به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، نهم اردیبهشت سال جاری بود که رهبر معظم انقلاب طی ابلاغیهای با آزادسازی کامل سهام عدالت موافقت کردند. ایشان با اشاره به نقش سهام عدالت در گسترش عدالت اجتماعی و توانمندسازی خانوادههای کمدرآمد، موارد سهگانهای را بهعنوان امور لازمالرعایه در این واگذاریها مورد تأکید قرار دادند و خاطرنشان کردند: دولت هرچه زودتر اقدامات مقتضی را به عمل آورد تا مردم سریعتر از منافع سهام خود بهرهمند شوند. با گذشت نزدیک به دو هفته از دستور رهبر معظم انقلاب و با وجود اطلاعیههایی که سازمان خصوصی صادر کرده، بسیاری از مشمولان سهام عدالت اطلاع کافی از چگونگی خرید و فروش آن ندارند و با سؤالات زیادی روبهرو هستند که با پیگیری از سازمان خصوصیسازی سعی کردیم در این گزارش به همه سؤالات پاسخ دهیم.
آزادسازی سهام عدالت به چه معنا است؟
طرح سهام عدالت از سال ۸۵ در دولت نهم کلید خورد و به ۴۹ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از مردم سهامهای یک میلیون تومانی حدود ۵۰ شرکت دولتی واگذار شد. اکنون با گذشت بیش از ۱۴ سال، قرار است سهام عدالت، آزاد شود یعنی دارندگان این سهام میتوانند، همچون سهامداران بورسی اقدام به فروش سهام خود یا تبدیل آن به سهامهای دیگر کنند. شرکتهای سهام عدالت بهترین شرکتهای ایران هستند که سوددهی بالایی دارند و افراد میتوانند با اطلاعات حداقلی در این زمینه سرمایهگذاری خود را تضمین کنند.
برای روش سهامداری دو گزینه مستقیم و غیرمستقیم مطرح است. تفاوت روش مستقیم و غیرمستقیم چیست؟
یکی از مهمترین سؤالات عامه مردم این است که کدام روش نتیجه بهتری به دنبال دارد و از آنجا که همه مسوولان بر روش مستقیم تاکید دارند برخی مردم اعتماد نمیکنند و قصد دارند روش غیرمستقیم را انتخاب کنند. حال باید توجه داشت تفاوت روش مستقیم و غیرمستقیم چیست. در روش مستقیم افراد اختیار خرید و فروش سهام خود را در بازار سرمایه دارند. به نوعی سهامشان را خودشان مدیریت میکنند و مانند کسی که در بورس فعالیت دارد تلقی میشوند. کسانی که قصد خرید سهم بیشتر یا فروش آن را دارند باید روش مستقیم را استفاده کنند اما کسانی که از سهامداری اطلاع کافی ندارند اما قصد دارند که سهام عدالت را نگه دارند باید روش غیرمستقیم را انتخاب کنند. در روش غیرمستقیم فرد سهامدار به شرکت سرمایهگذاری استانی وکالت میدهد تا اقدام به خرید و فروش سهام کند اما سود این بخش هم تضمین شده نیست. ضمن اینکه زمان پرداخت سود هم مشخص نشده است و ابهام دارد.
برای انتخاب روش سهامداری تا چه زمانی مهلت داریم؟
تاکید میشود کسانی که قصد سهامداری، خرید و فروش سهام عدالت را دارند باید روش مستقیم را انتخاب کنند و اگر تا دو هفته آینده ثبتنام خود را در این زمینه تکمیل نکنند به صورت خودکار سهام آنها به صورت غیرمستقیم اداره میشود. در روش غیرمستقیم اختیار سهامداری از سهامدار گرفته میشود و نمیتواند هر زمان که بخواهد اقدام به خرید و فروش کند.
چگونه باید متوجه شویم که مشمول سهام عدالت هستیم یا خیر؟
سایت www.samanese.ir مربوط به سهام عدالت است که هر فرد با وارد کردن کد ملی خود میتواند مطلع شود که مشمول سهام عدالت است یا خیر. اگر کسی برگه سهام عدالت یا فیش واریزی خود را در دسترس نداشته باشد میتواند با مراجعه به سایت کار خود را پیش ببرد.
قیمت روز سهام عدالت چقدر است؟
قیمتهای مختلفی در مورد سهام عدالت مطرح میشود. از ۵ میلیون گرفته تا ۱۶ میلیون تومان. ارزش فعلی سهام عدالت با توجه به سودآوری شرکتها و وضعیت بازار سرمایه که روند صعودی را طی میکند ۱۶ برابر شده است. کسانی که دارای سهم یک میلیون تومانی کامل هستند (افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی) ارزش سهام آنها ۱۶ میلیون تومان و کسانی که سهم آنها ۵۳۲ هزار تومانی است (سایر مردم) ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. ارزش سهام افراد متفاوت است و دو دهک جامعه که تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی هستند از تخفیف ۵۰ درصدی برخوردارند که سهام عدالت آنها یک میلیون تومانی است. مابقی افراد که تخفیفی نداشتند سهم آنها پس از ده سال پرداخت سود بابت رقم سهام عدالت به ۵۳۲ هزار تومان رسید. در نیمه نخست سال ۹۶ مهلتی داده شد تا افراد سهم ۵۳۲ هزار تومانی خود را تکمیل کنند و به یک میلیون تومان برسانند که اگر این کار را کرده بودند، سهم آنها اکنون ۱۶ برابر شده و به ۱۶میلیون تومان میرسید.
چرا از سال ۸۵ تا ۹۴ سودی به مردم پرداخت نشد؟
دولت نهم به ۵/۴۹ میلیون نفر از افراد جامعه یک میلیون سهم اختصاص داد که بر مبنای آن قرار بود پول این سهام طی ده سال بازپرداخت شود. شرکتهای سرمایهپذیر سالانه به میزان تعهدشان سود را به خزانه دولت واریز میکردند تا در طول ده سال رقم یک میلیون تومانی سهام عدالت پوشش داده شود اما پس از ده سال بازپرداخت این سهم به ۵۳۲ هزار تومان رسید و رقم یک میلیون تومان را تکمیل نکرد. در این راستا در سال ۹۶ مهلتی داده شد تا افراد برای تکمیل وجه اقدام کنند که با استقبال زیادی مواجه نشد. اکنون که سهام عدالت ارزش بالایی پیدا کرده مردم به دنبال تکمیل وجه خود هستند که این امکان دیگر وجود ندارد. سود سالهای ۹۵ و ۹۶ کامل پرداخت شده و تا خردادماه امسال، سود سال ۹۷ هم به طور کامل پرداخت خواهد شد.
اگر برگه سهام عدالت مفقود شده باشد چه کار کنیم؟
زمانی که ثبتنام سهام عدالت انجام شد به مشمولان برگههایی تحویل داده شد که روی آن یک میلیون تومان درج شده است. برگه برخی افراد مفقود شده است که اصلا نباید در این زمینه نگران باشند. برگهها صرفا جهت تأیید ثبتنام بود و ارزش دیگری ندارد. اکنون با ورود به سامانه سهام عدالت که آدرس آن پیشتر گفته شد افراد میتوانند با وارد کردن کد ملی خود و طی مراحل پیش رو از وضعیت سهامداری خود کسب اطلاع کنند. زمانی که کد ملی وارد سایت میشود برای اطمینان بیشتر سامانه سؤالات چند گزینهای در مورد نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه و نام پدر مطرح میکند تا سودجویی افراد به حداقل برسد. افرادی که فیش واریزی برای تکمیل وجه خود را گم کردند با ورود به همین بخش میتوانند از وضعیت حساب خود مطلع شوند.
چه زمانی آزادسازی کامل انجام میشود؟
تا دو ماه دیگر آزادسازی کامل انجام میشود که باز هم به مردم پیشنهاد میشود اگر قصد خرید و فروش سهام را دارند باید روش مستقیم را انتخاب کنند. پس از انجام آزادسازی افراد به کارگزاریها معرفی خواهند شد تا بتوانند سهام خود را مدیریت کنند.
برای انتخاب روش مستقیم، پیامکی به شماره مشمول ارسال میشود. اگر شماره مشمول در این مدت قطع شده باشد چه اقدامی باید انجام دهد؟
با ورود به سامانه سهام عدالت امکان ثبت شماره تماس جدید فراهم شده است. افراد باید دقت داشته باشند برای تغییر شماره تلفن و ارسال پیامک از سوی سازمان خصوصیسازی و وارد کردن کد تأیید دو دقیقه زمان دارند و اگر این زمان سپری شود دوباره باید از ابتدا شروع کنند. شماره تماس به نام فرد مشمول است یا خیر تفاوتی ندارد و ملاک وارد کردن کد تأیید و مطابقت داشتن اطلاعات اولیه است.
سهام عدالت افراد زیر ۱۸ ساله چطور آزاد میشود؟
سهام عدالت این افراد توسط والدین امکان آزادسازی دارد. پدران افراد زیر ۱۸ساله باید ابتدا به بانک مراجعه کنند و حساب بانکی باز کنند و سپس شماره شبای بانکی فرد را در سایت سهام عدالت ثبت کنند./جام جم