به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، سرطان یک مشکل عمده سلامتی و دومین علت اصلی مرگومیر در سطح جهانی پس از بیماریهای قلبی عروقی است و تاثیر زیادی بر افراد، جوامع و سیستمهای بهداشتی دارد. در سال ۲۰۱۸، میزان ابتلا جهانی سرطان به حدود ۱۸.۱ میلیون مورد و ۹.۶ میلیون مرگومیر افزایش یافت و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۴۰ این میزان دو برابر شود.
سرطان، رشد گروهی از سلولها در بدن است، ممکن است در هر سنی رخ دهد و اگر در زمان مناسب تشخیص داده و درمان نشود، خطر مرگ را افزایش میدهد.
هدف اتحادیه بینالمللی کنترل سرطان (UICC) در روز جهانی سرطان، تشویق افراد، جامعه و دولتها برای بهبود آگاهی عمومی و دسترسی به غربالگری و تشخیص زودهنگام بیماری است. انتظار میرود با افزایش سن جمعیت جهان و روی آوردن افراد در کشورهای کمدرآمد به سبک زندگی غربی، فعالیت بدنی کمتر و مصرف غذاهایی باانرژی و چگالی بالا این آمار افزایش یابد. بسیاری از بیماران سرطانی بهویژه در کشورهای کمدرآمد و متوسط به تشخیص زودهنگام و درمان و مراقبت باکیفیت مقرونبهصرفه دسترسی ندارند.
در این روز، بنیاد پیشگیری از سرطان در حمایت از UICC برای افزایش پیشگیری از سرطان، تشخیص بهموقع و غربالگری نیاز به اقدام فوری برای نجات جان افراد را برجسته میکند.
دکتر کری آدامز، مدیرعامل UICC اظهار کرد: در روز جهانی سرطان میخواهیم که همه بدانند بسیاری از سرطانها قابلکنترل و حتی بهبودی هستند بهویژه اگر در اسرع وقت شناسایی و درمان شوند. با تشخیص سرطان در مراحل اولیه، از بزرگترین فرصت برای جلوگیری از میلیونها مرگ قابلپیشگیری در سراسر جهان استفاده میکنیم.
اهمیت روز جهانی سرطان
اپیدمی جهانی سرطان گسترده و رو به افزایش است. در حال حاضر سالانه ۸.۲ میلیون نفر (بین ۳۰ تا ۶۹ سال) در سراسر جهان به دلیل ابتلا به سرطان جان خود را از دست میدهند که ۴ میلیون نفر از این تعداد با مرگ زودرس مواجه میشوند. بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت (WHO)، تعداد مرگهای ناشی از سرطان سالانه افزایش مییابد و تا سال ۲۰۳۰ به ۱۳ میلیون نفر خواهد رسید. اگر و فقط اگر انسان تصمیم بگیرد منابع بیشتری را برای تشخیص و درمان بهموقع بیماری اختصاص دهد، سالانه جان ۳.۷ میلیون نفر میتواند نجات پیدا کند.
البته لازم به ذکر است که طبق آمارهای Cancer Research UK (موسسه خیریه تحقیق و آگاهی از سرطان در انگلستان)، بقای سرطان در انگلیس در ۴۰ سال گذشته دو برابر شده است.
برای افزایش آگاهی درباره بیماری و تدوین راهبردهای عملی مقابله با سرطان، باید اقدامات فوری انجام شود. اختلاف جهانی در دسترسی به پیشگیری، درمان و مراقبتهای بهداشتی بهطور تصاعدی در حال افزایش است. موضوع روز جهانی سرطان در سال ۲۰۲۱ «من هستم و خواهم بود» است.
تحقیقات سرطان عامل اصلی پیشرفت در پیشگیری و راهبردهای درمانی است که بر بیماران سرطانی آینده تاثیر بسزایی دارد.
روز جهانی سرطان و افزایش آگاهی کودکان
سرطان بیماری است که تبعیض قائل نیست و بر روی افراد بدون در نظر گرفتن سن، جنس، نژاد و موقعیت اجتماعی آنان تاثیر میگذارد. در روز جهانی سرطان، کمپینهای مختلفی برای گسترش آگاهی آغاز به کار میکنند و افراد و جوامع سعی میکنند راههایی برای مبارزه با این بیماری کشنده پیدا کنند.
بسیاری از خانوادهها بهنوعی تحت تاثیر این بیماری قرارگرفتهاند. این بدان معنی است که تعداد بیشتری از کودکان در سنین جوانی در معرض تاثیرات سرطان قرار میگیرند. افزایش آگاهی کودکان در مورد روز جهانی سرطان میتواند به صورتهای ذیل باشد:
صحبت با کودکان درباره سرطان
بسیاری از افراد در سراسر جهان براثر این بیماری جان خود را از دست میدهند و ناآگاهی، عامل اصلی در بیشتر موارد است. ارتباطات، ابزاری موثر برای افزایش آگاهی درباره سرطان است. مهم است که به کودکان در مورد سرطان آموزش دهید و اهمیت این روز را برای آنان برجسته کنید. از بهترین روشها برای آموزش به کودکان استفاده از فعالیتهای مختلف است. خلق هنر روشی عالی برای درگیرشدن کودکان در آگاهی از سرطان است. صنایعدستی مختلف میتواند به آگاهی کودکان در هر سنی کمک کند. آنان میتوانند نقاشی بکشند و یا روبان تهیه کنند. میتوانید صنایعدستی متناسب با سن کودکان را پیدا کنید تا هنگام یادگیری در مورد سرطان از ساخت آنها لذت ببرند.
استفاده از رسانههای اجتماعی
لازم نیست افزایش آگاهی در این زمینه پیچیده باشد. امروزه بسیاری از نوجوانان زمان قابلتوجهی از تلفنهای همراه استفاده میکنند. با تشویق آنان برای ارسال پیامهای مثبت در مورد روز جهانی سرطان، میتوانید از این مزیت استفاده کنید. استفاده از رسانههای اجتماعی میتواند به گسترش آگاهی در این زمینه کمک کند و کودکان میتوانند تصاویر، داستانها، فیلم و سایر اطلاعات درباره این بیماری را به اشتراک بگذارند.
تجربه درمان سرطان
درحالیکه پایان درمان سرطان برای بسیاری افراد رضایتبخش و تسکیندهنده است، اما میتواند اثرات جسمی و روانی پایداری به دنبال داشته باشد. این موارد به دنبال تاثیر طولانیمدت بر وضعیت جسمی فرد و تغییر در نحوه زندگی او ایجاد میشود. علاوه بر این، فرد با مشکلات روحی مانند افسردگی، اضطراب و در موارد جدیتر با اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) مواجه میشود. روابط با افراد نزدیک، دوستان و همکاران به علت مشکلات جسمی و عاطفی که درمان سرطان ایجاد میکند، با مشکل مواجه میشود. برای مثال فرد با ضربه روحی و استرس، ترس از بازگشت بیماری و تنهایی روبرو خواهد شد.
آگاهی افراد از سرطان
برای به دست آوردن تصویری جهانی از تجربیات و درک افراد از سرطان، UICC نظرسنجی را برای بیش از ۱۵ هزار بزرگسال در سراسر جهان انجام داد. در این بررسی در ۲۰ کشور جهان از افراد سوال شد که تا چه اندازه نگران موضوع سرطان هستند و تا چه حد از عوامل خطر آن آگاهی دارند و برای کاهش خطر چه تغییری در رفتار خود ایجاد میکنند. همچنین نگرش نسبت به اقدامات دولت در زمینه مقابله با این بیماری نیز بررسی شد.
نتایج نشان داد: ۶۱ درصد افراد بهنوعی تحت تاثیر سرطان قرارگرفتهاند و حدود ۵۸ درصد از ابتلا به سرطان در آینده نگران هستند. ۸۲ درصد در کنیا نیز نگران سرطان هستند، درحالیکه این آمار در عربستان سعودی ۳۳ درصد است.
این گزارش هیچ ارتباط مشخصی بین سطح نگرانی و میزان مرگومیر در کشور یا شیوع سرطان پیدا نکرده است. اما در کنیا، تخمین زده میشود که ۸۰ درصد موارد سرطان در مراحل نهایی بیماری، هنگامیکه احتمال زنده ماندن کاهش مییابد، تشخیص داده میشوند. طبق این گزارش، کنیا مانند بسیاری دیگر از کشورهای درحالتوسعه، با چالشهایی ازجمله کمبود متخصص سرطان، زیرساختهای محدود و فناوری نجاتدهنده زندگی و جمعیتی که اغلب قادر به پرداخت هزینههای بالای درمان سرطان نیستند، مواجه است.
نابرابری در دانش سرطان
این بررسی اختلاف فاحشی بین دانش و آگاهی از خطرات سرطان بین گروههای اجتماعی و اقتصادی را کشف کرد. فردی از هرکجای دنیا با سطح تحصیلات پایین یا زندگی در خانوار کمدرآمد ممکن است آگاهی کمتری از خطرات سرطان داشته باشد و نتواند کاری برای کاهش این خطر انجام دهد، بهاستثنای استعمال دخانیات که بیشتر افراد بهعنوان عامل خطر بالا آن را میشناسند.
آمارهای سال گذشته حاکی از آن است که بیشترین موارد خطر ابتلا به سرطان شامل سیگار کشیدن با ۶۳ درصد، قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراءبنفش با ۵۴ درصد و تنفس دود سیگار دیگران ۵۰ درصد است، درحالیکه کمترین موارد مرتبط به کاهش تحرک با ۲۸ درصد، قرارگرفتن در معرض ویروس و باکتری خاص با ۲۸ درصد و اضافهوزن با ۲۹ درصد است.
هفت نفر از هر ۱۰ نفر یا ۶۹ درصد گفتند که در سال گذشته برخی اقدامات را برای کاهش خطر سرطان خود انجام دادهاند که تغذیه سالم از این موارد است.
کرونا و سرطان
درحالیکه ویروس جدید کرونا در بیشتر افراد به مدت ۸ روز باقی میماند، دانشمندان موردی غیرمعمول در بیمار مبتلابه سرطان خون را گزارش کردند که حدود ۱۰۵ روز ویروس را در بدنش حمل میکرد و حداقل ۷۰ روز این ویروس در او بدون هیچگونه علامتی مسری بود. نتایج منتشرشده در مجله Cell نشان داد، ازآنجاکه جزئیات جدیدی درباره بیماری کووید- ۱۹ ارائه نشده است، درک اینکه چه مدت افراد میتوانند بهطور فعال آلوده بمانند مهم است.
وینسنت مونستر، محقق ارشد این بررسی گفت: در آغاز این بررسی چیز زیادی درباره ویروس نمیدانستیم، اما با ادامه شیوع بیماری، افراد بیشتری با طیف گسترده از اختلالات نقص سیستم ایمنی و آلوده به ویروس شناسایی شدند که در درک نحوه رفتار سارس- کو- دو در این جمعیت بسیار مهم است.
نتایج تحقیقات جدید نشان میدهد، افراد مبتلابه بیماری کووید- ۱۹ در مقایسه با افراد عادی احتمال مرگ بیشتری دارند. البته این موارد با افزایش سن و سایر بیماریهای مزمن مانند فشارخون بالا مرتبط است./خراسان