به گزارش بخش سیاسی سایت خبرمهم، انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در اسفند ۹۸ با مشارکت نسبتا پایین مردمی مواجه بود. اتفاقی که بیش از هر چیز آن را به دلسردی پایگاه اجتماعی رای اصلاحطلبان نسبت میدادند. با این حال تاثیر عناصری مثل وضعیت اقتصادی و عملکرد دولت بر آمده از حمایت اصلاحطلبان و نیز فراکسیون امید مجلس دهم در مقابل این شرایط در کنار آغاز شیوع کووید۱۹ نیز بر این رویداد بیتاثیر نبود. اتفاقی که حالا کارشناسان سیاسی درباره احتمال تکرار آن در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ هشدار میدهند.
جلال جلالیزاده، فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه کرونا بر فضای سیاسی کشور به شدت تاثیر گذاشته است، گفت: اگر شرایط همین گونه پیش برود، شاید با یک فضای سرد برای انتخابات ۱۴۰۰ مواجه شویم. وی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به تاثیرگذاری بیماری کرونا بر مسائل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اظهار کرد: کرونا به شدت بر فضای سیاسی کشور تاثیر گذاشته است. اکنون جلسات سیاسی و حزبی تعطیل است و اگر جلساتی در فضای مجازی هم باشد تاثیر زیادی ندارد. جلسات علمی و آموزشی تشکل ها هم تعطیل شده است. وی ادامه داد: کرونا حتی بر همفکری و تبادل آرا و افکار هم تاثیر گذاشته است. اگر این بیماری همین گونه پیش برود و کنترل نشود، بر انتخابات ریاست جمهوری هم تاثیر میگذارد و موجب ایجاد یک فضای سیاسی سرد میشود؛ زیرا مردم جرات نمیکنند دور هم جمع شوند و تبادل آرا داشته باشند و اگر شرایط همین گونه باشد شاید امکان سفرهای استانی و جلسات تبلیغاتی فراهم نشود و تنور انتخابات گرم نشود. این فعال سیاسی با اشاره به تاثیر تبعات اقتصادی کرونا بر فضای سیاسی کشور خاطرنشان کرد: مردم زمانی با شور و شوق در فعالیتهای سیاسی شرکت میکنند که از نظر مادی و اقتصادی مشکلی نداشته باشند. اما وقتی دچار مشکلات معیشتی باشند دیگر فرصتی برای پرداختن به مسائل سیاسی ندارند. با توجه به وضعیتی که پیش آمده، مردم دیگر رغبت زیادی برای مشارکت سیاسی ندارند زیرا بسیاری از خانوادهها با بیماری کرونا درگیر هستند و از حضور در اجتماعات پرهیز میکنند. البته اگر شرایط تغییر کنند شاید گرایش مردم هم نسبت به مسائل سیاسی عوض شود. جلالیزاده در پایان گفت: برای جذب مشارکت سیاسی به مولفههای مختلفی نیاز است ایجاد فضای آزاد برای انتخابات، حضور نامزدهای سرشناس و مورد اعتماد مردم، حل مشکلات اقتصادی و امید بخشی به مردم نسبت به تحولات آینده هم میتواند بر مشارکت مردم تاثیر مثبت بگذارد.
جواد امام دبیرکل مجمع ایثارگران اصلاحطلب نیز، گفت: کلیت جامعه امروز از انتخابات پا پس کشیده و ناامید شدهاند. این دلسردی مشکلی است که باید توسط نهادهای حاکمیتی نسبت به آن علاجسنجی شود و تا زمانی که این اتفاق رخ ندهد و فضایی فراهم نشود که مردم احساس کنند که با حضور در انتخابات میتوانند برای سرنوشت خود تصمیم بگیرند، تغییری حاصل نخواهد شد. لذا اگر قرار باشد که انتخابات آینده هم طبق همان روال گذشته که در انتخابات مجلس اخیر شاهد بودیم اتفاق بیفتد، قاعدتا هیچ اتفاق خاصی در انتخابات آینده رخ نخواهد داد. این فعال سیاسی اصلاحطلب تصریح کرد: اگر حاکمیت تجدیدنظر کند و شرایطی را فراهم کند که این اعتقاد در ذهن مردم تغییر کند و احساس کنند که نظر و رای آنها در سرنوشتشان تاثیرگذار است و همچنین بستر حضور سلایق مختلف در انتخابات فراهم شود، در آن صورت مردم حضور پیدا خواهند و میتوانیم شاهد انتخابات با مشارکت بالا باشیم./ابتکار