به گزارش بخش سیاسی سایت خبرمهم، حسامالدین آشنا، مشاور رئیسجهور مصاحبهای انجام داده که بخشهایی از آن را میخوانید:
چرا رئیس جمهور در مورد چیزهای بسیار با اهمیت، سکوت میکند اما در مورد بسیاری موضوعات کماهمیت و سیاستگذاریهای ریز کرونایی هم شخصا موضع میگیرد؟
آنچه که مربوط به حوزه سلامت است در اولویت قرار دارد و رئیسجمهور نسبت به آن نمیتواند بیتفاوت باشد. در مورد کرونا، نه فقط آقای روحانی که روسای جمهور و نخستوزیران بزرگ دنیا هم وارد جزئیات شدهاند.
به خاطر همین حساسیت و اهمیت است که آقای روحانی در نقطه اوج کرونا میگوید مراسم عاشورا، قرمز و سفید ندارد و همهجا باید برگزار شود؟ غیرمسئولانهترین موضعگیری از طرف مسئولترین مقام.
برعهده رئیس جمهور است که در همه چیزهایی که به سلامت عمومی مرتبط است و در همهچیزهایی که با ارزشها و هنجارها ارتباط دارد، با حساسیت وارد شود. همانطور که رئیس جمهور راجع به سیزده بدر هم صحبت میکند، چون یک مساله ملی است.
زمانی که مسئله سلامتی مردم مطرح است، ایشان اعلام میکند امسال سیزده بدر نداریم. در مورد محرم هم چنین حساسیتی را باید لحاظ کرد. یا باید بگوییم مراسم محرم اصلا نباید برگزار شود، یا باید بگوییم حسینی هستیم و مانند هر سال، مراسم پرشکوه محرم را برگزار میکنیم، و یا حالت سوم را اعلام کنیم و بگوییم اگر قصد برگزاری مراسم را دارید، باید این موارد را رعایت کنید. ما نمیتوانیم مراسم را تعطیل کنیم. اطلاعیه نحوه برگزاری مراسم محرم را حتما دیدید و در آن پروتکل بهداشتی توضیح داده شده بود. زمانی که دولت با سنتی مانند عزاداری محرم مواجه است، نحوه برخورد با آن نمیتواند چکشی باشد.
ما داریم درباره جان بیش از دویست نفری صحبت میکنیم که بنا بر آمارهای رسمی روزانه بر اثر ابتلا به کرونا میمیرند و هرگونه تجمع در چنین شرایطی بسیار خطیر است، و رئیسجمهو باید در این خصوص مسئولانهتر و شجاعانهتر تصمیم بگیرد. ضمنا به سیزدهبدر اشاره کردید، رئیسجمهور اعلام کرد که امسال ما سیزدهبدر نداریم، نگفت که سیزده بدر در همه شهرها چه سفید و چه قرمز باید برگزار شود.
تا آنجا که خود مردم بهصورت اختیاری، رعایت میکنند و تجمع نمیکنند، بحثی نیست. اما در آنجا که میخواهیم ممنوع کنیم، بحث پیچیدهتر است. روز قبل از جلسهای که در آن درباره مراسم محرم تصمیم گرفته شد، مسجد ایاصوفیا در ترکیه افتتاح شد و چند صد هزار نفر در آنجا نماز خواندند. رئیسجمهور ترکیه هم به آنجا رفته بود. فاصله را رعایت کرده و ماسک هم زده بودند. بالاخره در جوامع مذهبی، اینها با هم مقایسه میشود. البته به نظر من محرم امسال، محرم کم خطری خواهد بود، به این دلیل که مردم بهصورت طبیعی و بدون اجبار و زور و اعمال انتظامی، به درکی از نسبت سلامت و دیانت رسیدهاند.
یعنی خود مردم، محافظ خود خواهند بود.
شاید تنها راه موفق هم همین است که مردم به خودآگاهی برسند.
تنها راه این نیست، این راهی است از سر ناچاری. مردم باید از دولت قطع امید کنند و خودشان مراقب خود باشند.
منظورم این است که در آخر، رفتار فردی مهم است و هر کدام ما باید به این نتیجه برسیم که این فاصله را با دیگری رعایت کنیم. البته کرونا واقعا یک نقطه عطف در سیستم حکمرانی ماست. اعتماد مردم به دولت در موضوع کرونا هم میتواند بازسازی شود، هم میتواند کامل تخریب شود. بسته به سیاستگذاریهای دولت و رابطه تعاملی که مردم و دولت در سیاستهای کرونایی دارند، میراث آقای روحانی هم میتواند یک دولت قوی باشد، هم میتواند هم میخی بر تابوت دولت باشد.
حالا که بحث سیاستگذاری در ستاد مبارزه با کرونا مطرح شد، بگذارید یک سوال حاشیهای هم بپرسم. شاید به چشم شما نیاید ولی مردم این تصاویر در ذهنشان حک میشود.
در این جلسات و در برخی جلسات هیات دولت مردم، آقای رئیس جمهور را نشسته بر صندلیای میبینند که از نفر بعدی شاید حدود ۵ تا ۶ متر فاصله داشته باشد. اما وزرا با فاصله کمتر از یک متر در همان جلسه کنار هم نشستهاند. ما هیچ تصویری چنین فاصلهگذاری شده از هیچ رئیسجمهوری در هیج کشوری ندیدهایم. انگار آقای روحانی شخصیتی متمایز است.
هفت متر نیست، حداکثر دو ونیم متر است. شما که احتمالا متر نزدهاید اما من آنجا حضور دارم.
ما تصاویر را میبینیم و از روی تصاویر هم میشود متر زد.
حالا من هم در نوبت بعدی، متر میزنم؛ اما اینها پروتکلهایی است که وزارت بهداشت برای شخصیتهای نظام الزامی کرده است.
ولی در کشورهای دیگر پروتکلها اینقدر بهچشم آمدنی و طبقاتی نیستند. به نظرتان این تصاویر به چشم مردم نمیآید؟
بله، این هم میتواند باشد. اما آنچه میتوانم بگویم، این است که این فاصلهگذاریها بر اساس پروتکلی است که وزارت بهداشت برای روسای قوا و رهبری ابلاغ کرده است./اعتماد آنلاین