به گزارش بخش فناوری سایت خبرمهم، طرحی با عنوان ساماندهی فضای مجازی در مجلس اعلام وصول شده و گفته شده این طرح به دنبال کنترل پیامرسانهای خارجی است تا پیامرسانهای داخلی را جایگزین آنها کنند. بارها گفته شده که وسایل ارتباطات جمعی، ابزارهایی هستند که با تحولات اجتماعی به وجود میآیند و بدون آنها این تحولات به سازمانها، مردم و گروهها آسیب میرسد. این حق طبیعی مردمی است که کشورشان دچار تحولات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شده که از ابزارهای جدید ارتباطی برخوردار باشند. اگر جامعهای خودش این توانایی را دارد که درون خود تحول ایجاد کند و همزمان با دیگر تحولات، وسایل ارتباطات جمعیاش را هم ارتقا دهد تا مردم از هم فاصله نگیرند، باید این کار را انجام دهد. اگر ما میتوانیم همپای این وسایل خارجی، داخلیاش را ایجاد کنیم و زیرساختهایش را به وجود بیاوریم، باید برای آن قانونگذاری هم کنیم. اما هنگامی که این توانایی وجود ندارد، مردم به ناچار به سراغ پیامرسانهای کشورهای دیگر میروند.
درحال حاضر میلیونها نفر به وسیله این وسایل ارتباط جمعی، روابطشان را سازماندهی میکنند. چطور نمایندگان مجلس به خود این اجازه را میدهند که مردم را از وسایلی که با کمک آنها نیازهایشان را برطرف میکنند، محروم کنند. اینکه بخواهند پیامرسانها را در اختیار بگیرند، گرفتن حقوق طبیعی مردم در برخورداری از وسایل ارتباطی است. همه میدانند که نیروی انسانی کافی، تکنولوژی لازم، زیرساختها و بسیاری از لوازم مدیریت این ابزارها را نداریم. بنابراین، اگر ما یک روز بتوانیم مثل روسیه، ابزارهای داخلی خودمان را داشته باشیم، میتوانیم با نظرسنجی از مردم تصمیماتی بگیریم. بنابراین، ما هنگامی که نمیتوانیم این امکانات را در کشورمان فراهم کنیم، نباید یک دفعه زیر پای مردم را خالی کنیم. نمایندگان مجلس باید پیش از آنکه طرحی را مطرح کنند، به مبنا و فلسفه وجودی آن توجه کنند. این تصمیمات باید با مشورت صاحبنظران، کارشناسان و دانشگاهیان انجام شود. چطور میتوانند چنین تصمیم مهمی را تنها بین خودشان یعنی بین دولت و مجلس بگیرند؟
پس چه کسی به ذینفعان توجه میکند؟ مساله احراز هویت هم که در این طرح، به آن اشاره شده یک مساله فنی است که شرکتها میتوانند به روش خاص خودشان این کار را انجام دهند. هیچ وسیله ارتباطی در دنیا اختراع نمیشود، مگر اینکه یک پیوست امنیتی یا آموزشی داشته باشد. بنابراین، اگر کسانی نگران مسائل امنیتی این ابزارها هستند، راههای خاص آن را باید طی کنند. با فیلتر و سانسور کردن جریان اطلاعات، به حقوق طبیعی مردم تجاوز میشود. برخی از کارشناسان با این نگرانی مواجهاند که مبادا غربیها درصدد این باشند که اطلاعات این شبکهها را کنترل کنند. در پاسخ به آنها باید گفت که به صحبتهای مقام معظم رهبری در جلسه با هیات دولت در خصوص فضای مجازی توجه کنند. ایشان میفرمایند که وعدهها و اتفاقاتی را که بعد از آن نیفتاده برای مردم توضیح دهید. این بدان معناست که اطلاعرسانی باید در سطح جهانی باشد. هنگامی که ایشان میفرمایند کاری کنند که مردم آگاه شوند، یعنی اینکه به مردم گزارش دهند. لذا شبکههای اجتماعی به این دلیل به وجود آمدهاند که هنگامی که دولت از انجام وظایفش ناتوان ماند، این شبکهها، خلأها را پر کنند./آرمان ملی