به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، پس از هفتهها ادعاهای ضدونقیض درباره شیوع کرونای انگلیسی در ایران، دیروز بالاخره وزارت بهداشت تایید کرد که اولین مورد کرونای انگلیسی در کشور پیدا شده است، موضوعی که باعث نگرانیهای زیادی و حتی درخواست برای افزایش محدودیتها همراه شده است.
براساس آنچه سعید نمکی وزیر بهداشت اعلام کرد که اولین مورد کووید ۱۹ موتاسیون یافته انگلیسی در یک هموطن که از انگلیس آمده بود در یکی از بیمارستانهای خصوصی پیدا شده است. البته او از مردم خواست وحشت نکنند، چراکه اوضاع تحت کنترل است.
این نوع کروناویروس که چند هفته پیش مسئولان کشور انگلیس از وجود آن هشدار دادند، نوعی جهش یافته از کروناویروس است که به گفته دانشمندان قدرت شیوع بسیار بیشتری دارد و تاکنون ۳۳ کشور از ردیابی این نوع کروناویروس در کشورشان خبر دادهاند.
حمید عمادی متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری در این رابطه میگوید: «این همان ویروس کروناست که فقط در انتقال آن یک جهش رخ داده است و سرعت انتشارش بیشتر و در واقع مسریتر شده است، میزان کشندگی این نوع جدید با نوع قبلی تفاوتی ندارد.»
چه چیزی دنیا را ترسانده است؟
به طور کلی کروناویروس تاکنون با جهشهای مختلفی همراه بوده است، اما برخی از ویژگیهایی که این نوع جهش را به کروناویروس اضافه کرده است باعث شده تا کشورهای زیادی از آن بترستند چراکه بررسیهایی که از کرونای انگلیسی در آزمایشگاهها انجام شده نشان دادهاند که این ویروس خیلی راحتتر از قبل شیوع پیدا میکند، ویژگیهای اصلی این نوع جدید ویروس از این قرار است:
تجربه انگلیس از شیوع این ویروس اثباتی بر این موضوع است، نوع جهش یافته ابتدا در شهرویر در انگلیس کشف شد، در آبان ماه یک چهارم تعداد مبتلایان کروناویروس انگلیس به این نوع جدید مبتلا بودند و در آذر ماه نزدیک به دو سوم مبتلایان به این نوع جدید کروناویروس مبتلا شده بودنند.
به گفته بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس، قابلیت شیوع این ویروس ۷۰درصد بیشتر از قبل است، اگرچه محققان میگویند هنوز برای چنین تخمینی زود است.
کرونای انگلیسی، به نوع غالب ویروس در ایران تبدیل میشود
در واقع دلیلی که باعث شد تا بسیاری از کشورها پروازها را به انگلیس ممنوع کنند این است که همانند انگلیس، این نوع جدید ویروس بخاطر سرعت پخشش به نوع غالب کروناویروس تبدیل شود. حالا کشف اولین مورد آن در این چنین نگرانی را برای کشور هم به وجود آورده است.
عمادی در این رابطه میگوید: «نه تنها برای ایران، بلکه برای کل دنیا این نوع جهش یافته ویروس به نوع غالب تبدیل می شود مگر این که واکسن خوبی جلوی انتقال آن را بگیرد.»
از سویی به نظر میرسد که این نوع جدید ویروس گروه جدیدی را در خطر ابتلا به کروناویروس قرار داده است، موضوعی که میتواند میزان ابتلا به کووید-۱۹ را در کشور افزایش بدهد.
مسعود مردانی عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، در این رابطهامیگوید: «این ویروس دوست دارد دور بزند، یعن کاری کند که افرادی که تاکنون مبتلا نشدند به بیماری مبتلا بشوند. به همین دلیل افرادی که بیماری نگرفتند و نزدیک بیماران باید فاصله گذاری ها رعایت کنند، دستهایشان را بشورند، ماسک بپوشند، سفر نروند و به طور کلی پروتکلهای قبلی را رعایت کنند.»
کرونای انگلیسی آلوده شدشوند؟
البته که این نوع جهش یافته کروناویروس با انواع قبلی تفاوت کلی ندارد و به نظر میرسد روش مقابله با شیوع آن، دقیقا به همان شیوههای قبلی است.
مردانی در این باره میگوید: «راه پیشگیری کرونا به راههای قبلی تفاوت ندارد، با کرونای قبلی فرقی ندارد با این تفاوت که باید حتما قرنطینه موارد بیماری نوع جدید به شکل جدی انجام بشود و تمام افرادی که نسبت به ابتلای آنها شک وجود دارد، جداسازی بشوند و افرادی که با آنها در آنها تماس بودند هم ردیابی بشوند. وزارت بهداشت گفته که ظرفیت و توانایی انجام این کار را دارد.»
خبر بد این که مطالعاتی که در چند ماه گذشته انجام شده است نشان میدهند که تاثیرگذاری برخی از محدودیتها روی شیوع نوع جدید کروناویروس کمتر است.
برای بررسی میزان شیوع کروناویروس در یک کشور محققان از کمیتی به اسم R استفاده میکنند که کاهش آن به زیر ۱ به منزله کنترل پاندمی است، مطالعهای در انگلیس نشان داده است که در دوره ۳۰ روزه قرنطینه این عدد برای نوع قبلی کروناویروس به ۰.۶ و برای نوع جدید به ۰.۹ کاهش پیدا کرده است. برخی مطالعات هم نشان دادهاند که در نوع جهش یافته جدید این عدد حدود ۰.۷ افزایش پیدا میکند.
کروناویروس انگلیسی، عامل موج آبان بود؟
با این وجود برخی از متخصصان بر این باور هستند که کروناویروس انگلیسی چندین ماه است که وارد ایران شده است و حتی میتوان آن را عامل اوجگیری کرونا در کشور در آبان ماه دانست، به همین دلیل لزومی هم به تغییر محدودیتها نیست.
عمادی در این رابطه میگوید: «واقعیت این است که این ویروس در دنیا از شهریور وجود داشته و همه جای دنیا هم بوده است، کشورها حرکات نمادی کردند و پروازها را لغو کردند، اما معلوم نیست نوع جدید کشورها رفته است. با توجه به وجود ویروس از شهرویر ماه، احتمال این که پیک سوم بیماری در آبان ماه در ایران بخاطر شیوع همین ویروس باشد وجود دارد.»
با این وجود این موضوع در ابتدای شیوع کروناویروس توسط مسئولان رد شد و حتی وزیر بهداشت اعلام کرد که کرونای انگلیسی در کشور وجود ندارد.
عمادی میگوید: «این ویروس را همه کشورهای دنیا دارند و احتمالا ویروس انگلیسی پخش شده است. اما بخاطر بحث سیاسی هیچ یک از کشورها مطرح نکردند. واقعیت این است باید همه رعایت کنیم چه ویروس انگلیسی باشد، چه روسی و چه چینی.» /خبر آنلاین