به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم، دولت جدید آمریکا در چند هفتهای که بر سر کار آمده، نشانههایی از اولویتها و رویکردهایش در قبال سیاست خارجی و مشخصا سیاست خاورمیانهایاش دیده شده است. درحالیکه جنگ یمن به سمت پایان میرود، حمله جدیدی به سوریه میشود. رفتار سردی که دولت بایدن با عربستان و اسرائیل داشته، درخورتوجه است و درعینحال، در بحث ایران هم گام چندانی برداشته نشده است. عراق همچنان هم با بحرانهای سیاسی و هم با تنشها بین بازیگران منطقه مواجه است و قطر و عمان نیز به دنبال تلاش برای کاهش و مهار این تنشها هستند. برای بررسی این نشانهها و رفتارهای بازیگران منطقه، گفتوگویی داشتیم با صباح زنگنه، کارشناس مسائل منطقه. به روایت زنگنه، دولت جدید در بحث سوریه و عراق کموبیش راهبردهای پیشین را ادامه داده است. از نگاه او، آمریکا در رابطه با اسرائیل و عربستان چکهای سفید را پس خواهد گرفت و مثلا به دنبال پایاندادن به مسئله یمن است، اما همچنان اهمیت روابط با این دو و جایگاه آنها بهخصوص در مقابل ایران برقرار است. این کارشناس مسائل منطقه معتقد است در بحث ایران، آمریکا فعلا شعارهای خوبی داده است اما هنوز اقدام عملی و جدیتی نشان نداده است.
هفته گذشته آمریکاییها به بخشی از خاک سوریه حمله کردند که اولین اقدام نظامی دولت بایدن بود. این حمله چه هدفی داشت و آن را چطور تحلیل میکنید؟
به نظر میآید این اقدام، یک اقدام اشتباه دیگر است که آمریکاییها مرتکب شدهاند و بر اشتباهات گذشته اوباما و ترامپ اضافه خواهد شد. فضای میدانی عراق تحت تصرف نیروهای گوناگونی است و نمیشود هر فعلی را و هر موشکبارانی و حملهای را نسبت داد به گروههای شیعه یا نیروهای طرفدار ایران. در شمال عراق و حالا هم اقلیم کردستان و هم نینوا همه نوع نیروهای مسلح وجود دارند، از جمله نیروهای نظامی ترک و ارتش ترکیه ۵۰ کیلومتر داخل خاک عراق شدهاند. دهها گروه وابسته تأسیس کردهاند و پروکسیهای ترک در شمال عراق متعددند. از طرف دیگر پکک حضور دارد. اسرائیلیها ارتباطات امنیتی در این منطقه دارند. گروههای کرد مخالف ایران آنجا فعالیت میکنند. جریان داعش حضور دارد. بعثیها و نقشبندیها که همکار و همراهشان هستند حضور دارند. بنابراین یک ملغمهای از همه این نیروها آنجاست. در این معجون مختلف و متضاد نیروها اگر اتفاقی بیفتد کدامیک از این نیروها باید متهم شوند؟ این نیازمند بررسی اطلاعاتی و عملکردی است.
آمریکا در این منطقه همواره به دنبال تقابل با حشدالشعبی است که بههرحال تشکیلات نظامی رسمی تحت فرماندهی دولت است. آمریکا سعی کرده و میکند که با هر بهانهای به مراکز حشدالشعبی حمله کند. /شرق