خطر کم آبی در خواف
خبرمهم: بحران کم آبی جدی است اما همچنان شاهد هدر رفت آب هستیم؛ به گفته فرماندار خواف «میزان برداشت آب در بخش کشاورزی حجم بزرگی در حدود هفتاد درصد است.» کنترل این حجم بزرگ آب طبیعتا تاثیر بسزایی در صرفهجویی آب خواهد داشت و البته این صرفهجویی از سوی صنایع، دامپروری، مصارف خانگی و... نیز باید صورت گیرد.
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، آب؛ مایعی که ارزش آن تنها در نبودش احساس میشود. تهدیدات خشکسالی و بحران کم آبی مسئله مهمی است که این روزها اگر چه به آن پرداخته میشود اما متاسفانه هنوز آن طور که باید و شاید به موضوع توجه جدی نشده است؛ در «تهدیدات خشکسالی» به موضوع مهم و حیاتی آب و معضل جدی خشکسالی میپردازیم. معضلی که همه از وجود آن متضرر میشویم و حتی تهدیدی برای نسلهای آتی به شمار میرود. این بار به سراغ شهرستان خواف رفتیم و درباره چالشها و گوشهای از مشکلات کم آبی با مسئولان شهرستان سخن گفتیم که در ادامه میخوانید.
فرماندار شهرستان خواف گفت: تمامی آب مورد نیاز شرکتهای معدنی در حال حاضر هشت میلیون متر مکعب در سال است که در طرح توسعه ده ساله نیاز شرکتهای معدنی به حداکثر میزان ۲۴ میلیون متر مکعب خواهد رسید.
حسین سنجرانی عنوان کرد: میزان روان آبهایی که در سطح شهرستان خواف وجود دارد، بیش از ۲۳۰ میلیون متر مکعب است؛ شرکتهای معدنی میتوانند با توجه به نیاز آب مصرفی خود از محل روان آبها و استخراج منابع آب از چاهها و قنوات که سالیانه تقریبا ۶ میلیون متر مکعب صورت میگیرد با برنامهریزی علمی میزان آب مصرفی کشاورزان را طوری طراحی نمایند که به روش آبیاریهای قطرهای، سنتر و بارانی به یک بیستم کاهش دهند.
وی ادامه داد: هر میزان آبی که در این زمینه صرفه جویی شود، میتواند در بخش صنعت و شرب مورد استفاده قرار گیرد و در بخش کشاورزی نیز صرفهجویی شود و این امر موجب میگردد که میزان برداشت آب از چاهها کاهش یابد و سفرههای زیر زمینی نیز تقویت شوند و همچنین ما میتوانیم شرایط بهتری برای زیست، کشاورزی و دامپروری مردم مهیا کنیم.
حجم بزرگی از آب شرب خواف در کشاورزی
سنجرانی خطر کم آبی را در بخش آب شرب، دامپروری و کشاورزی عنوان کرد و افزود: میزان برداشت آب برای شرب، حدود دوازده درصد؛ در بخش کشاورزی حجم بزرگی در حدود هفتاد درصد و همچنین در بخش دامپروری هجده درصد است.
فرماندار خواف بیان کرد: با تلاش مسئولان آبفای شهرستان ما در روستاها کمبود آب نداریم اما در توزیع و انتقال آب با مشکلاتی همچون فرسودگی شدید شبکه آب رسانی و هدر رفت آب مواجه هستیم.
حسین سنجرانی خاطر نشان کرد: همه ما باید در صرفه جویی آب سهیم باشیم و در میان مردم فرهنگ سازی کنیم و باید تمام افراد در این امر پیشگام باشند که ما بتوانیم محصولات و صنایعی که پر مصرف هستند، از چرخه حذف کنیم و راهکارهای جدیدی که کمترین میزان مصرف آب را دارا میباشند در دستور کار قرار دهیم تا با تلاش همکاران و مدیریت آبفای خواف تابستانی بدون کمبود و قطعی آب داشته باشیم.
با صرفهجویی ده لیتری هر خانواده در شبانه روز جیره بندی آب نداریم
وی در خصوص جیرهبندی آب در شهرستان خواف گفت: لازمه جلوگیری از قطعی آب و جیرهبندی، صرفهجویی توسط مردم است اگر هر خانواده در هر شبانه روز ده لیتر صرفه جویی کنیم مطمئنا مصارف کاهش مییابد، تاسیسات در ایمنی هستند و همچنین همکاران ما در آبفا در حوزه تامین آب مشکلی نخواهند داشت.
همکاران آبفا به مشترکان پرمصرف تذکر دهند اگر توجه نکردند؛ انشعاب را قطع کنند
فرماندار خواف مطرح کرد: باید امور آبفا در قدم اول به مشترکان پرمصرف اخطار دهد اگر کسانی که توجهی به هشدارها و توصیههای این امور نداشتند ما پیشگام میشویم تا آب مشترک قطع شود این امر باید در ادارات و ارگانها نیز رعایت شود تا همه ما بدانیم که مسئله کم آبی، مشکل جدی امروز جامعه ما مخصوصا در فصل تابستان به شمار میرود.
میزان هدر رفت در روستاها بالای ۵۰ درصد است و نیازمند اعتبار هستیم
سنجرانی میزان هدر رفت آب در روستاها را بالای پنجاه درصد ذکر کرد؛ او توضیح داد: این امر به دلیل فرسودگی شبکه آب رسانی است که از دهه شصت بوده است.
وی بیان کرد: یکی از عمده نگرانیهای ما مصرف بیرویه آب در بخش کشاورزی و باغداری است همچنین انشعابات غیر مجاز. در این زمینه با همکاری دستگاه محترم قضایی برخورد میکنیم و کسی حق ندارد بیت المال را در مصارف غیر قانونی استفاده کند.
کسری آب شهر خواف با اجاره دو چاه از شهرداری جبران شد
مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان خواف نیز در خصوص تامین آب شرب شهر خواف در ایام پیک مصرف آب تابستان به ایسنا گفت: با انجام برنامه ریزی و پیگیری فرمانداری خواف، خرید آب از ۲ حلقه چاه شهرداری و آموزش پرورش در روزهای آتی اجرایی خواهد شد تا مشکل کم آبی و قطعی آب را بتوانیم به حداقل برسانیم.
سید حسن رضائیان توضیح داد: این چاهها دارای ۱۵ لیتر دبی است و به صورت موقت و برای گذر از بحران به تامین آب شرب شهر اضافه خواهد شد و پیگیریها برای تجهیز و بهرهبرداری از ۲ حلقه چاه جدیدالحفر در شهر خواف در حال انجام است، اما باید توجه داشت که مدیریت مصرف توسط مشترکان محترم بسیار کارساز است و نتایج بلند مدت به همراه خواهد داشت.
وی همچنین افزود: خادمان مردم در امور آب و فاضلاب شهرستان خواف به صورت شبانه روزی در تلاش هستند تا خللی در تامین آب شرب سالم و بهداشتی مشترکان به وجود نیاید و با مدیریت فشار ضمن جلوگیری از هدر رفت ناشی از نشت شبانه شرایط آب رسانی را مدیریت میکنیم.
آب شرب بیمارستان خواف در هیچ شرایطی قطع نمیشود
رضائیان در خصوص تامین آب شرب بیمارستان ۲۲ بهمن خواف نیز اظهار کرد: با توجه به اپیدمی بیماری کرونا و افزایش مصرف آب در حوزه بهداشتی، آب مصرفی بیمارستان ۲۲ بهمن شهر خواف حدود دو برابر بیشتر از مقدار ظرفیت قراردادی است و گاها درخواست تامین آب به صورت تانکر نیز دارند، بنابراین با برنامهریزی، تامین آب مازاد به صورت تانکری در مخازن بیمارستان در حال انجام است تا مشکلی در این خصوص وجود نداشته باشد.
مدیر امور آبفای خواف گفت: یکی از برنامههای این امور قطع انشعابات غیر مجاز و مشترکان پر مصرف بوده که از سال گذشته تا کنون بیش از ۲۰۰ انشعاب غیر مجاز در شهرستان خواف کشف و جمع آوری شده است.
وی همچنین بیان کرد: ۱۷۴ مشترک در شهر خواف در جرگه مشترکان پر مصرف هستند که اخطار دریافت کردهاند و اگر رعایت و صرفهجویی نکنند، آب این مشترکان قطع خواهد شد.
رضائیان گفت: بیشترین انشعابات غیر مجاز در بخش باغات است که با برنامه ریزی و ایجاد اکیپ، انشعابات غیر مجاز شناسایی خواهند شد و با همکاری دستگاه محترم قضایی با متخلفان برخورد قانونی صورت خواهد گرفت و انشعابات نیز قطع میشوند.
قطعی برق موجب قطعی آب هم میشود
مدیر امور آب و فاصلاب شهرستان خواف گفت: زمانی که برق قطع شود، آب هم قطع خواهد شد. در روزهای گذشته با قطعی برق ۲ ساعته در شهر نشتیفان و روستاهای بخش سلامی شاهد افت فشار آب و قطعی آب مشترکان بودیم.
وی همچنین اظهار کرد: هر زمانی قطع برق صورت میگیرد، مخازن و تاسیسات آبفا نیز از مدار خارج میشوند به همین سبب ۲۴ ساعت طول میکشد تا مخازن آبگیری شوند و مشکل مشترکان رفع شود.
رضائیان گفت: با همکاری اداره برق خواف توانستیم این موضوعات و قطعی برق را مدیریت کنیم تا شاهد بروز مشکلات کمتری در این زمینه باشیم.
فرسودگی شدید شبکه آب رسانی شهرستان خواف
وی عنوان کرد: در بخش روستایی بیش از ۵۰ درصد و در بخش شهری ۳۵ درصد فرسودگی خطوط انتقال و شبکه توزیع داریم که در سال گذشته تا کنون بیش از ۶۰۰۰ اتفاق با تلاش نیروهای اتفاقات امور رفع شده است.
رضائیان با بیان اینکه این امور دارای ۱۵ هزار مشترک است؛ گفت: پس از ادغام آب و فاضلاب شهری و روستایی ۸۳ روستا تحت پوشش امور آب و فاضلاب شهرستان خواف قرار گرفت که توانستیم در طول یک سال گذشته پنجاه درصد مشکلات را مرتفع کنیم./ایسنا