به گزارش بخش بین المللی سایت خبرهای فوری، از روز پنجشنبه دوم آبان ماه اعتراضات در عراق شدت یافته و طبق آخرین گزارش های بدست آمده میان تظاهرکنندگان و ماموران امنیتی در میدان تحریر در قلب پایتخت عراق درگیری رخ داده است. در همین حال نیروهای امنیتی عراق طی دیروز و امروز توانسته اند تعدادی افراد مسلح را در جریان تظاهرات های بغداد و دیگر شهرهای جنوب و مرکز عراق دستگیر کنند. همچنین در برخی از ویدئوها که در شبکه های اجتماعی از سوی کاربران معروف عراقی منتشر شده تعدادی افراد مسلح را در حین تیراندازی در جریان تظاهرات در بغداد نشان می دهد که گزارش ها حاکیست برخی افراد نفوذی درصدد به خشونت کشیدن تظاهرات مسالمت آمیز مردم عراق هستند. در همین راستا برخی شخصیت های سیاسی مانند قیس الخزعلی دبیر کل عصائب اهل الحق و هادی العامری دبیرکل سازمان بدر به طور ویژه سفارتخانه آمریکا و رژیم صهیونیستی را به دست داشتن در آشوب های اخیر و به انحراف کشاندن تظاهرات مسالمت آمیز به سوی خشونت متهم کرده اند؛ برای بررسی دور جدید اعتراض ها در عراق با حسین رویوران گفت و گو کرده ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید:
به نظر شما مهمترین عوامل در شکل گیری تظاهرات در عراق چه مواردی هستند؟
عوامل متعددی در شکل گیری این تظاهرات دخیل هستند از مهمترین آن می توان به ناکارآمدی دولت عراق، فساد، اختلاس و مواردی از این قبیل اشاره کرد که عامل اصلی به وجود آمدن تحرکات اجتماعی در عراق است. با گذشت ۱۶ سال از سقوط دولت صدام عراق همچنان درگیر مسائل امنیتی مختلف است. مبارزه با گروه های تروریستی مانند داعش و غیره در این سالها یکی از چالش های بزرگ بوده است اما ناکارآمدی های دولت را توجیه نمی کند. گارد ریاست جمهوری صدام و اعضای سازمان امنیت که در زمان صدام مردم را قتل و عام کرد و جنایات متعددی مرتکب شد و معترضان را به بدترین شکل ممکن از بین برد در حال حاضر حقوق می گیرند. زمانی که این سازمان ها منحل شدند ایالات متحده آمریکا تمامی آنها را حقوق بگیر دولت عراق کرده است.
سوال اصلی اینجاست که در کدام کشور در دنیا چنین اتفاقی رخ می دهد؟! بعثی های سابق در حال حاضر در تلاشند تا مردم و دولت را به جان هم بیندازند و با فتنه انگیزی کشتار دیگری را رقم بزنند. گفتنی است که این افراد در مسائل امنیتی از اطلاعات زیادی برخوردارند و اینکه ما می بینیم در تجمعات اعتراضی شعارهایی در حمایت از رژیم بعث سر داده می شود به همین مساله برمی گردد. دولت آمریکا با دادن امتیازهای بزرگ به بعثی ها دولت عراق در مقابل کار انجام شده قرار داده است. این عوامل به اضافه عناصر خارجی که فضای مجازی را به شدت به کار گرفته است و افرادی که لابلای مردم رخنه کرده اند حوادث اخیر در عراق را رقم زده است.
آیا دولت عراق قادر به مدیریت و کنترل حوادث جاری خواهد بود؟ راه برون رفت از این شرایط چیست؟
دولت عراق برای مدیریت و کنترل اوضاع نیاز به مدیریت اطلاعاتی – امنیتی دارد. بدین معنا که اطلاعات جامع و کاملی از نیروهای بعثی که توبه نکردند و همچنان برای بازگرداندن شرایط به گذشته تلاش می کنند که با جنایت بدست آورد. شاهد بودیم که در جریان تظاهرات تیراندازی هایی صورت گرفت و تعدادی هم کشته برجای گذاشت؛ در همین راستا نیاز است که بعثی ها از صحنه اجتماعی دور شوند. عراق در حال حاضر شرایط مشابه ایران در اوایل دهه شصت را تجربه می کند که در آن برهه منافقین شرایط ناامنی شدید اجتماعی را با ترورهای مختلف به وجود آوردند و در حال حاضر نیز این نقش را بعثی ها در عراق ایفا می کنند. همانطور که عراق برای از بین بردن گروه تروریستی داعش نیاز به عملیات نظامی داشت در این شرایط کار امنیتی و اطلاعاتی راهگشا خواهد بود.
آیا لبنان نیز شرایطی شبیه به عراق را در حال حاضر تجربه می کند؟
هدف گیری دو صحنه که مردم آن طرفدار مقاومت هستند نمی تواند اتفاقی باشد، اگر ناآرامی های الجزایر را نیز در کنار لبنان و عراق قرار دهیم، می توان دریافت که افرادی از بیرون، در حال برنامه ریزی برای بر هم زدن صحنه ها از لحاظ امنیتی هستند تا شرایط سیاسی نیز دچار بحران شود.
پیش بینی شما از آینده عراق و لبنان چیست؟ آیا در روزهای آینده باید انتظار داشت که آرامش به این دو کشور برگردد یا اینکه اعتراضات و ناآرامی ها شدت یابد؟
هر صحنه ای نیاز به مدیر دارد؛ لبنان با مدیریت بحرانی که دبیرکل حزب الله در پیش گرفته است شرایط نسبتا بهتری در مقایسه با عراق دارد. شب گذشته شاهد بودیم که در لبنان اکثر میادین تقریبا خالی بود و این نشان از مدیریت دقیق و کارآمد سیدحسن نصرالله دارد. وی با برخورداری بودن از توان هدایت اجتماعی، افشاگری، روشنگری و غیره… نقش بسزایی در تحولات دارد. متاسفانه در عراق ما شاهد چنین مدیریتی نیستیم و در الجزایر نیز اوضاع وخیم و کاملا رها شده است. از همین رو امکان بهبودی اوضاع در لبنان وجود دارد اما در عراق این چنین نیست و این کشور نیاز به زمان و هوشیاری بیشتری دارد تا همه چیز به روال عادی خود بازگردد.