به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرهای فوری، هر روزی که میگذرد تاثیرات ویروس کرونا بر بازارهای جهانی نفت و مالی وخیمتر و نگرانکنندهتر میشود. با انتشار اخبار جدیدی مبنی بر افزایش شمار قربانیان یا مبتلاشدگان، بورسهای مهم جهان بهخصوص چین، سقوط دیگری را تجربه میکنند. اما علاوه بر ضرر مالی بازارهای مالی و بورسهای مهم، تغییر میزان تقاضای نفت چین همچنین افت قیمت نفت نیز یکی از پیامدهای نگرانکننده کرونا بر بازار نفت است، بهگونهای که گمانهزنی درخصوص کاهش فریز نفتی به بیش از دو میلیون بشکه نفت در روز پیش از جلسه کمیته فنی اوپک طی امروز و فردا منتشر شده است. هر چند تاکنون هیچ صحبتی مبنی بر حذف بیشتر نفت از بازار توسط مقامات رسمی تایید نشده، اما با وجود پیشبینیهایی مبنی بر سقوط قیمت نفت به زیر ۵۰ دلار، احتمال کاهش بیشتر در تولید نفت وجود دارد. ازسوی دیگر تحلیلگران معتقدند ضرر مالی این ویروس و هزینههایی که باید چین برای جبران آن بپردازد، میتواند قیمت نفت را تا پایان سال جاری میلادی با چالش مواجه میکند و احتمال افزایش آن تقریبا وجود ندارد، چراکه تا به امروز ۴۲۰ میلیارد دلار سرمایه از بازارهای مالی چین به سمت داراییهای با ثبات بیشتر منتقل شده است.
یک روز پس از پایان تعطیلات سال نو در چین، بورس این کشور با کاهش شدیدی همراه بود بهگونهای که سرمایهگذاران با فروش یوآن و تبدیل آن به داراییهای دیگر سعی در حفظ ارزش سبد داراییهای خود کردند. بورس چین در روز ۲۳ ژانویه و پیش از آغاز سال نوی این کشور بسته شد و قرار بود روز جمعه باز شود اما دولت چین برای جلوگیری از تاثیر منفی شیوع ویروس کرونا در این کشور بر بازارهای مالی، باز شدن آن را تا امروز و به مدت سه روز به تعویق انداخت. در روز اول پس از ۹ روز تعطیلی بورس چین، معادل ۸درصد از ارزش خود را در معاملات دیروز خود از دست داد. بورس شانگهای با این سقوط ۸درصدی بیشترین سقوط یک روزه را طی ۴ سال گذشته تجربه کرد. ارزش یوآن چین هم کاهش یافت و از ۷ یوآن به ازای هر دلار عبور کرد.
شرایط در جهان حتی از دوران جنگ تجاری امریکا و چین نیز نامطمئنتر است. هیچکس نمیداند ویروس چگونه به بقای خود ادامه میدهد و چه داروهایی برای فروکش کردن موج مبتلایان لازم است. هیچکس نمیداند تا چه زمانی پروازهای چینی به مقصدهای مختلف دنیا متوقف میماند و هیچکس نمیداند اثرات سیاسی و اقتصادی این ویروس بر بازارها تا چه زمانی بهطور کامل از بین میرود. اما آنچه تحلیلگران بر آن تاکید دارند، کاهش بیشتر تقاضای نفت و سوخت طی هفتههای آتی است.
نفت؛ آسیبپذیر از زمان بحران ۲۰۰۸
از اوایل سال جاری میلادی با شیوع بیماری کرونا آینده جهان به یکباره تغییر بنیادینی کرد.
تا پیش از انتقال قارهای این بیماری، بیم افزایش منازعات تجاری میان چین و امریکا با اعلام آتشبس و فاز اولیه توافق تجاری تا حد زیادی کاهش یافت تا تحلیلهای کارشناسانه تا حد زیادی سمت و سوی بهبود اوضاع اقتصادی در سال ۲۰۲۰ را داشته باشد، اما انتشار خبر ویروس تغییر شکل یافته کرونا که از خانواده سارس است و همچنان درمان قطعی ندارد، شوک خبر امضای فاز اول توافق تجاری میان چین و امریکا را خنثی کرد. پس از موج شدید انتشار این بیماری در چین همچنین در سایر کشورها و قارهها، پکن تصمیم گرفت برخی شهرهای خود را در حالت اضطرار نگه دارد و قرنطینه کند. قرنطینه شهر به معنای تعطیلی فعالیتهای صنعتی و خدماتی خواهد بود و قرار است تا ۱۰ فوریه این وضعیت ادامه یابد. گزارشها حاکی از آن است که در چند هفته اخیر که شیوع این بیماری شدت بیشتری گرفته ۲۰درصد از تقاضای نفت چین یا سه میلیون بشکه در روز کاهش یافته است. در پی انتشار این خبر سینوپک، بزرگترین پالایشگاه چین ۱۲درصد از توان روزانه خود که معادل تولید ۶۰۰ هزار بشکه نفت است، بهزودی کاهش خواهد داد. هر چند این کاهش در تولید پالایشگاه
در راستای افت تقاضای سوخت محلی و نیازهای لجستیک این کشور است اما به نظر نمیرسد به این زودی از بین رود.
از سوی دیگر فروش محصولات نفتی بهخصوص از مبدا امریکای لاتین به چین تقریبا قطع شده و نفت از کشورهای آفریقای غربی که یک منبع سنتی برای پالایشگاههای چینی است، کندتر از معمول انجام میشود. با وجود اینکه بسیاری از کشورها از بیم انتقال ویروس کرونا به کشورشان مبادلات خود با این کشور را تا حد ممکن کاهش دادهاند، اما خبر رسیده پالایشگاههای چین بهدلیل احتمال شدت بیماری در روزهای آتی در حال ذخیره نفت و سوخت جت برای بعد از
۱۰ فوریه هستند.
حتی گفته میشود وضعیت اضطرار و نیمه تعطیلی برای پالایشگاهها تا مدتها باقی میماند، چراکه ابهام درخصوص آینده سلامت همچنین تقاضای نفت چین وجود خواهد داشت. گفته میشود کاهش تقاضای اخیر نفت توسط چین بدترین کاهش در خرید نفت از زمان بحران بزرگ سال ۲۰۰۸ بود. براساس پیشبینیهای اولیه اگر موج اپیدمی بیماری شدیدتر شود، چهبسا قیمت نفت تا محدوده
۴۰ دلار نیز کاهش یابد. براساس بررسیهای شرکت سیتیگروپ با وجود کاهش بیشتر عرضه توسط اوپک پلاس نیز توازن در بازار برقرار نخواهد شد و قیمت نفت برنت برای سه ماهه اول سال از ۶۹ دلار به ۵۴ دلار کاهش خواهد یافت. هر چند این پیشبینی در حالتی رخ میدهد که چین بتواند هر چه زودتر بر اثرات زیانبار کرونا فائق آید.
وقت اعمال دخالت در بازار
از زمان کاهش اولیه قیمت نفت در بازار، وزرای کشورهای عضو اوپک بر رصد دقیق بازار تاکید داشتند، اما زمانی که تقاضای نفت توسط مهمترین واردکننده انرژی جهان به میزان سه میلیون بشکه در روز کاهش یافت، اوپک پلاس تصمیم گرفت زمان نشست اسفند خود را به بهمن تغییر دهد تا بتواند از کاهش شدیدتر قیمت جلوگیری کند.
در این راستا قرار است کمیته فنی اوپک طی امروز و فردا در وین به بررسی اثرات ویروس کرونا بر بازار نفت بپردازد. اوپک پلاس در حال بررسی گزینههای احتمالی برای افزایش قیمت نفت است. گفته میشود یکی از گزینهها فریز دو میلیون بشکه نفت است. از سویی شنیدهها حاکی از آن است که اوپک درنظر دارد بیش از دو میلیون بشکه نفت در روز را از بازار حذف کند. با وجود اینکه عربستان بیشترین کاهش را در تولید خود داده و از سویی روسیه باتوجه به تحرکاتش در بازار انرژی همچنین قراردادهای مهم نفتی و گازی مانند قدرت سیبری که با چین دارد، مهمترین بازیگردان اوپک پلاس به حساب میآید، به نظر نمیرسد فریز بشکههای بیشتر نفت در بازار با مخالفتی روبهرو شود. اما این گزینهها تا زمانی که تقاضای نفت از سوی مهمترین و بزرگترین واردکننده نفت در جهان تغییر یافته، با چالشهایی همراه است. با این حال باید منتظر خروجی نشست امروز و فردا وین درخصوص تصمیمگیری برای کاهش بشکههای بیشتر نفت در بازار بود.
هرچند به نظر میرسد عمده تولیدکنندگان اوپک هر کاری برای افزایش قیمت در بازار انجام خواهند داد./اعتماد