قوانینی که فقط برای یک «آی پی تی وی» اجرا نمی‌شود!

خبرهای فوری: فعالیت‌های مجموعه‌های آی پی تی وی تا حدی پیچیده شده و بعید نیست در آینده‌ای نه چندان دور، تنها یک وب سایت جدی در این عرصه بماند؛ وب‌سایتی که از برخی مقررات در نظر گرفته شده برای دیگر وب‌سایت‌ها معاف شده یا می‌تواند این مقررات را رعایت نکند و از قضا مؤسسِ آن، معاون کنونی فضای مجازی سازمان صداوسیماست که متولی‌گری آی پی تی وی را در رسانه ملی در کنترل دارد.

به گزارش بخش فناوری سایت خبرهای فوری، «او تی تی / OTT»‌ها نظیر «آی پی تی وی / IPTV» و «وی او دی / VOD» جزو بسترهای تازه مورد توجه در فضای بین‌المللی است. دست‌کم در ایران، ظاهراً آنچه «آی پی تی وی / IPTV» را از «وی او دی / VOD» تفکیک می‌نماید، برخورداری از امکان «پخش زنده / broadcasting» یا «بازپخش زنده / re-broadcasting» است. در همین راستا «وی او دی / VOD» در یک وضعیت بلاتکلیف در سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعمال حاکمیت می‌شود و «آی پی تی وی / IPTV» با توجه به انحصار پخش زنده در حدود اختیارات صداوسیما، از طریق معاونت فضای مجازی سازمان صداوسیما اعمال حاکمیت می‌شود.

با توجه به چالش‌ها و همچنین اختلافاتی که میان نهادهای اعمال کننده حاکمیت و بخش خصوصی با این نهادها وجود داشته، اکنون نه در حوزه «وی او دی / VOD» و نه در حوزه «آی پی تی وی / IPTV» دورنمای آنچنان امنی برای سرمایه‌گذاری برخی ناظران بخش خصوصی تصور نمی‌شود و به همین دلیل، رشد این بسترها که به عنوان آینده محتوای مورد توجه در بستر اینترنت مورد توجه است، بسیار کند پیش می‌رود. البته برخی وی‌او دی‌ها و برخی آی‌پی‌تی‌وی ها اقداماتی داشته‌اند اما به ویژه در حوزه آی پی تی وی با چالش‌های جدی و موانع عجیبی مواجه هستند.

محمد شریف‌خانی بنیانگذار آی پی تی وی تلویبیون و معاون فضای مجازی صداوسیما و متولی آی پی تی‌وها



بر اساس قراردادی که توسط معاونت فضای مجازی صداوسیما با مالکین آی پی تی وی‌ها منعقد می‌شود، هیچ کاربری نباید در هیچ وب سایتی بدون «وارد شدن / Login» محتوایی را تماشا کند و تمامی آی پی تی‌وها مکلف به رعایت این قانون شده‌اند. این درخواست، تاثیرش بر جایگاه آی پی تی وی‌ها محسوس است و به شدت به ضرر آنها تمام می‌شود؛ چرا که موتورهای چستجو از جمله گوگل، محتوای آی‌پی‌تی‌وی را پرایوت در نظر می‌گیرند و چون نمی‌توانند این محتوا را بخوانند، صفحات حاوی محتوای آی‌پی‌تی‌وی‌ها جزو یافته‌های صفحات موتورهای سرچ نیست.

همچنین هیچ یک از آی پی تی‌وی ‌ها امکان بیش از دو هفته نگهداری آرشیو تلویزیون را ندارند و عملاً کارکرد آرشیوی که یکی از مهم‌ترین ارزش‌های افزوده یک آی پی تی وی محسوب می‌شود، از آنها سلب شده است. از سوی دیگر هیچ یک از مجموعه‌های آی‌پی‌تی‌وی، حق قرار دادن امکان دانلود محتوای تلویزیون را ندارد و کاربران‌شان که با لاگین وارد شده‌اند تنها می‌توانند حداکثر تا دو هفته پس از پخش محتوا، آن را مجدداً در آی پی تی وی تماشا کنند!

این مقررات در حالی برای آی پی تی وی‌ها فعال است که یکی از این آی پی تی وی‌ها دقیقاً تمامی این مقررات را رعایت نمی‌کند! تلویبیون متعلق به شرکت سیمارایان شریف نه تنها آرشیو سال‌های اخیر تلویزیون را ذخیره دارد، بلکه بدون نیاز به لاگین می‌توان محتوایش را تماشا کرد و با لاگین می‌توان اقدام به دانلود رایگان هر میزان از محتوا نمود. نکته قابل تأمل اینکه تلویبیون توسط محمد شریف‌خانی معاون فضای مجازی سازمان صداوسیما در قالب شرکت سیمارایان شریف، راه‌اندازی شده است؛ یعنی معاونتی که مسئول صدور مجوز و قانون‌گذاری بر آی پی تی وی‌ها از جمله تلویبیون است!

البته شریف‌خانی چندین سال پیش از مدیرعامل این شرکت مالک تلویبیون کنار رفت و مطابق با آگهی روزنامه رسمی، در سال ۱۳۹۴ با دریافت سهم الشرکه ظاهراً از میان شرکای این شرکت خارج شده است؛ اما قوانین نابرابری که در قبال تلویبیون و دیگر آی پی تی وی‌ها در نظر گرفته و یا دست‌کم به صورت متفاوت اعمال می‌شود، ممکن است برای برخی چنین متبادر شود که سیاست «درب گردان» در این زمینه در جریان است.

البته با توجه به آنکه وضعیت سهم سازمان صداوسیما در این آی پی تی وی شفاف نیست، انتظار می‌رود شفافیت به این بخش‌ها نیز تسری یابد تا بتوان بر اساس این شفافیت داوری منصفانه‌ای درباره رایت درخواستی از برخی آی پی تی‌وها و همچنین تسهیلات مرتبط با این آی پی تی وی نیز سخن گفت. /آخرین خبر

خروج از نسخه موبایل