آلودگی آب‌سردکن برخی بیمارستان ها به باکتری

خبرمهم: در بررسی آب‌سردکن‌های بیمارستان‌های شهر تهران مشخص شد که تعدادی از آب‌سردکن‌ها آلوده به برخی از باکتری‌ها هستند.

به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، باکتری سودوموناس یک باکتری سرمادوست است و می‌تواند در محیط‌هایی با حداقل مواد غذایی رشد کند. این باکتری مقاومت قابل ملاحظه‌ای در برابر مواد ضد عفونی کننده دارد و می‌توان حتی آن‌ها را در برخی از صابون‌های مایع، مواد ضدعفونی‌کننده و مواد شوینده نیز پیدا کرد. نشت فاضلاب به آب‌های زیرزمینی و عدم فیلتراسیون آب‌های سطحی، باعث گسترش این باکتری می‌شود.

با توجه به نکات گفته شده، پژوهشگران مهندسی محیط‌زیست وضعیت آلودگی آب‌سردکن‌های بیمارستان‌های مناطق مختلف را از نظر باکتری «سودوموناس آئروجینوزا» بررسی کردند.

برای انجام این مطالعه در دو فصل پاییز و زمستان ۱۰۰ نمونه از ۱۰ بیمارستان در نقاط پنج‌گانه شهر تهران، برداشته شد. نمونه‌های برداشته شده، پس از انتقال به آزمایشگاه از نظر وجود باکتری سودوموناس مورد بررسی قرار گرفتند.

نتایج این بررسی‌ها نشان داد که از بین نمونه‌های ارسالی به آزمایشگاه یک نمونه مشکوک به باکتری‌ سودوموناس آئروجینوزا و یک نمونه مشکوک به جنس آلکالیژنز فیکالیس بود. در سه نمونه نیز آلودگی به باکتری باسیلوس سوبتلیس مشاهده شد. این باکتری یک باکتری گرم مثبت است و در سطح خاک و محیط‌های آبی فراوان یافت می‌شود.

همچنین ادامه بررسی‌ها نشان داد که میزان شیوع باکتری‌های گرم مثبت در آب‌سردکن‌های بیمارستان‌های شهر تهران بیشتر از باکتری‌های گرم منفی است. این موضوع به دلیل وجود گرد و غبار در هوا و عدم رعایت بهداشت فردی مراجعه‌کنندگان است.

باکتری سودوموناس آئروجینوزا از آب‌سردکن بخش پذیرش یک بیمارستان در جنوب تهران جدا شد. باکتری آلکالیژنز فیکالیس از آب‌سردکن مستقر در کنار سرویس بهداشتی بیمارستانی در مرکز تهران و باکتری باسیلوس سوبتلیس از آب‌سرد بخش پذیرش بیمارستانی در شرق تهران جدا شد.

پژوهشگران این مطالعه با توجه به نتایج به‌دست‌آمده می‌گویند: رسیدگی مرتب مسئولان، خدمت‌رسانی منظم، بررسی اتطالات آب‌سردکن‌ها، کلرزنی مرتب، تاسیسات لوله‌کشی مناسب جهت آبرسانی، فیلترینگ صحیح و تجهیزات مدرن دستگاه‌های آب‌سردکن اهمیت زیادی دارد.

به گفته این محققان؛ آب‌سردکن‌های سنتی در ایجاد آلودگی ثانویه تاثیر کمی دارند، و شستشوی دوره‌ای آب‌سردکن‌های غیرسنتی ضروری به نظر می‌رسد و می‌تواند امری مهم در سلامت مصرف‌کنندگان آب آشامیدنی باشد.

در انجام این پژوهش،‌سمانه عبدی اندرابیو رضا حاجی سید محمد شیرازی؛ پژوهشگران گروه مهندسی محیط‌زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و سید امیرعلی انوار و مریم عطایی؛ پژوهشگران گروه بهداشت مواد غذایی این دانشگاه، مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «بررسی احتمال آلودگی آب‌سردکن‌های تعدادی از بیمارستان‌های تهران با باکتری سودوموناس آئروجینوزا» در فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط‌زیست، منتشر شده است./ایسنا

خروج از نسخه موبایل