در بخشهای مختلف بیمارستانها تهویه معمولی به کار رفته و فقط در بخش های ایزوله تنفسی به کارگیری تهویه اصولی را با استفاده از فیلترهای هوا داشتیم که می تواند ویروس را جذب کند.
محسن فرهادی در ادامه تاکید کرد: بررسیهای اولیه نشان میدهد در مراکز تجمعی و اماکن عمومی مثل مدارس اصلیترین مشکل در رعایت پروتکلها مربوط به تهویه هوا است و برای آن باید چارهاندیشی کرد و در این زمینه گامهای موثرتری برداشت چون تهویه مناسب هوا میتواند به میزان قابل توجهی از آلودگی افراد جلوگیری کند.
لزوم بازنگری پروتکل های ضد کرونا با توجه به رویکرد جدید
وی عنوان کرد: در پاندمی کرونا حدود ۱۷۰ پروتکل بهداشتی که شامل دستورالعمل های مختلف از زمان شروع اپیدمی بود، طراحی و ابلاغ کردیم، با این رویکرد جدید لازم است تمام این پروتکل ها مجددا بازنگری و به روز رسانی شود که قبل از شروع طرح، در مرکز سلامت محیط و کار در حال انجام این کار بودیم و تاکنون چندین پروتکل به کمیته امنیتی و اجتماعی و انتظامی ستاد ملی کرونا در وزارت کشور اعلام شده و در اختیار دستگاه های ناظر و مجری قرار داده شده است که به زودی در اختیار عموم مردم هم قرار می گیرد و شامل دستگاه های اداری، ورزشگاه ها، سینماها، تئاتر، باشگاه ها، استخرها و …. هستند.
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درخصوص وضعیت اجرای قرنطینه هوشمند و عدم اجرای محدودیت با کارت واکسن، گفت: واقعیت این است که مدیریت هوشمند، کار وزارت بهداشت نیست و مصوبه ستاد ملی است و تمام دستگاه های اجرایی و حتی بخش خصوصی مسئول اجرای این اقدامات هستند. در زمینه الزامات مربوط به واکسیناسیون که متاسفانه در همه جای دنیا با این مشکلات مواجه هست، اینطور نیست که با زدن یک کلید روشن بگوییم از امروز واکسیناسیون مردم کنترل می شود؛ به همین دلیل هم هست که دو هفته قبل هم اعلام کردم که لینک ها و ارتباطات سامانه سکوی امید طرح مدیریت هوشمند، باید با تمام دستگاه ها برقرار شود، به عنوان مثال ما تاکسی های اینترنتی را داریم که اکنون فعال هستند. در قدم اول به آنها به ویژه در مناطق پایلوت که در قزوین، کردستان و آذربایجان غربی بود، اعلام کردیم که با سامانه کار نداشته باشید و کارت واکسن را در دید مردم قرار دهید تا زمانیکه قسمت هایی که خود خدمت دهنده ها سایت دارند، بتوانند به سامانه امید وصل شده و کار را به صورت اصولی انجام دهند. اصول کار این است که وقتی می خواهید یک سفر درون شهری داشته باشید در سایت تاکسی به شما اعلام کند که مسافر گرامی، راننده این تاکسی واکسن تزریق کرده است./تسنیم