انتقاد عباس عبدی از بیتوجهی به تاخیر تادیه
خبرهای فوری: یکی از نکات جالب و در ابتدای کار؛ مخالفت با یک جزء مهم و اساسی این طرح یعنی پرداخت خسارت تاخیر تادیه است. در این زمینه مخالفتها آغاز شده و یکی از آقایان محترم در قم اظهار کرده که «با طرح بانکداری که از مجلس فرستادند و مطالعه کردهام با این کیفیت مخالفم. بارها گفتهام، گرفتن دیرکرد حرام است، نباید با حیله شرعی آن را قانونی کرد. آقایان با حوزه و علمایی که در این رشته کار کردند در ارتباط باشند تا موضوع حل شود.»
علت مهمتر دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد، اقتصاد رانتی و دولتی بودن بانکهاست که موظف به پرداخت اعتبارات و تسهیلات تکلیفی میشوند. در نتیجه بانکها را از کارکرد واقعی خود دور میکند. در این میان شاید مهمترین مشکل در تعارض مفهوم بانک به عنوان یک نهاد مدرن با اندیشههای تاریخی است. آنچه در ذهن جمعی ما مانده و رسوب کرده، مذموم بودن شدید رباست و این گمان که بانک هم در حال گرفتن رباست. در حالی که پول به معنای امروزی آن که یک برگ اعتباری است در گذشته وجود نداشته و نمیتوان مسائل و پدیدههای جدید را در قالبهای سنتی گذشته تجزیه و تحلیل کرد. با توجه به این مقدمه اخیرا طرحی با عنوان بانکداری جمهوری اسلامی ایران در مجلس در دست بررسی است که بیش از ۲۱۰ ماده دارد و به موضوعات گوناگون پولی و بانکی پرداخته است. طبعا خواندن جزییات آن از عهده مردم عادی و حتی کارشناسان برنمیآید و نیازی هم نیست. از این رو لازم است یک متن توجیهی که نشاندهنده کلیات و جهتگیریهای اساسی این طرح باشد در اختیار افکار عمومی قرار میگرفت تا معلوم شود، نویسندگان طرح چه رویکردی به بانک، پول، ربا، وظیفه بانک و… دارند؟
یکی از نکات جالب و در ابتدای کار؛ مخالفت با یک جزء مهم و اساسی این طرح یعنی پرداخت خسارت تاخیر تادیه است. در این زمینه مخالفتها آغاز شده و یکی از آقایان محترم در قم اظهار کرده که «با طرح بانکداری که از مجلس فرستادند و مطالعه کردهام با این کیفیت مخالفم. بارها گفتهام، گرفتن دیرکرد حرام است، نباید با حیله شرعی آن را قانونی کرد. آقایان با حوزه و علمایی که در این رشته کار کردند در ارتباط باشند تا موضوع حل شود.»