احتمال افزایش قیمت نفت

خبرمهم: قیمت‌های نفت از زمان آغاز توافق جدید گروه اوپک پلاس روند افزایشی پیدا کرده‌ است و طبق اعلام کارشناسان اگر انتهای ماه و در ارزیابی‌ها مشخص شود که ۸۰ درصد کشورها به تعهدات خود پایبند بوده‌اند، حتی می‌توان انتظار افزایش مجدد قیمت‌ها را داشت.

به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، اوپک و شرکایش در گروه اوپک پلاس ماه گذشته دریافتند که تبعات ویرانگر شیوع بیماری کووید ۱۹ بر تقاضای جهانی برای نفت را دست کم گرفته بودند. با سقوط درآمدهای نفتی کشورهای تولیدکننده در پی افت شدید تقاضا و قیمت‌ها، عربستان سعودی و سایر تولیدکنندگان در گروه اوپک پلاس پی بردند که برای متوازن کردن بازار و نجات اقتصادهای وابسته به نفتشان در برابر رکود ناشی از شیوع کرونا باید فورا دست به کار شوند و دور جدید کاهش تاریخی تولید این گروه در اوایل آوریل تصویب شد.

با گذشت سه هفته از آغاز دور جدید پیمان کاهش تولید گروه اوپک پلاس، احساسات بازار به نحو شگرفی مثبت شده است. زمانی که این توافق در ۱۲ آوریل اعلام شد، تحلیلگران می‌گفتند این کاهش تولید که معادل حدود ۱۰ درصد از عرضه جهانی نفت است، برای نجات بازار کافی نخواهد بود و بسیار دیگر هنگام است.

اکنون فضای بازار مثبت‌تر شده و قیمتهای نفت هم بالا رفته‌اند. قیمت نفت اکنون ۸۰ درصد بالاتر از سطح قیمت اواسط آوریل است و تحلیلگران به کاهش تولید گروه اوپک پلاس به همراه محدودیت عرضه حدود چهار میلیون بشکه در روز در آمریکای شمالی که بازار را در ماههای آینده با کمبود عرضه مواجه خواهد ساخت، به عنوان دلیل این بهبود اشاره می‌کنند.

بانک آمریکایی گلدمن ساکس هفته گذشته در گزارشی پیش بینی کرد که بهبود تقاضای جهانی برای نفت و کاهش تولید سریعتر از حد انتظار در خارج از گروه اوپک پلاس، بازار نفت را در ژوئن دچار کمبود عرضه خواهند کرد.

گروه اوپک پلاس با کاهش عظیمی که در تولید نفت آمریکای شمالی به دلیل غیراقتصادی شدن تولید در شرایط قیمت‌های اندک روی داد، موفق شده است انتظارات بازار را به سمت کمبود عرضه در ماه آینده تغییر دهد. اوپک که در راس آن عربستان سعودی به عنوان بزرگترین تولیدکننده این گروه قرار دارد، هر زمانی که انگیزه قوی برای بالا بردن قیمت نفت داشته اند، عرضه به بازار را به شدت محدود کرده‌اند.

توافق اوپک پلاس پابرجا خواهد ماند

خطیبی – کارشناس حوزه انرژی – با بیان اینکه پیمان اوپک پلاس در راستای کاهش تولید نفت به نفع تمام کشورهای تولید کننده نفت است، به ایسنا گفت: باتوجه به این شرایط به نظر نمی‌رسد که کشوری بخواهد این پیمان را زیرپای بگذارد، اما اگر چنانچه این پیمان لغو شود مجددا قیمت ها کاهش می یابد و به ضرر همه خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه اینگونه نیست که ضرر کاهش قیمت های نفت تنها شامل حال عده خاص شود چرا که اگر این مساله اتفاق بیفتد تمام کشورهای تولیدکننده نفت متضرر خواهند شد، تصریح کرد: اگر قیمت ها بهبود یابد نیز تمام کشورهای تولید کننده نفت سود خواهند برد، بنابر این باید گفت که توافق کاهش تولید یک عمل پر منفعت است.

این کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه با این شرایط به نظر نمی‌رسد که کشورها تمایلی به لغو این پیمان داشته باشند، اظهار کرد: اگر چنانچه این توافق  لغو شود بازار اطمینان خود را به پیمان اوپک از دست می دهد، باتوجه به اینکه بهبود وضعیت قیمت ها به دلیل همین اطمینان است، لذا با لغو پیمان باید منتظر اتفاقات جدید در بازار نفت باشیم.

خطیبی با بیان اینکه باید انتهای ماه منتظر ماند و میزان کاهش تولید کشور را ارزیابی کرد، گفت: اگر براوردها مناسب باشد اعتماد بازار بهتر خواهد شد و می‌توان منتظر بهبود بیشتر وضعیت فعلی بازار نفت بود.

وی با اشاره به احتمال افزایش کاهش تولید، اظهار کرد: توافق ۱۹ میلیون بشکه که آمریکا، کانادا، آرژانتین و برزیل نیز در آن حضور دارند برای دو ماه تعریف شده است اما اوپک پلاس توافقی را برای حدود دو سال در نظر گرفته است.

به گفته این کارشناس حوزه انرژی باید منتظر آمار و ارقام در انتهای ماه ماند و اگر چنانچه بالای ۸۰ درصد به توافقات عمل شده باشد عملکرد موفق بوده و حتی امکان افزایش مجدد قیمت ها نیز در آن شرایط وجود دارد اما اگر درصد عمل بعه تعهدات پایین باشد بازار اطمینان خود را از دست خواهد داد.

خطیبی با بیان اینکه تا کنون عملکرد بازار مطلوب بوده و افزایش قیمت ها نیز به درستی اعمال شده است، اظهار کرد: با این وجود بازهم باید منتظر آمار عملکرد کشورها برای ارائه ارزیابی دقیق باشیم اما تا اینجا وضعیت بازار گویای اطمینان بازار به این توافق است و بهتر است این اطمینان تقویت شود./ایسنا

خروج از نسخه موبایل