گزارش سفارشی

به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم، انتشار گزارشی منسوب به دبیرکل سازمان ملل متحد که در آن جمهوری اسلامی ایران به نقض تحریم‌های تسلیحاتی علیه یمن و ایران متهم شده است، واکنش تند وزارت امورخارجه ایران و نمایندگی ایران را در سازمان ملل متحد برانگیخت. تهران این گزارش را فراتر از اختیارات و ظرفیت کارشناسی دبیرخانه سازمان ملل متحد و مشارکت در سناریوی امریکایی برای تمدید تحریم‌های علیه تهران معرفی کرده است. این گزارش در شرایطی توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس منتشر شده است که ۴ ماه به موعد لغو تحریم‌های وضع شده علیه ایران برای تجارت سلاح‌های متعارف باقی مانده و دولت ایالات متحده امریکا تلاش‌های خود را برای جلوگیری از ملغی شدن این تحریم‌ها به ‌شدت افزایش داده است. گزارش ادعایی با امضای دبیرکل سازمان ملل متحد قرار است ایران را به نقض تحریم‌های تسلیحاتی متهم کند چراکه به ادعای این گزارش «تیم‌های تحقیقاتی» سازمان ملل متحد، «شباهت‌هایی میان سلاح‌های استفاده شده در حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی» با «سلاح‌های طراحی شده توسط ایران» پیدا کرده‌اند. اتهام‌های مطرح شده در این سند که به خبرگزاری‌ها درز کرده است، تکرار مدعای مقام‌های عربستان سعودی و ایالات متحده امریکاست که از زمان انجام حملات تلافی‌جویانه وسیع پهپادهای یمنی به تاسیسات نفتی عربستان سعودی، ایران را مسوول این حملات معرفی می‌کنند. شهریور ماه سال گذشته، حملات گسترده پهپادی به تاسیسات نفتی بقیق و خریص باعث توقف تولید نفت از این میادین و کاهش ۵۰ درصدی صادرات نفت عربستان سعودی شد. بلافاصله جنبش انصارالله یمن و نیروهای مسلح این کشور، مسوولیت این حمله را پذیرفتند و این اقدام را تلافی حملات عربستان سعودی به یمن در طول ۴ سال گذشته توصیف کردند. به رغم پذیرش مسوولیت این حملات، ریاض و واشنگتن مدعی هستند که نیروهای مسلح یمن، ظرفیت و فناوری طراحی و اجرای چنین عملیاتی را ندارند و مسوولیت حملات بر عهده ایران است. در گزارش منتسب به دبیرکل سازمان ملل متحد آمده است که قطعاتی از موشک‌های کروز استفاده شده در ۴ حمله به خاک عربستان سعودی «از مبدا ایرانی تهیه شده است.»

قرار است آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد دو هفته دیگر گزارش خود را در مورد اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ به شورای امنیت ارایه کند. بر اساس این قطعنامه، دبیرکل موظف است که هر ۶ ماه گزارشی در مورد نحوه اجرای آن به ۱۵ عضو شورای امنیت ارایه کند. رسانه‌های غربی که متن گزارش منتسب به گوترش را منتشر کرده‌اند، مدعی شده‌اند که دبیرکل قرار است اتهام‌های مطرح شده در این گزارش را به شورای امنیت اطلاع دهد. این در حالی است که دولت ایالات متحده امریکا تهدید کرده اگر شورای امنیت به طرح این کشور برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران رای ندهد با استفاده از مواد قطعنامه ۲۲۳۱ سازوکار ماشه را اجرا می‌کند. قطعنامه‌های ۱۳۳۷، ۱۳۴۷ و ۱۹۲۹ شورای امنیت که اجرای آنها به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ تعلیق شده است ایران را از معامله انواع اسلحه منع می‌کند اما این قطعنامه تاکید کرده که تحریم سلاح‌های متعارف علیه ایران، مهر ماه سال جاری کاملا لغو می‌شود و در صورت باقی ماندن قطعنامه ۲۲۳۱، ۵ سال بعد از لغو این تحریم‌ها، کلیه مفاد قطعنامه‌های پیشین کان لم‌یکن تلقی خواهد شد. دولت ایالات متحده امریکا که از دو سال پیش با ترک تعهداتش در برجام عملا از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ سرباز زد حالا تهدید کرده که قصد دارد با استفاده از بندهایی در این قطعنامه، موضوعیت آن را از بین ببرد.

پنجشنبه هفته گذشته بود که مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده امریکا با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد تلفنی در مورد تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران و لزوم تصویب قطعنامه پیشنهادی امریکا برای تمدید این تحریم‌ها گفت‌وگو کرد. امریکا اعلام کرده که پیش‌نویس قطعنامه‌ای برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی را بین تعدادی از اعضای شورای امنیت از جمله بریتانیا، فرانسه، آلمان و روسیه توزیع کرده است. در گزارشی منتسب به دبیرکل سازمان ملل متحد که خبرگزاری آسوشیتدپرس مدعی شده به نسخه‌ای از آن دست پیدا کرده و قرار است یک ماه دیگر در جلسه شورای امنیت سازمان ملل در مورد اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ توسط دبیرکل، آنتونیو گوترش قرائت شود، ادعا شده است که «کارشناسان سازمان ملل متحد» شباهت‌هایی میان سلاح‌های استفاده شده در حمله پهپادی و موشکی به تاسیسات نفتی عربستان سعودی با «سلاح‌های ایرانی کشف شده توسط امریکا» پیدا کرده‌اند.وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به انتشار این گزارش، آن را «سفارشی» توصیف کرده است و تهیه چنین گزراش جهت‌داری را «شائبه‌‌برانگیز» و در راستای «بهره‌برداری» امریکا برای تصویب قطعنامه علیه ایران معرفی می‌کند. نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد هم بامداد شنبه با انتشار بیانیه‌ای انتشار چنین گزارشی را خارج از حوزه مسوولیت و ظرفیت کارشناسی دبیرخانه سازمان ملل متحد توصیف کرد. ایران در عین حال به این موضوع انتقاد کرده که دبیرخانه سازمان ملل متحد از زمان تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ تاکنون به ‌رغم «موارد متعدد نقض برجام» از صدور هر گونه بیانیه و گزارشی انتقادآمیز نسبت به امریکا و کشورهای اروپایی خودداری کرده است. در این بیانیه تاکید شده است:«جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای دبیرخانه سازمان ملل متحد که به نظر می‌رسد تحت فشارهای سیاسی رژیم‌های امریکا و عربستان صورت گرفته، مراتب نگرانی عمیق خود را در قبال استفاده ابزاری از دبیرخانه سازمان ملل متحد برای اهداف سیاسی ابراز می‌دارد.»

در بیانیه وزرات خارجه جمهوری اسلامی ایران آمده است:«متهم‌سازی دولت‌ها با فرآیندهای خودساخته و ضوابط خودسرانه بدعت خطرناکی است که مورد تایید جامعه بین‌المللی نیست. اینچنین فرآیندهای سفارشی شدیدا به اعتبار سازمان ملل متحد لطمه وارد خواهد کرد. تهیه گزارش با انگیزه‌های سیاسی، تغییردهنده حقایق نبوده و بر همگان روشن است که وضعیت امروز منطقه نتیجه مستقیم سیاست‌های غلط امریکا و رژیم کودک‌کش عربستان است. چگونه است که هیچ توجهی به فروش سلاح‌های مرگبار به عربستان که استفاده از آنها علیه مردم بی‌دفاع یمن بر همگان چون روز روشن است، نمی‌شود اما تیم‌های تحقیقاتی برای جست‌وجو در زباله‌های عربستان اعزام می‌شوند تا مگر مدرکی برای ادعاهای بی‌پایه امریکا ساخته شود؟ بی‌تردید، چنین گزارش‌هایی نه تنها به صلح و امنیت در منطقه و اجرای قطعنامه‌های شورای امنیت کمکی نخواهد کرد بلکه اعتبار و آبروی سازمان ملل متحد را نیز یکسره نابود می‌کند.»

امریکا سازمان ملل را از بین می‌برد

تحلیل‌گران تلاش امریکا برای مجبور کردن اعضای شورای امنیت به اقدام علیه مصوبات پیشین این شورا را تلاشی برای نابودسازی شورای امنیت توصیف می‌کنند. کیسی داونپورت، کارشناس مسائل کنترل تسلیحات معتقد است:«تلاش امریکا این است تا برجام را به شکلی نابود کند که هیچ یک از دولت‌های بعدی امریکا هم نتوانند دوباره آن را از سر بگیرند.» این کارشناس انجمن کنترل تسلیحات هشدار می‌دهد که چنین اقدامی ممکن است تمام تلاش‌های آینده برای کنترل تسلیحات هسته‌ای را مختل کند. او با اشاره به اینکه وعده لغو تحریم‌های بین‌المللی یکی از انگیزه‌هایی بود که ایران را پای میز مذاکره برای برجام آورد، می‌گوید:«دولت امریکا می‌خواهد تا تیرهای دروازه را وسط بازی جابه‌جا کند. اگر به این مسیر ادامه دهند نه تنها برجام را از بین می‌برد بلکه مجموعه تلاش‌های عدم اشاعه هسته‌ای را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد.»/اعتماد

خروج از نسخه موبایل