به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، پاییز سختی که همه استانهای کشور را در وضعیت قرمز و نارنجی کرونا قرار داده بود، به پایان رسید و حالا در ابتدای فصل زمستان و با گذشت بیش از یک ماه از اعمال محدودیتهای سراسری، شیوع ویروس کرونا در همه مناطق روندی نزولی یافته است.
حذف رنگ قرمز از نقشه کرونایی استانهای ایران و جایگزینی آن با رنگ نارنجی و زرد در برخی استانها ازجمله ایلام و بوشهر نمود بیشتری داشته و در استانهای کرمان و آذربایجان شرقی چند شهر به رنگ سفید درآمدند.
مازندران تنها استان کشور است که برخلاف سایر استانها، همچنان روند ابتلا به کرونا در آن صعودی است و ۴شهر آن بار دیگر از وضعیت نارنجی به قرمز رسیده. براساس آخرین دادههای تحلیلی، از امروز ۳۸۱شهرستان زرد، ۶۳شهرستان نارنجی و ۴شهرستان قرمز خواهند بود.
با اینکه هنوز هیچ استانی به وضعیت سفید نرسیده و تنها چند شهر سفید شدهاند، اما در این مدت ۱۵استان توانستهاند روزهای بدون فوتی کرونایی را در آمار خود ثبت کنند.
برخی بیمارستانها نیز با تلاش کادر درمان و همراهی مردم تا حدود زیادی خالی از بیماران بدحال کرونایی شده و به وضعیت عادی بازگشتهاند.
با این حال، کارشناسان حوزه بهداشت و درمان معتقدند روند نزولی شیوع کرونا در کشور ناپایدار و شکننده است و اگر بیتوجهی به پروتکلهای بهداشتی، تردد شبانه و سفرهای برونشهری و استفاده نکردن از ماسک دوباره رواج یابد، آمار مبتلایان و به تبع آن جانباختگان بار دیگر افزایش مییابد و با موج چهارم کرونا مواجه خواهیم شد
کاهش بیش از ۵۰درصدی آمار فوتیها
تازهترین گزارشها حاکی از آن است که آمار فوتشدگان کرونا در برخی استانها بیش از ۵۰درصد کاهش پیدا کرده است. سخنگوی علوم پزشکی اصفهان از کاهش ۸۰درصدی موارد بستری و ۶۰درصدی میزان مرگومیر ناشی از بیماری کووید-۱۹ خبر میدهد.
آرش نجیمی با اشاره به شیب کاهشی آمار بستری و ابتلا در چند روز اخیر به همشهری میگوید: ازجمله موارد قابلتوجه کاهش موارد مرگومیر و بیماران بدحال است، بهطوری که تعداد بیماران بدحال و بستری در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) بیمارستانها از حدود ۳۹۰ به زیر ۲۰۰نفر رسیده است. بهتبع آن نیز میزان مرگومیر کاهش یافته و از محدوده ۴۰نفر به حدود ۱۰ تا ۲۰نفر رسیده است.
همین امر باعث شد تا استراحت خوبی به کادر درمان و پرستاران داده شود و بتوانند کمی تجدید قوا کنند.
وی با بیان اینکه تعداد بیماران بستری در بیمارستان شریعتی اصفهان و بیمارستان عیسیبن مریم(ع) به نصف رسیده است، میافزاید: طبق برنامههای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان قرار بود با توجه به روند افزایشی بیماران کرونایی چند بیمارستان تخصصی ازجمله فیض، سوانح سوختگی و شهید چمران اصفهان نیز در آذر به جمع بیمارستانهای مرجع کرونا بپیوندند که این برنامه نیز متوقف شد.
به گفته نجیمی، روند کاهشی در شهرستانهای استان نیز برقرار و کاهش تعداد بستری مشهود است. او تأکید میکند اجرای طرح حافظان سلامت محلهمحور (شهید سردار سلیمانی) نیز نقش بسزایی در بهبود شرایط شیوع بیماری کرونا داشت.
سخنگوی ستاد کرونای اصفهان با اشاره به اینکه بیشترین پوشش طرح حافظان سلامت محلهمحور در شهرستانهای اردستان، نطنز و مبارکه بوده است، توضیح میدهد که بیشترین بیماران شناساییشده نیز در نجفآباد و نطنز بودند.
او میگوید: همچنین بیش از ۱۱۰۰پایگاه در این طرح در استان اصفهان فعال است که حاصل فعالیت آنها پوشش ۶۰درصدی جمعیت استان در غربالگری کرونا، ۷۹درصد پیگیری بیماران، ۵۲درصد رهگیری افراد در معرض تماس با بیمار و کاهش میزان بستری و مرگومیر ناشی از کروناست.
در خوزستان نیز آمار مرگومیر بر اثر کرونا تا پیش از اجرای طرح شهید قاسم سلیمانی ۹۸مورد بود که این آمار بعد از اجرای طرح در دیماه به ۲۳مورد رسیده و کاهش ۷۶درصدی را نشان میدهد.
سیدمحمد علوی، رئیس مرکز بهداشت خوزستان میگوید: تابستان با پیک کرونا در استان خوزستان مواجه بودیم، درحالیکه انتظار میرفت آمار کاهش یابد. در نتیجه رفتار ویروس کرونا قابل پیشبینی نیست و نباید با کاهش آمار مغرور شویم، باید آمادگی مدیریت را داشته باشیم.
همچنین رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با بیان اینکه در ۷روز اخیر هیچ مورد مرگی در بیمارستانبوعلی زاهدان اتفاق نیفتاده است، عنوان میکند که موارد مرگومیر ناشی از کرونا در سیستان و بلوچستان بیش از ۵٠درصد کاهش یافته است.
سیدمحمد هاشمی شهری با توضیح اینکه استمرار این موفقیت همچنان نیازمند رعایت شیوهنامههای بهداشتی در سطوح فردی، خانوادگی و اجتماعی است، میگوید: اگر کرونا را دستکم بگیریم و رفتارهای پیشگیرانه را کاهش دهیم، احتمال وقوع موجهای آینده کرونا وجود دارد.
وی سرمای هوا و تجمع اعضای خانواده در فضاهای با تهویه کم هوا را ازجمله تهدیدات آتی برای مدیریت بیماریهای تنفسی ازجمله کرونا در استان عنوان میکند و میافزاید: هرچه از فصل سرد سال میگذرد، حذف دورهمیهای خانوادگی اهمیت بیشتری مییابد و لازم است عضو خانواده که علائم بیماری تنفسی دارد، هرچه سریعتر از افراد سالم خانواده جدا شود.
هرچند طبق گفته سعید نمکی، وزیر بهداشت، مرگومیر ناشی از کرونا تاکنون حداقل ۵۰ تا ۶۰درصد کاهش پیدا کرده است، با این حال وضعیت بسیاری از استانها همچنان متزلزل و شکننده است.
با این همه در روزهای باقیمانده از فصل زمستان رعایت محدودیتها و پروتکلهای بهداشتی میتواند از وقوع موج چهارم کرونا پیشگیری کند و نزدیکشدن به پایان این پاندمی بزرگ را رقم بزند./همشهری