محمدرضا عارف: باید مسئولیت حمایت از دولت را بپذیریم

خبرهای فوری: محمدرضا عارف در گفت‌وگویی تأکید کرده که «باید مسئولیت حمایت از دولت را بپذیریم». رئیس فراکسیون امید درباره موضوع افزایش قیمت بنزین و اتفاقات پس از آن صحبت کرده است. در ادامه بخش‌هایی از این گفت‌وگو را می‌خوانید

به گزارش بخش سیاسی سایت خبرهای فوری، انتقادها به روند اعلام طرح اصلاح قیمت بنزین: دولت باید در طول شش سال گذشته مسیر اصلاح قیمت بنزین را جلو می‌برد. در این دوره همواره بحثی بین دولت و مجلس برای اصلاح قیمت بنزین وجود داشت؛ مجلس بر قانون برنامه ششم و اختیار دولت برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی تأکید می‌کرد و دولت از آن سر باز می‌زد، این رفتار دولت باعث تلقی در برخی از نمایندگان شد که دولت می‌خواهد توپ را در زمین مجلس بیندازد. باید دولت زمینه‌سازی‌های لازم را برای اصلاح قیمت بنزین انجام می‌داد. ما در دولت اصلاحات برای افزایش سنواتی قیمت حامل‌های انرژی برنامه‌ای داشتیم مبنی بر اینکه هر سال این موضوع را در لایحه بودجه قید کنیم تا با بحث‌های صورت‌گرفته در دولت، مردم آمادگی ذهنی پیدا کرده و از جامعه هم بازخورد بگیریم. بعد با ارائه لایحه به مجلس، مردم در زمان بررسی اطلاع بیشتری پیدا کرده و آماده برای اجرای آن باشند، ضمن آنکه قانون بعد از ۱۵ فروردین یعنی بعد از گذشت تعطیلات نوروز اجرائی می‌شد و آثار تورم حداقلی را به‌دنبال داشت.

نقش مجلس در فرایند تصمیم‌گیری:‌ مجلس هیچ اطلاعی از تصمیم دولت برای اصلاح قیمت بنزین نداشت. ما چند روز قبل از اجرای این طرح از تصمیم دولت برای اجرای آن مطلع شدیم و از رحمانی‌فضلی و نوبخت خواستیم در فراکسیون امید درباره جزئیات اجرای طرح توضیح دهند. بعد از آن در روز چهارشنبه یعنی دو روز قبل از اعلام رسمی افزایش قیمت بنزین در مجمع وزرای دولت اصلاحات از طریق یکی از اعضای کابینه از طریق او به دولت پیغام دادیم که ما مخالفیم و دولت تا قبل از جلسه فراکسیون اقدامی انجام ندهد، چون اعتقاد ما به هم‌فکری بود نه اینکه نمایندگان مجلس و نخبگان در جریان نباشند، در رسانه‌ها نیز بحث نشود و یک مرتبه اجرای آن اعلام شود؛ با وجود این پیغام، دولت طرح افزایش قیمت بنزین را به بدترین شکل ممکن عملی کرد، حال اینکه می‌توانست با عملکرد بهتری از فواید اجرای این طرح استفاده کند.
اقدامات فراکسیون امید بعد از اجرای طرح اصلاح قیمت بنزین: ما بلافاصله طرح سه‌فوریتی برای لغو این تصمیم را تهیه کردیم که بعد از فرمایش مقام معظم رهبری آن را پس گرفتیم. بعد نامه‌ای به رئیس مجلس نوشته و خواستار لغو تعطیلی هفته بعد از اجرای این طرح مجلس شدیم و به‌دنبال این تقاضا مجلس در هفته چهارم تشکیل جلسه داد؛ اما با دستورات عادی که باعث انتقادهای بسیار شد. همچنین خواستیم نهادهای امنیتی گزارشی از دلایل اتفاقات رخ‌داده به نمایندگان ارائه داده و توضیح دهند چقدر برای مقابله توجیه شده و آمادگی داشتند، همچنین خواستیم بخش‌های اقتصادی اعم از بانک مرکزی و سازمان برنامه و رؤسای قوا برای حضور در جلسه غیرعلنی و توضیح درباره علت تصمیمشان دعوت شوند. همچنین تأکید ما این بود که رئیس‌جمهور در جلسه‌ای غیرعلنی درباره چرایی افزایش قیمت بنزین به نمایندگان توضیح دهد. به‌هر‌حال مردم از نمایندگانشان در حوزه‌های انتخابیه علت این کار را می‌پرسند و آنها باید دلیلی برای توضیح داشته باشند.
توضیحات رئیس مجلس مبنی بر اطلاع نمایندگان از آغاز طرح افزایش قیمت بنزین: ایشان تنها نیم ساعت در زمینه‌های مختلف از جمله موضوع بنزین صحبت کرد. توضیحش درباره بنزین محدود به تصمیم‌گیری‌های کلی بود، ولی درباره نرخ بنزین یا شیوه اجرای آن هیچ بحثی نشد.
حمایت فراکسیون از استیضاح وزیر کشور: باید جلسه‌ای با وزیر کشور برگزار کنیم تا در جریان اقدامات قرار گیریم. ما هنوز به‌طور رسمی توضیحی از وزارت کشور نداشتیم تا بدانیم چقدر شورای امنیت کشور مسئول انجام این طرح بوده است. بعد از شنیدن نظرات فراکسیون موضع‌گیری خواهد کرد. در این اعتراضات شیوه‌ اطلاع‌رسانی خوب نبود، ما دراین‌باره ضعف داریم اگر خودمان صادقانه اطلاع‌رسانی می‌کردیم نگاه‌ها بیشتر به سمت رسانه‌های داخلی می‌رفت تا رسانه‌های بیگانه که یک کلاغ را چهل کلاغ می‌کنند. باید رسانه‌ها فرصت بیشتری برای اطلاع‌رسانی درباره اعتراضات مردم و آشوب‌های شکل‌گرفته در پی آن پیدا می‌کردند تا مردم در جریان مسائل قرار می‌گرفتند.
تبعات قطع اینترنت بعد از اعتراضات اخیر و متضرر‌شدن مردم و دانشگاهیان: ازآنجاکه وزارت ارتباطات امکاناتی برای محدودکردن ارتباطات در زمان اعتراضات نداشت، اینترنت را قطع کرد که نتیجه‌اش هم ایجاد این تلقی در خارج از کشور بود که آن‌قدر ناامنی در کشور گسترده شده که نیاز به قطع اینترنت است. قطعا با برخوردهای مقطعی و موردی می‌توانستند اوضاع را کنترل کنند.
انتقاد‌های برخی نمایندگان به شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا:شورای عالی اقتصاد به‌دنبال شرایط خاص برای کشور ایجاد شده است که به‌خصوص بعد از تحریم‌ها تشکیل شد. ما در این شرایط به تصمیم‌گیری مقطعی و موردی نیاز داشتیم که شاید در برخی مواقع باید برخی از قوانین عادی هم دور شده می‌شد به‌همین‌دلیل با استناد به اصل ۱۱۰ قانون باید مصوبات شورا به تأیید مقام معظم رهبری برسد. این شورا مقطعی است، البته نظر مجلس این است همین موارد با قید دو یا سه فوریت برای تبدیل‌شدن به قانون به مجلس ارائه شود. نمونه آن ‌آخرین تصمیم مربوط به افزایش قیمت بنزین بود که مقام معظم رهبری از تصمیم سران حمایت کرد.
انتقادها از اصلاح‌طلبان به‌دلیل حمایت از دولت روحانی: آقای روحانی هیچ‌گاه نگفته اصلاح‌طلب است. اصلاح‌طلبان در دولت حضور دارند اما اینکه حضورشان تأثیرگذار بوده و توانسته‌اند از منش و روش اصلاح‌طلبانه خود در پیگیری امور استفاده کنند، موضوعی است که باید در محافل نخبگان و دانشگاه‌ها مورد بحث قرار گیرد. صرف اینکه وزیری وابسته به جریان سیاسی است نمی‌توان گفت آن وزیر منویات آن جریان را دنبال می‌کند. شرایط در سال‌های ۹۲ و ۹۶ به‌گونه‌ای پیش رفت که اصلاح‌طلب‌ها پشت آقای روحانی آمدند، این حمایت به آن معنا نیست که دولت فعلی اصلاح‌طلب است؛ البته ما هم باید مسئولیت حمایت از دولت را بپذیریم. درعین‌حال فکر می‌کنم درباره این دولت مقداری سیاه‌نمایی می‌شود، چون کارهای خوبی در توسعه زیربناها، بهبود مناطق محروم و وضعیت بهداشت و درمان انجام داده است.
نمره به عملکرد دولت روحانی: اجازه دهید نمره ندهم، چون معلم سخت‌گیری هستم. /ایسنا
خروج از نسخه موبایل