وضعیت نامناسب اقتصادی

خبرهای فوری: گسترش و پیچیدگی مسائل حوزه‌های زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی

به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرهای فوری، به نظر می‌رسد مهم‌ترین واقعه‌ در سال گذشته‌ میلادی، شاید گسترش و پیچیدگی مسائل حوزه‌های زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی باشد. به طورِ کلی، شاید در نگاه اول این نوع تعریف از واقعه یا رخداد، نامانوس جلوه کند؛ اما بغرنج‌شدن مسائل و رشد تدریجی و روزافزون آن، ابعادی فراتر از تعاریف ویژه‌ مسئله و مشکل را نمایان کرده و امروز دیگر خود در حدود یک واقعه مهم است.  در کنار وضعیت رفاهی جامع مهم‌ترین رخداد سال گذشته میلادی، وضعیت نامناسب اقتصادی و معیشتی در ایران، در کنار مسائل زیست‌محیطی در جهان و ایران است.
از منظر دیگر نیز شاید موضوع تا حد بسیار زیادی بدیهی رخ بنماید؛ اما آشکار و حتی بدیهی‌بودن این ماجرا علاوه بر آنکه از اهمیت آن در وجه توصیفی کم نمی‌کند، بلکه پرداختن به چنین واقعیتی به منظور پیشگیری از عادی‌شدن آن، خود ضروری و بسیار بااهمیت است.

مسائل اقتصادی و معیشتی که در صدر آن تورم قرار دارد:

به تحلیل بسیاری از کارشناسان اقتصادی و حتی عامه‌ جامعه، مسئله‌ تورم یکی از اساسی‌ترین مشکلات حال حاضر اقتصاد ایران است. اکنون باید اشاره کرد که تورم با گذر از نرخ ۴۰ درصد (در سال منتهی به آذرماه) از  موضوع اقتصادی، بیشتر به  مسئله‌ای‌ اجتماعی و سپس سیاسی با ابعاد گوناگون تبدیل شده است. تورمی که پیش‌تر و در یک سال گذشته با جهش نرخ ارز و مسکن و سپس قیمت خودرو آغاز شده بود، پس از مدتی نه‌چندان طولانی به سایر بخش‌ها تسری یافت و پیامدها و ابعاد آن بسیار وسیع‌تر شد.
حتی پیش از تصمیمات منجر به تغییر قیمت بنزین که در آبان‌ماه انجام شد، تورم فراتر از ۴۰درصدی پیش از آن، وضعیت سختی را تصویر می‌‌کرد. اما مسئله‌ای که باید به آن توجه ویژه‌ای شود، عمده رشد قیمت‌ها در زمینه مواد غذایی بوده است. رشد قیمت گوشت قرمز، مرغ و ماهی بالای ۸۰ درصد، خوراکی‌ها نزدیک ۵۹ درصد، میوه نزدیک ۶۰ درصد، سبزیجات حدود ۷۱ درصد و پوشاک و کفش حدود  ۵۱ درصد در ۱۲ماهه منتهی به آبان بود. لازم به ذکر است در چند وقت اخیر، وضعیت تورم در مناطق روستایی نامطلوب‌تر از مناطق شهری است.

مسائل زیست‌محیطی:

در حالی که  نوجوانی حدودا ۱۷ساله توجه جهانی به تغییرات اقلیمی را به خود جلب کرده است، ایران نیز از مشکلات و  مسائل حوزه‌ محیط زیست در امان نیست.
شهروندان در چندین شهر ایران و به‌ویژه تهران، وضعیت بسیار حاد و نامطلوبی از کیفیت هوا را ناظر هستند و سوگمندانه آنکه چشم‌انداز روشنی نیز در این‌باره  مقابل خویش نمی‌بینند. واقعه هر روز و در زمان و مکان گسترده‌تر شده و طی آن به تعداد روزها و شهرهای درگیر این مسئله افزوده می‌شود. در روزهای اخیر وضعیت آلودگی بسیاری از شهرهای البرز، تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی و غربی، مرکزی و… تا آنجایی تشدید شد که به تعطیلی مقاطع مختلف تحصیلی در این مناطق منجر شد.

مسائل اجتماعی:

ناامیدی شهروندان از امکان تغییرات مثبت در آینده‌ نزدیک، یکی  دیگر از مسائلی است که امروز پیشِ‌روی مدیران و مسئولان و البته متخصصان علوم اجتماعی است. پس از افول سرمایه‌ اجتماعی ایرانیان، در چند سال گذشته، نتایج پیمایش‌ها و نظرسنجی‌های گوناگون بر افزایش ناامیدی، نارضایتی و نگرانی از آینده خبر می‌دهند که به نظر می‌رسد این رخداد  رابطه‌‌ای معنادار با وضعیت زندگی هم‌وطنان دارد؛ وضعیتی که معاش و کیفیت زندگی آنها را به طرز جدی درگیر کرده است و متأسفانه تصویری روشن نیز از تغییر در آینده هویدا نیست و راه‌حل ریشه‌ای و چندانی هم تاکنون در دستور کار قرار نگرفته است. دولت با ابزار رسانه‌ای خود سعی در تلطیف فضا در حوزه‌ معیشت دارد و مسئولان شهری نیز از امید به باد و باران سخن می‌گویند. /شرق
خروج از نسخه موبایل