بازخوانی مواضع مسؤولان درباره بررسی حساب‌های بانکی مردم در ۶سال اخیر

خبرهای فوری: آذر 1392 حسن روحانی، رئیس‌جمهور در گزارش 100 روزه عملکرد دولت یازدهم گفت: ما خیلی فکر کردیم که چگونه افرادی که نیازمند نیستند یارانه نگیرند و بقیه مردم بگیرند؛ راه‌های مختلفی پیش‌بینی شد و به هر حال امسال از آن طرح‌هایی که پیش‌بینی شده بود صرف‌نظر کردیم؛ چون برای این‌که بفهمیم چه کسی به یارانه نیاز ندارد، راه‌حل‌هایی پیش‌بینی شد که دیدیم برای اجرای آنها باید در زندگی خصوصی مردم دخالت کنیم، یعنی باید برویم نگاه کنیم در حساب‌های بانکی مردم چه خبر است؟ املاک مردم چگونه است؟

به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرهای فوری، دخالت در زندگی خصوصی مردم و مطلع شدن از حساب‌های بانکی مردم ممکن است برای کوتاه‌مدت و برای یک موضوعی مفید باشد ولی حتما به ضرر کشور است. باید به مردم اطمینان بدهیم، مردم باید به سیستم بانکی اعتماد کنند. اگر بخواهیم در زندگی خصوصی مردم این‌چنین مداخله کنیم اعتماد مردم سلب خواهد شد و رونق اقتصادی از بین خواهد رفت.

اردیبهشت ۱۳۹۳ با شروع دور جدید ثبت‌نام یارانه به دنبال دعوت دولت از مردم برای انصراف از دریافت یارانه، وزارت اقتصاد اعلام کرد: ثبت‌نام یارانه به معنای اجازه مردم به دولت برای سرکشی به حساب‌های بانکی است.

مهر ۱۳۹۳ حسن روحانی رئیس‌جمهور در گفت‌وگوی تلویزیونی با مردم درباره حذف یارانه پولدارها عنوان کرد: یک راه برای این‌که همه را شناسایی کنیم وجود داشت اما من تاکنون با آن موافقت نکرده‌ام و آن سرک کشیدن به زندگی خصوصی و اموال مردم است.
رئیس‌جمهور تصریح کرد: ضرر سرک کشیدن به زندگی خصوصی و اموال مردم، بیش از نفع آن است. هر چند ممکن است این راه، یک عده از یارانه‌بگیران را کم کند و آن مقدار، به کمک بخش‌های نیازمند کشور بیاید، اما اعتماد مردم به دولت و این‌که مردم در زندگی خصوصی خود احساس راحتی بکنند، چه می‌شود. معتقدیم که تمام رونق اقتصادی ما باید توسط مردم ایجاد شود.

خرداد ۱۳۹۴ اکبر کمیجانی قائم‌مقام بانک مرکزی تاکید کرد که تا حالا هیچ پیشنهادی برای سرکشی به حساب‌های بانکی نداشتیم و حسابی چک نشده است. وی با بیان این‌که این سیاست شفاف دولت است که هیچ نوع مراجعه‌ای نباید به حساب‌های بانکی مردم شود، یادآور شد: این اطلاعات، اطلاعات محرمانه‌ای است که در اختیار شبکه بانکی قرار داشته و کسی نمی‌تواند از آن استفاده کند.

فروردین ۱۳۹۵ نمایندگان مجلس در لایحه بودجه سال ۹۵ دولت را مکلف به قطع یارانه ۳ دهک بالا که جمعیتی ۲۴ میلیون نفری را شامل می‌شود، کردند اما احمد میدری معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از نبود اطلاعات کافی برای شناسایی گروه‌های مشمول قطع یارانه خبر داد و گفت: ورود به اطلاعات حساب‌های بانکی از سوی رئیس‌جمهور ممنوع شده است و سایر بانک‌های اطلاعاتی موجود که حدود ۵۰ بانک اطلاعاتی است، اطلاعات کاملی از میزان درآمد و هزینه افراد به دست نمی‌دهد.

فروردین ۱۳۹۵ محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در صحن علنی مجلس، حذف یارانه ۲۴ میلیون پولدار را ظلم خواند و گفت: از نظر دولت حذف یارانه پردرآمدها امکان اجرایی شدن ندارد. با صراحت عرض می‌کنم که اصلا برای دولت اجرایی نیست که یارانه ۲۴ میلیون نفر را حذف کند، شما می‌گویید دولت این کار را انجام دهد، در حالی که ما قادر نیستیم و اگر هم انجام ندهیم مجرم محسوب می‌شویم، لذا دولت قویا با این پیشنهاد و نحوه توزیع آن مخالف است، زیرا منابعی برای کسب این درآمد وجود ندارد.
وی با تأکید بر این‌که تقاضا می‌کنم چنین تکلیف مالایطاقی را به دولت تحمیل نکنید، غیر از این‌که دولت قادر به حذف یارانه ۲۴میلیون نفر نیست اظهار کرد: واقعا از مجلس نهم که حامی افراد کم‌درآمد است هم این تصور نمی‌رود که در پایان کار خود یارانه نقدی ۲۴ میلیون نفر را حذف کند، در حالی که شما می‌دانید درآمد سه میلیون تومانی یک کارمند در شهری مثل تهران زیاد نیست، این فرد نزدیک همین رقم را باید اجاره خانه بدهد و باید هزینه تحصیل فرزندانش را تأمین کند آن هم با همین وضعیت که یک درآمد هم بیشتر ندارد.

اردیبهشت ۱۳۹۵، کامل تقوی‌نژاد رئیس‌کل وقت سازمان امور مالیاتی دستورالعمل نحوه سرکشی مأموران مالیاتی به حساب‌های بانکی را با عنوان «رسیدگی به تراکنش‌های بانکی مشکوک» برای اجرا ابلاغ کرد.
آبان ۱۳۹۵، ولی‌ا… سیف رئیس‌کل وقت بانک مرکزی در نامه‌ای به مدیران عامل بانک‌ها و مؤسسات اعتباری افشای اطلاعات مالی و بانکی اشخاص را جز به موجب قانون یا دستور مراجع قضایی، ممنوع اعلام کرد. ولی‌ا… سیف در این نامه تمام بانک‌ها و مؤسسات اعتباری را مکلف کرد که اطلاعات حساب‌های بانکی اشخاص را محرمانه تلقی کرده و جز در مواردی که به صراحت قانون، مکلف به ارائه اطلاعات هستند، از ارائه اطلاعات حساب‌های بانکی اشخاص خودداری کنند.

آذر ۱۳۹۶ دولت در لایحه بودجه سا ل ۱۳۹۷ پیشنهاد حذف یارانه سه دهک را داده بود. سؤال مهم در این میان چگونگی شناسایی افرادی بود که قرار بود از دریافت یارانه محروم شوند. دو راهکار عمده برای این موضوع پیشنهاد شده بود که عبارت بود از «ثبت‌نام نیازمندان در یک سازمان حمایتی» و «سرک کشیدن به حساب‌های مردم»! با توجه به بازتاب‌های منفی راه‌حل اول که دست دراز کردن مردم به سوی نهادهای حمایتی را توصیه می‌کرد، راه‌حل دوم به عنوان سیاست دولت در حذف یارانه‌بگیران انتخاب شده بود.
در همین راستا میدری معاون وزیر کار گفت «هر کس یارانه نقدی می‌خواهد، باید دسترسی به حساب بانکی‌اش را بدهد که خوشبختانه نمایندگان این موضوع را به تبصره ۱۴ لایحه بودجه ۹۷ اضافه کردند.»
بهمن ۱۳۹۶ علی ربیعی وزیر وقت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان این‌که رئیس‌جمهور سرکشی کردن به حساب شخصی افراد را برای قطع یارانه‌ها ممنوع اعلام کرده است، گفت: دولت به سراغ هیچ یک از حساب‌های بانکی افراد نمی‌رود.
اسفند ۱۳۹۶ محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در مخالفت با مصوبه مجلس برای شناسایی و حذف یارانه ۲۴ میلیون نفر اقشار پردرآمد کشور، اعلام کرد: حذف یارانه دهک‌های پردرآمد طی سه ماه امکان‌پذیر نیست. امنیت اقتصادی با سرکشی به حساب‌های بانکی مخدوش می‌شود.
آبان ۱۳۹۸ رئیس‌جمهور در جریان سفر به استان کرمان درباره توزیع بسته حمایتی گفت: طبقه‌بندی وضعیت مردم، سخت است، البته می‌توانیم این کار را انجام دهیم،
اما این کار نیاز به سرک کشیدن به زندگی مادی و خصوصی مردم دارد و همواره با این کار مخالف بوده و تاکنون زیر بار آن نرفته‌ام.
آذر ۱۳۹۸، احمد میدری معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برخلاف مواضع سال‌های قبل خود گفت:‌ از این ماه به بعد هر کس می‌خواهد بسته حمایتی معیشتی دریافت کند، به شرط بررسی همه حساب‌ها و تراکنش‌های بانکی خواهد بود.
به گزارش فارس، احمد میدری معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در برنامه زنده گفت‌وگوی شبکه خبر اعلام کرد: از این ماه به بعد هر کس می‌خواهد بسته حمایتی معیشتی دریافت کند، چه برای ۶۰ میلیون نفری که اخیرا دریافته کرده‌اند و چه کسان دیگری که متقاضی دریافت بسته معیشتی هستند، تمام حساب‌های بانکی و تراکنش‌های مالی آنها بررسی می‌شود و اگر کسی راضی نیست که به حساب بانکی‌اش مراجعه شود، از گرفتن بسته معیشتی در ماه بعدی انصراف بدهد. وی افزود: به جای این‌که از ابتدا بگوییم اجازه دسترسی به حساب‌های افراد را به ما بدهند، بنابراین ۲۴ میلیون نفری که احتمال می‌دادیم وضع مالی خوبی دارند، آنان را از بسته حمایتی کمک معیشتی معاف کردیم، اما اگر تعدادی از آنها احساس می‌کنند که استحقاق دریافت بسته حمایتی معیشتی دارند، باید درخواست بدهند و به این تقاضای آنها حتما رسیدگی می‌شود.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت:‌ کسانی که درخواست می‌دهند پیامکی به آنها در سامانه داده می‌شود که آیا شما اجازه می‌دهید تمامی حساب‌های شما در همه بانک‌ها و میزان تراکنش آنها بررسی شود یا خیر، اگر فرد این اجازه را داد، وسع مالی آنها بررسی و میزان دقیق درآمد و مخارج مشخص می‌شود و اگر فرد اجازه نداد، یعنی راضی نیست که به حساب‌های بانکی او مراجعه کنیم و به این ترتیب خود به خود از دریافت بسته معیشتی حمایتی انصراف می‌دهد و به حسابش نیز ورود نمی‌شود. /روزنامه جام جم

خروج از نسخه موبایل