به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، دولت زیر بار قرنطینه کامل نرفت؛ البته شرایط اقتصادی موجود هم دست دولت را در اینخصوص بسته است. خبرهای منتشر شده از ستاد ملی مبارزه با کرونا نشان از تشتت آرای سنگین میان اعضای این ستاد دارد. روز گذشته خبر رسید که وزیر بهداشت برای چندمین بار استعفا کرده، اما با این استعفا موافقت نشده است. هرچند این استعفا تکذیب شد، اما نگاه اجمالی به سایر اخبار کرونایی، استعفای وزیر را چندان دور از انتظار نمینماید. دو سه روزی میشود که مسئولان بهداشت خبر از قرنطینه کل پایتخت میدهند و حتی از این اتفاق با تعابیری از قبیل «قرنطینه کامل در آستانه نهایی شدن است» یاد میکردند، اما در نهایت و بهرغم درخواستهای چندین و چندباره و اصرارهای مکرر، مطلوب وزارت بهداشت حاصل نشد. بار اصلی مبارزه با کرونا بر دوش وزارت بهداشت است و با برآورده نشدن مطالباتش، استعفای وزیر چندان هم دور از ذهن نیست. اگر قائل بر این باشیم که نظرات ستاد ملی مبارزه با کرونا، کارشناسی شده است، مخالفت با آن استدلال قوی میخواهد. مسئولیت پیشگیری و درمان کرونا بر عهده وزارت بهداشت است. از طرفی، کلیپهایی از یک حراج در شهرک غرب تهران در فضای مجازی منتشر میشود که کوچکترین نشانی از فاصله اجتماعی و رعایت پروتکلهای بهداشتی در آن نیست. از طرف دیگر، مجموعه دولت به دلیل ملاحظات اقتصادی و تنگنای معیشتی مردم- که همین موضوع هم ناشی از سوءمدیریتهای اقتصادی دولت است- حاضر به پذیرش قرنطینه کامل نشده است. همه اینها در کنار هم یک موضوع را مبرهن میکند: بیبرنامگی دولت در قبال جولانهای هر روزه کرونا.
تهران تعطیل نشد؛ روز گذشته در حالی جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا تشکیل شد که همه تصور میکردند تعطیلی دو هفتهای تهران که به گفته معاون درمان ستاد مقابله با کرونای تهران نهایی شده به تصویب برسد، اما خروجی این جلسه تصویب محدودیتهای محدودی بود که تاکنون هیچ ثمرهای جز افزایش ابتلا و رکوردشکنیهای مداوم ویروس تاجدار در فوتیها و مبتلایان جدید، نداشتهاست. این در حالی است که به گفته معاون کل وزارت بهداشت، در شرایطی که با آمار بالای فوتیها و ابتلا مواجه هستیم، مهمترین اقدام، تعطیلات شدید است تا کمر بیماری بشکند. خروجی جلسه روز گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا، تصویب محدودیتهای جدید از اول آذرماه است. این طرح شهرستانها را در سه سطح هشدار تعریف کردهاست.
سطح هشدار سه شامل شهرها و شهرستانهای قرمز، سطح هشدار دو شامل شهرها و شهرستانهای نارنجی و سطح هشدار یک شامل شهرها و شهرستانهای زرد هستند. بر اساس این رنگبندیها و متناسب با هر وضعیت، محدودیتهایی اعمال میشود. از سوی دیگر خبر امیدوارکننده افزایش واکسنهای ایرانی در فهرست کاندیداهای سازمان بهداشت جهانی به هشت واکسن و آغاز آزمایش فاز انسانی دو واکسن کرونای ایرانی اخباری هستند که در این روزهای سیاه میتوانند امید را به دل مردم بازگردانند.
طی ۲۴ ساعت منتهی به روز شنبه ۲۴ آبان، ۱۱ هزار و ۲۰۳ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که ۲ هزار و ۵۰۹ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۷۴۹ هزار و ۵۲۵ نفر رسید. در همین زمان، ۴۵۲ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۴۱ هزار و ۳۴ نفر رسید. ۵هزارو۶۴۲ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. تا کنون ۵۵۲ هزار و ۷۴۷ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
افزایش قابلتوجه مرگ و میر بیماران کرونایی در هفتهای که گذشت
به گفته سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت موارد ابتلا و بستری روزانه در کشورمان همچنان با شیب تند و نگرانکنندهای در حال افزایش است و در حال حاضر به بالاترین میزان خود از زمان شیوع بیماری رسیدهاست. وی تصریح کرد: «در هفته گذشته نیز شاهد افزایش بروز موارد مثبت بستری و افزایش بروز تعداد فوتشدگان مثبت بیماری نسبت به هفتههای ماقبل بودیم. متوسط بروز هفتگی موارد مثبت بستری در هفته گذشته با افزایش نسبت به هفته ماقبل به ۵/۲۶ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزارنفر رسیدهاست و استانهای ایلام، سمنان، خراسان جنوبی و یزد دارای بیشترین میزان بروز بستری در کشور بودند.»
لاری ادامه داد: «در هفته گذشته میانگین بروز موارد مرگ و میر ناشی از بیماری در کشور با افزایش قابلتوجه نسبت به هفتههای ماقبل به ۴۵ نفر به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت رسیده و میزان بروز در این شاخص در استانهای یزد، ایلام، آذربایجان غربی، سمنان و خراسان جنوبی با اختلاف قابلتوجهی بالاتر از میانگین کشوری است.»
محدودیتهای ۳ سطحی از اول آذر
روز گذشته حجتالاسلام حسن روحانی، رئیسجمهور از اجرایی شدن محدودیتهای کلی از اول آذر در سراسر کشور خبر داد و گفت: «اساس این طرح تا پایان کرونا ادامه دارد و مقررات با توجه به شرایط هر شهر اعلام میشود.»
وی تأکید کرد: «در طرحی که کلیات آن تصویب شد و این هفته نهایی و از شنبه اجرایی و عملیاتی میشود، درست است ظاهرش به سبک تعطیلات برخی از مشاغل، تعطیلات بخشهای فرهنگی و آموزشی یا در مواردی جریمه ظهور و بروز دارد، اما واقعیت این است که میخواهیم به مردم هشدار بدهیم و مردم با همه این تعطیلات احساس کنند این مسئله مهم است و ما در شرایط ویژه هستیم.»
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا درباره مصوبات این جلسه از آمادهشدن طرح جامع در ستاد ملی خبر داد و افزود: «بر اساس بار بیماری در بیمارستانهای هر شهرستان، سه سطح «هشدار» قرمز، نارنجی و زرد، تعریفشده و متناسب با هر وضعیت محدودیتهایی اعمال میشود و حدود دو هفته زمان برای ارزیابی لازم است که بر اساس آن نیاز به تمدید یا تشدید یا برعکس تسهیل محدودیتها اعمال میشود.»
به گفته وی اگر شهر یا شهرستانی در سطح سه هشدار باشد به جز مشاغل خیلی ضروری بقیه مشاغل تعطیل میشود.
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا افزود: «بر اساس ارزیابی اولیه بیش از ۱۰۰ شهر و شهرستان و اکثر مراکز استانها که تهران نیز جزو آنها است، در سطح سه هستند. ۱۵۰ شهر و شهرستان جزو سطح هشدار دو هستند که مشاغل گروه سه و چهار را شامل میشود. حدود ۱۵۵ شهرستان در وضعیت زرد یا همان سطح سه هشدار قرار دارند که گروه شغلی چهار را شامل میشود.»
رئیسی با عنوان این مطلب که این تعطیلیها فقط شامل مشاغل نیست و در حوزه آموزش مدارس و دانشگاهها نیز خواهد بود، گفت: «در این شرایط، مدارس و دانشگاهها غیرحضوری خواهند بود.»
وی با اشاره به تصمیمگیری برای کارکنان افزود: «در شهرها و شهرستانهای هشدار سه، یک سوم کارکنان فقط حضور پیدا میکنند. در سطح دو هشدار، حدود یک دوم و در سطح یک هشدار، حدود دو سوم کارکنان حضور پیدا خواهند کرد.»
در ارتباط با ترددها، ممنوعیت ترددها مربوط به سطح دو و سه هشدار یعنی قرمز و نارنجی خواهد بود. به طوری که خودروهای پلاک بومی نمیتوانند به شهر دیگر بروند و غیربومی هم نمیتوانند وارد شوند. زمان اجرای طرح جدید، از یکم آذر خواهد بود.
آغاز آزمایش انسانی واکسن کرونا
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا، روز گذشته در توئیتی از قرار گرفتن هشت واکسن ایرانی کرونا در فهرست کاندیداهای واکسن سازمان جهانی بهداشت خبر داد. به گفته وی البته هشت واکسن ایرانی دیگر درآستانه ورود به این فهرست قرار دارد و تقریباً تمام استراتژیهای احتمالی دستیابی واکسن کووید ۱۹در ایران از مرحله تولید آزمایشگاهی عبور کردهاست.
جلیل کوهپایهزاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران از آغاز آزمایش فاز انسانی دو واکسن در دانشگاه علوم پزشکی ایران خبر داد.
به گفته وی در حال حاضر افراد بسیاری داوطلب این کار شدند که باید کاندیداهای مناسب انتخاب شوند.
کوهپایهزاده با اشاره به اینکه در حال حاضر راهی جز کاهش تجمعات انسانی نداریم، افزود: «با یک تعطیلی دو هفتهای میتوانیم گردش ویروس را کاهش دهیم، ما باید در این مرحله این چرخه را با تجمعات دستوری کم کنیم. در جریانی افتادیم که اگر انجام ندهیم این چرخه را گسترش دادیم، کشورهای موفق قدرت جابهجایی ویروس را محدود کردند. ما هم از طریق رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی نامهای برای وزارت بهداشت تنظیم کردیم، چون تصمیم با ستاد ملی کروناست و امیدواریم این تصمیم خوب گرفته شود.»
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت، با اشاره به مدلهای مختلف کنترل ویروس کرونا در جهان گفت: «یک مدل تحت عنوان «سرکوب» است که در برخی کشورها مثل چین، نیوزیلند، کره جنوبی و تایوان، اجرا کرده و موفق بودهاند. این مدل، یک اقتصاد کاملاً قوی و حکومتی کاملاً قاطع میخواهد که هر تصمیمی که دولت میگیرد، اجرا شود. به طوری که تایوان با ۲۷ میلیون جمعیت، الان ۲۰۰ روز است که حتی یک فوتی کرونایی ندارد.»
وی به روش در پیش گرفته شده در کشورمان اشاره کرد و افزود: «ما سیاست انقباضی و انبساطی متناوب را انتخاب کردهایم که بعضاً تصمیمات درست گرفتهنمیشود. بنابراین، در شرایطی که با آمار بالای فوتیها و ابتلا مواجه هستیم، مهمترین اقدام، تعطیلات شدید است تا کمر بیماری بشکند.»روزنامه جوان