به گزارش بخش بین المللی سایت خبرهای فوری، بندر الفجیره، بندر نفتی و صنعتی امارتیها در ساحل دریای عمان به شمار میرود. چند سال پیش بود که اماراتیها یک خط لوله انتقال نفت به طول ۳۷۰ کیلومتر از ابوظبی به این بندر کشیدند تا به زعم خودشان تنگه هرمز را دور بزنند.
بنابر گزارشهای چند رسانه بین المللی، صبح یکشنبه چندین انفجار مهیب در بندر فجیره در امارات رخ داده است.
پس از انتشار این خبر، خبرگزاری امارات ابتدا گزارش رسانهها درباره وقوع انفجار در بندر الفجیره را تکذیب کرد!
و از دلیل وقوع حمله به این سکوهای نفتی خبری منتشر نشده است.
شاهدان عینی پرواز هواپیماهای فرانسوی و امریکایی بر فراز منطقه را تایید کرده است.
اسپوتنیک روسیه گزارش داده بود که هفت تا ۱۰ نفت کش در این انفجارها آتش گرفته است و دلیل این رخداد هنوز معلوم نیست و همه پروازهای فرودگاه بین المللی فجیره تعطیل شده است.
[irp posts=”17760″ name=”کارشناس عراقی: احتمال حمله به آمریکایی ها برای متهم کردن نیروهای نزدیک به ایران”]
تایید خبر توسط وزارت خارجه امارات
وزارت خارجه امارات بیانیه داد که: تحقیقات درباره شرایط حادثه با همکاری دستگاههای محلی و بینالمللی در جریان است. سوخت و یا هیچ مواد مضری از کشتیها نشت نکرده است
وزارت امور خارجه امارات همچنین ادعا کرده که بنده الفجیره این کشور بدون هیچ توقفی مشغول به کار است. همچنین ادعا شده که مطالب گفته شده در خصوص وقوع حوادث در بندر الفجیره عاری از صحت هستند.
تیم تحقیقات بینالمللی وارد بندر فجیره امارات شد
منابع خبری سعودی از ورود تیم تحقیقات بینالمللی به بندر فجیره به منظور بررسی حادثه «هدف قرار گرفتن چهار کشتی تجاری» در نزدیکی آبهای سرزمینی امارات خبر دادند
شبکه المیادین در خبر فوری دیگری اعلام کرد منابع ویژه این شبکه تأکید کردند منطقهای که انفجارها در آن رخ داده، محاصره شده است.
این شبکه بهنقل از منابع خود اعلام کرد فهرست اسامی نفتکشهایی که در انفجارهای بندر الفجیره آتش گرفت و شمارههایشان را در اختیار دارد که بهشرح زیر است:
-نفتکش المجد
-نفتکش المرزوق
-نفتکش الماریج
-نفتکش الامیجال
-نفتکش خمسا۱۰
سرانجام پس از تکذیب های مکرر، امارات اعلام کرده است چهار فروند کشتی تجاری آن در نزدیکی آبهای منطقهای هدف حمله قرار گرفته است.
وزارت خارجه امارات اعلام کرد چهار کشتی تجاری آن در معرض اقدامات خرابکارانه قرار گرفته است.
در بیانیه وزارت خارجه امارات تاکید شد که «این عملیات هیچ گونه خسارت جانی و مالی در بر نداشته است».
وزارتخانه یاد شده اعلام کرد که «دستگاههای ویژه تحقیق پس از پایان تحقیقات در خصوص حوادث امروز، نتایج آن را اعلام میکنند».
در ادامه این بیانیه آمده که «تحقیقات درباره شرایط حادثه با همکاری دستگاههای محلی و بینالمللی در جریان است».
وزارت خارجه امارات افزود: «سوخت و یا هیچ مواد مضری از کشتیها نشت نکرده است».
این در حالی است که برخی از منابع آگاه از بروز خسارات جدی به کشتی های اماراتی خبر می دهند. همچنین برخی از منابع خبری گزارش داده اند که امارات گشت های ویژه ای را در تنگه هرمز آغاز کرده است.
وزارت خارجه امارات در ادامه بیانیه خود افزود: «جامعه جهانی باید مسئولیت منع تلاشها برای آسیب زدن به خطوط کشتیرانی را بر عهده بگیرد».
دولت امارات تاکید کرد که «عملیات مخرب، امنیت و صلح جهانی را تهدید میکند».
چرا الفجیره اهمیت دارد؟
بزرگنمایی حکام امارات در مسئله خط لوله فجیره و همعرض تنگه هرمز معرفی نمودن آن، بیش از آنکه متکی بر واقعیات موجود باشد حاکی از توسل به حربه تبلیغ و بزرگنمایی دروغین برای کاستن از نقش تنگه هرمز بهعنوان یک سلاح ژئوپلیتیک در دست جمهوری اسلامی است. ضمن آنکه پخش شایعات امروز از سوی یک رسانه نزدیک به مقاومت و ایران بر چالش کاربردی بندر الفجیره افزوده است.
خبر بسیار کوتاه بود. المیادین گزارش داد منابعی در خلیجفارس به این شبکه گفتند که انفجارهایی قوی بندر الفجیره امارات را لرزانده است و این انفجارها داخل بندر بوده و صدای آن بهوضوح شنیده شده است. بالگردهای آمریکایی و فرانسوی بر فراز بندر و در آسمان کل منطقه (فجیره) به پرواز درآمدهاند و مشغول گشتزنی هستند. المیادین همچنین گزارش کرد انفجارها متعلق به تعدادی نفتکش است که آتشگرفته و تعداد آن هفتتا ۱۰ نفتکش است.
اما خبرهای المیادین بسیار زود از سوی رسانههای اماراتی تکذیب شد. عدم انتشار تصاویری از آتشسوزی یا انفجار در بندر فجیره نشانهای بر عدم وقوع چنین واقعه بود اما این خبر بهانهای شد که نام یک بندر کمتر شناختهشده اماراتی بر سر رسانهها بیافتد.
الفجیره کجاست؟
فجیره با مساحتی در حدود ۱۱۶۵ کیلومترمربع و جمعیتی بالغبر ۱۳۰ هزار نفر، یکی از هفت امیرنشین امارات متحده عربی است. این منطقه از سمت غرب به شارجه و رأس الخیمه، از جنوب به کلبا و از شرق به دریای عمان محدود میشود. بندر فجیره، تنها بندر کشور امارات در حاشیه دریای عمان است. همانگونه که در نقشه زیر پیداست تمام بنادر مشهور امارات در خلیجفارس قرار دارند؛ اما بندر الفجیره تنها بندر امارات است که در کنار ساحل دریای عمان قرار دارد.
همین ویژگی موجب شده تا حاکمان شیخنشین امارات نگاه ویژهای به این بندر داشته و برای کاستن از موقعیت ژئوپلیتیک تنگه هرمز و مقابله با تهدید بسته شدن آن از سوی جمهوری اسلامی، با ساخت یک خط لوله انتقال نفت از خلیجفارس به دریای عمان اقدام به دور زدن تنگه هرمز نمایند.
اماراتیها از دهه پیش به دنبال استفاده از این بندر برای دور زدن تنگه هرمز بودند تا آنکه در آذر ۹۵ حاکم شیخنشین فجیره امارات در گفتوگویی با خبرگزاری رسمی امارات گفت: خط لوله نفتی که اخیراً پروژه ساخت آن تمامشده، آماده انتقال ۷۰ درصد از تولید نفتی امارات به بازارهای جهانی است و این یک ایده عملی و روشمند است و بدان معناست که تهدید به بستن تنگه هرمز دیگر قدیمی شده است.
این خط لوله صادرات نفت از سکوهای ساحل شرقی، بدون نیاز به عبور از تنگه هرمز ساخته شده است. ساخت این خط لوله ۳۶۰ کیلومتری در سال ۲۰۰۸ میلادی آغاز شد، قرار است این خط لوله ۳۶۰ کیلومتری نفت تولیدی در شرق ابوظبی را از منطقه حبشان به بندر فجیره در ساحل دریای عمان منتقل کند، به این ترتیب امارات دیگر نیازی به انتقال نفت از مسیر تنگه هرمز نخواهد داشت.
آیا تنگه هرمز ارزش راهبردی خود را از دست خواهد داد؟
باید مورد بررسی قرار گیرد که این لوله و بندر الفجیره تا چه میزان توانایی انتقال نفت را دارد و آیا میتواند از اهمیت تنگه بکاهد؟
با مقایسه حال حاضر تنگه هرمز و بندر فجیره باید گفت:
ظرفیت حداکثری خط انتقال نفت بندر فجیره، یعنی ۸/ ۱ میلیون بشکه در روز، تنها قادر به انتقال ۹۰ درصد از نفت تولیدی کشور امارات است و این یعنی نیاز ۱۰ درصدی این کشور به انتقال نفت از طریق تنگه هرمز همچنان باقی است، بنابراین، خط لوله مذکور تنها در قالب یک طرح ملی کشور امارات تعریف میشود و نه یک طرح فراملی و بینالمللی تا بتوان آن را رقیبی برای یک آبراه بینالمللی قلمداد کرد بهگونهای که توانایی دور زدن تنگه هرمز را به سایر کشورهای حوزه خلیج فارس بدهد.
اساساً؛ جایگاه ویژه بندر فجیره در صنعت بانکرینگ، وابستگی تام به کشتیهای عبور کرده از تنگه هرمز دارد و اگر روزی این آبراه استراتژیک به هر دلیلی خالی از رونق و تردد کشتیها گردد، بدون شک ضرر عظیمی متوجه بندرگاه فجیره خواهد شد.
فارغ از موقعیت ممتاز تنگه هرمز در عرضه نفت و انرژی، حیات اقتصادی بنادر تجاری کشورهای حوزه خلیج فارس ارتباط مستقیمی با تنگه هرمز دارد و این تنگه تنها راه دستیابی آنها به آبهای آزاد خواهد بود تا آنجا که سوای بنادر کشورهایی چون عربستان، قطر، کویت و عراق و حجم عظیم سرمایهگذاری این کشورها در بنادر مذکور، حتی بنادر مهم و استراتژیکی چون ابوظبی و جبل علی در خود کشور امارات نیز وابستگی تامی به تنگه هرمز دارند و بدون عبور از این تنگه، حیات اقتصادی آنها پایان خواهد یافت.
بزرگنمایی حکام امارات در مسئله خط لوله فجیره و همعرض تنگه هرمز معرفی نمودن آن، بیش از آنکه متکی بر واقعیات موجود باشد حاکی از توسل به حربه تبلیغ و بزرگنمایی دروغین برای کاستن از نقش تنگه هرمز بهعنوان یک سلاح ژئوپلیتیک در دست جمهوری اسلامی است.
حال با انتشار خبری حول انفجار در بندر الفجیره از سوی رسانهای نزدیک به ایران و مقاومت، این سؤال هم افزوده میشود که آیا الفجیره میتواند جایگزین تنگه هرمز شود؟