به گزارش بخش قضایی سایت خبرمهم، آیت الله سید ابراهیم رئیسی در نشست آسیب شناسی و بررسی روند مبارزه با مواد مخدر که امروز (یکشنبه) با حضور فعالین حوزه مبارزه با اعتیاد و همچنین دبیر و تعدادی از اعضای ستاد مبارزه با مواد مخدر در دفتر رئیس دستگاه قضا برگزار شد، مساله مواد مخدر را یکی از اولویت دارترین مسائل کشور دانست که مقابله با آن نیازمند عزم همگانی در سطوح عالی کشور است.
رئیس قوه قضاییه گفت: امروز مساله مواد مخدر بنیان خانواده و جوانان ما را تهدید میکند و به معضلی تبدیل شده که مشکلات فراوانی را در عرصههای فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی و اخلاقی به وجود آورده و همه باید با حساسیت با آن برخورد کنند.
آیت الله رئیسی با تأکید بر لزوم تشدید برخوردهای امنیتی و انتظامی با پدیده مواد مخدر، تصریح کرد: در جهانی که آمریکا و برخی کشورهای اروپایی از کشت مواد مخدر و تبدیل مواد سنّتی به صنعتی حمایت و قاچاقچیان زیر چتر ناوگانهای آمریکایی مواد مخدر را جابجا میکنند، نباید به کمکهای خارجی در مبارزه با مواد مخدر امید بست.
رئیس قوه قضاییه اظهار داشت: اقدامات سازمانهای بین المللی در حمایت از ایران برای مبارزه با مواد مخدر، از حرف و اعطای مدال فراتر نمیرود و اراده جدی برای ریشه کنی مواد مخدر و معضل اعتیاد ندارند؛ در حالی که بر هیچ کس پوشیده نیست که جمهوری اسلامی صادقانهترین برخورد را در این عرصه دارد.
آیت الله رئیسی با بیان این که اجازه نمیدهیم سوداگران مرگ با توزیع مواد مخدر به ساختارهای اجتماعی آسیب بزنند، ادامه داد: اطلاعات محرمانهای داریم که نشان میدهد آمریکا و کشورهای اروپایی حامی قاچاقچیان مواد مخدر هستند و دست شان آلوده است و برخی کشورهای منطقه نیز از ترانزیت و توزیع مواد مخدر درآمدزایی میکنند.
رئیس قوه قضاییه، توسعه اقدامات اطلاعاتی را از مسائل محوری در برخورد با مبارزه با مواد مخدر دانست و با تأکید بر لزوم استفاده از ظرفیتهای مردمی برای شناسایی و کشف شبکههای قاچاق و مراکز تولید و توزیع مواد مخدر، گفت: هر چه کار اطلاعاتی قویتر باشد، مانع از ورود مواد مخدر به قلب کشور میشود.
آیت الله رئیسی افزود: شهادت مرزبانان ما برایمان تلخ و ناگوار است، اما این ایثارگریها نشانگر عزم و اراده و هوشیاری و بیداری مرزبانان جمهوری اسلامی در برخورد با باندهای قاچاق مواد مخدر و جلوگیری از نفوذ آنها به داخل مرزهاست که حقیقتاً جای تقدیر دارد.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنانش با تأکید بر جدیت دستگاه قضا در ضربه زدن به بنیانهای اقتصادی قاچاقچیان مواد مخدر و مصادره اموال آنها، تصریح کرد: باید کمر قاچاقچی که کمر به نابودی جوانان ما بسته شکسته شود و استرداد اموال قاچاقچیان معنا ندارد.
آیت الله رئیسی افزود: قاچاقچیان مواد مخدر باید بدانند وارد میدان خطرناکی شده اند که فساد مطلق است و بنیانهای اجتماعی و فرهنگی و کیان خانوادهها را هدف گرفته اند و همکاران ما در دستگاه قضایی تحت هیچ شرایطی اجازه نمیدهند که اموال به این افراد برگردد و اگر در این زمینه خلاء قانونی هست، باید فوراً برطرف شود.
رئیس قوه قضاییه همچنین بر لزوم پاکسازی مناطق آلوده و جمع آوری معتادان متجاهر نیز تأکید کرد و گفت: معتاد متجاهر مجرم است و باید به عنوان مجرم با او برخورد شود و مطلقاً نباید اجازه داد نقطهای از شهر در هیچ کجای کشورمان به محل امنی برای معتادان متجاهر تبدیل شود.
آیت الله رئیسی افزود: این که معتاد متجاهری دستگیر و پس از صرف هزینههای فراوان دوباره آزاد شود و به اقدامات خود ادامه دهد و به مردم آزار برساند، قابل پذیرش نیست و اگر نیاز به اصلاح قانون داریم باید این کار انجام شود تا دغدغههای مردم هر چه سریعتر رفع شود.
رئیس قوه قضاییه در عین حال متذکر شد که نباید با نگهداری معتادین متجاهر در زندان بر جمعیت زندانیان کشور افزوده شود بلکه این افراد و حتی قاچاقچیان باید در فضایی مناسب نگهداری شوند و در ادامه با تأکید بر احداث اردوگاههای جدید برای نگهداری و بازاجتماعی سازی معتادان تصریح کرد: اقدامات پیشگیرانه و مقابلهای قابل تقدیر است، اما همه این اقدامات باید موجب کاهش تهدیدات شود.
آیت الله رئیسی لزوم نظارت بر فضایی مجازی را نیز مورد تأکید قرار داد و از دستگاههای مسئول در حوزه فضای مجازی خواست که اجازه ندهند فضای مجازی به محیطی امن برای معاملات مواد مخدر و فعالیت افراد فاسد و بیچاره کردن خانوادهها توسط قاچاقچیان تبدیل شود.
اصلاح و به روزرسانی قانون مبارزه با مواد مخدر، تشدید انسداد مرزها، تقویت دیپلماسی مبارزه با مواد مخدر، تلاش برای کاهش عرضه و تقاضا و اقدامات به هم پیوسته فرهنگی و اجتماعی در کنار اقدامات امنیتی و انتظامی و قضایی از دیگر موضوعات مورد تأکید رئیس دستگاه قضا در برخورد با مواد مخدر بود.
آیت الله رئیسی با تأکید بر این که هیچ کس نباید مساله مبارزه با مواد مخدر را موضوعی فرعی تلقی کند، متذکر شد: اگر یک جوان معتاد شود یا بنیان یک خانواده متزلزل شود، همه ما مسئولیم و کوچکترین قصور و تقصیر در انجام مسئولیت از احدی پذیرفته نیست.
رئیس قوه قضاییه گفت: اگر با قدرت و اقتدار و هماهنگی و همکاری جمعی با مواد مخدر مبارزه کنیم، با وجود همه خباثتها و حمایتهای آمریکا و اروپا از مافیای مواد مخدر، میتوانیم این معضل را حل کنیم، اما باید بدانیم که تهدیدات گسترده است و باید متناسب با آن اقدام نماییم.
آیت الله رئیسی افزود: امروز درآمد بسیاری از گروههای تروریستی اطراف ما از قاچاق مواد مخدر است و این مساله دیگر نه تنها یک موضوع انتفاعی که موضوعی سیاسی است و باید با قدرت در برابر آن ظاهر شویم و با همه توان و ظرفیت به مبارزه با آن بپردازیم.
رئیس قوه قضاییه از نگاه منفعت طلبانه و درآمدزا به امر مبارزه با مواد مخدر نیز انتقاد کرد و گفت: درآمد حاصل از مبارزه با مواد مخدر فقط باید صرف مبارزه با مواد مخدر شود و نباید برای جبران کسری بودجه و حل مشکلات مالی دستگاهها به آن چشم دوخت.
در ابتدای این جلسه، سردار اسکندر مؤمنی دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور و ۱۰ نماینده دستگاههای مختلف عضو این ستاد که ریاست کمیتههای مختلف ستاد را بر عهده دارند، با ارائه گزارشی از وضعیت مصرف و مبارزه با مواد مخدر در جهان، منطقه و ایران و فرصتها و تهدیدات مبارزه با آن به تبیین دیدگاه ها، برنامهها و مطالبات خود در این خصوص پرداختند.
حمیدرضا صرّامی مشاور دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر و مدیرکل دفتر تحقیقات این ستاد در این نشست اعلام کرد جهان با پدیده رشد فزاینده عرضه و تقاضا و مصرف مواد مخدر مواجه است و اولین ماده مخدر پرمصرف در دنیا را «کاناپیس» عنوان کرد که از خانواده حشیش و ماری جوآناست.
وی گفت: در سال ۲۰۰۶ در دنیا ۲۰۸ میلیون نفر یک مرتبه به بالا مواد مخدر مصرف داشتند، اما این رقم به ۲۶۹ میلیون نفر رسیده و در ۱۳ سال اخیر، مصرف مواد مخدر در جهان با رشدی ۲۹ درصدی مواجه بوده و تنوّع مواد روانگردان نیز از ۱۶۶ نوع در سال ۲۰۰۶ به ۵۴۱ نوع رسیده است.
به گفته صرّامی در حال حاضر بین تروریسم و قاچاق مواد مخدر پیوند جدی به وجود آمده و قاچاقچیان بیشترین بهره را برای خرید و فروش مواد مخدر از لایههای پنهان شبکه وب و فضای مجازی میبرند.
وی همچنین خاطر نشان کرد که «آمریکا با آزادکردن مصرف مواد مخدر در ۱۴ ایالت خود، در رتبه نخست مصرف مواد قرار دارد و ۴۳ میلیون آمریکایی مصرف یک بار به بالای یک نوع مواد مخدر را تجربه کرده اند که دنیا تا ۵ سال آینده به بازه انفجار تولید و مصرف مواد میرسد».
مشاور دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره وضعیت مواد مخدر در ایران هم توضیح داد: طی ۴۰ سال پس از پیروزی نقلاب اسلامی و از سال ۵۸ تا ۹۸، ۱۲ هزار تُن انواع مواد مخدر و روانگردان در کشورمان کشف و ضبط و ۵۲ هزار باند طی ۴۳ هزار عملیات متلاشی شده است.
صرّامی درباره ضررهای مالی قاچاقچیان هم توضیح داد در فاصله سالهای ۸۵ تا ۹۷ جمعاً ۷ هزار و ۳۷۵ میلیارد تومان از طریق مصادره اموال منقول و غیرمنقول به منافع اقتصادی قاچاقچیان ضربه وارد شد و در سال ۹۸ نیز هزار و ۵۶۰ میلیارد ریال از اموال آنها شناسایی شد که نسبت به سال ۹۷ رشدی ۱۳۸ درصدی داشته است.
وی همچنین خاطر نشان کرد که طی مدت اخیر، از محل ۴۴ درصد فروش اموال آنها و مصادره ۲۵۶ باب املاک و توقیف هزار و ۲۷۳ خودروی متعلق به قاچاقچیان که با حکم قضایی صورت گرفت، رقمی بالغ بر ۲۴۳ میلیارد تومان حاصل شده است.
مشاور دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد تاکنون ۳۸۵ هزار نفر در راه مبارزه با مواد مخدر شهید و ۱۲ هزار نفر جانباز شده اند و ۱۶۷ هزار میلیارد تومان نیز صرف مبارزه با سوداگران مرگ شده است.
وی تصریح کرد که در حال حاضر قریب ۳ هزار سازمان مردم نهاد در امر مبارزه با مواد مخدر با دستگاههای مختلف همکاری دارند و میزان اطلاع رسانی در این عرصه ۱۱۸ درصد افزایش یافته که ۱۲ درصد آن از طریق سازمان صدا و سیما و رسانه ملی انجام میشود.
صرّامی به موضوع دیپلماسی مبارزه با مواد مخدر هم اشاره کرد و با اشاره به انعقاد بیش از ۳۰ سند همکاری بین ایران و کشورهای مختلف، خاطر نشان کرد که جمهوری اسلامی تاکنون ۸ بار از سوی سازمان ملل و ارکان مرتبط با آن به دلیل مبارزه قاطع، جدی و صادقانه با مواد مخدر تقدیر شده است.
مشاور دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر از «تریاک» به عنوان ماده مخدر پرمصرف در کشورمان نام برد و در پایان گفت که «ایران به تنهایی ۹۰ درصد تریاک دنیا، ۴۸ درصد هروئین و ۲۶ درصد مرفین را کشف و ضبط میکند».
ارائه ۴۵۸ هزار مشاوره رایگان و آموزش به خانواده ها، اجرای طرح «پازک» برای پیشگیری از اعتیاد زنان و کودکان به مواد مخدر در ۵۰۰ نقطه آسیب خیز و تقدیر از بخشنامه رئیس دستگاه قضا و عملکرد سازمان زندانها در اعطای مرخصی به محکومین مواد مخدر در ایام کرونا از دیگر مسائل مطرح شده در این نشست بود.
حجت الاسلام منتظری دادستان کل کشور نیز در این نشست با اشاره به اهمیت موضوع مبارزه با مواد مخدر، توجه جدی مسئولان ارشد اجرایی کشور به موضوع مبارزه با مواد مخدر و حضور ایشان در جلسات ستاد مبارزه با مواد مخدر شد..
در بخش پایانی این نشست، دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر، خواستار توجه ویژه رئیس قوه قضاییه به توقف صدور آرای مربوط به استرداد اموال قاچاقچیان و رفع خلاءهای قانونی در این زمینه، افزایش بازدارنده میزان محکومیت حبس معتادان متجاهر و ایجاد فضاهای لازم برای نگهداری این افراد و اصلاح قانون مربوط به برخورد با قاچاقچیان خُرده فروش شد.
سردار مؤمنی با اشاره به رشد چشمگیر کشف مواد مخدر در سال گذشته که آن را بالاترین نرخ در جهان دانست و همچنین افزایش ۳ برابری شناسایی و مصادره ۵۰ درصدی اموال قاچاقچیان در کشور، در عین حال گفت که مبارزه با مواد مخدر بدون قانون به نتیجه مطلوب نخواهد رسید.
وی تصریح کرد: ایران تنها کشوری است که کمترین میزان مجازات حبس از ۱ تا ۳ ماه را برای معتادان متجاهر در نظر گرفته در حالی که در چین و بلژیک که قوانین آنها به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفت، کمترین مجازات برای این افراد ۲ سال است که در صورت تکرار جرم افزایش مییابد و اصلاح قانون موجب میشود ما نیز در کشور شاهد حضور معتادان متجاهر نباشیم./تسنیم