به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرهای فوری، طی چند سال اخیر موضوع ساماندهی و رتبه بندی کارتهای بازرگانی از سوی مقامات دولتی بارها مورد تاکید قرار گرفته است، اما هنوز این موضوع به سرانجام نهایی نرسیده است.
همین موضوع موجب شده سوءاستفاده از این کارت همچنان وجود داشته باشد هر چند در بخش واردات این موضوع بنا به شرایط کمرنگ شده، اما در بخش صادرات این وضعیت همچنان ادامه دارد.
قربانی این کارتهای بازرگانی نیز غالبا افراد کم سواد و روستایی هستند که در قبال دریافت مبالغی کم این کارتها را در اختیار افراد دیگر قرار میدهند و سوداگران با سوءاستفاده از این کارتها علاوه بر ایجاد مشکلات عدیدهای برای آنها دست به فرار مالیاتی نیز میزنند.
سید حمید حسینی دبیر اتاق بازرگانی ایران و عراق در این باره اظهار کرد: بسیاری از صادرکنندگان هنوز به نام خودشان صادرات نمیکنند و استفاده از کارتهای اجارهای و یک بار مصرف در مرزهای ایران و عراق رایج است.
به گفته وی؛ تعدادی از مرزنشینان و حاشیه نشینان شهرها، به ازای دریافت مبلغی، کالا به نامشان صادر میشود.
محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات اظهار کرد: حدود دو دهه درگیر کارتهای یکبار مصرف در واردات برای فرار از مالیات بودیم تا سرانجام وزارت صمت و اتاق بازرگانی شرایط ویژه و سقف برای واردات قرار دادند و ۴ درصد علی الحساب را از کارتهای حقیقی یا شرکتهای که تولیدی در گمرک نبودند اخذ کردند و تقریبا بخش عمدهای از مشکلات در این زمینه برطرف شد.
به گفته وی؛ در واردات سابقه واردکننده ملاک اصلی واردات بود و با توجه به ثبت سفارش قابل کنترل بود اما، در صادرات چنین موضوعی نداشتیم و هر کارتی به هر میزان صادرات که انجام میداد آزاد بود آن هم در شرایطی که تعهد ارزی احیا شد، لذا کارتهای یکبار مصرف به جای واردات در صادرات خودنمایی کردند و کارتهای جدیدالورودی دریافت شد که از طریق آنها صادرات صورت گرفت، اما نمیتوان عنوان کرد از صددرصد این کارتها سوءاستفاده شد.
حمیدرضا زادبوم رئیس سازمان توسعه تجارت که متولی تجارت خارجی کشور است درباره اینکه هنوز استفاده از کارتهای اجارهای در بخش صادرات وجود دارد یا خیر؟ و در صورت وجود چگونه این معضل را برطرف خواهید کرد، گفت: دولت به عنوان نهاد ناظر در حال عمل کردن است و اتاق مسئولیت کارتهای بازرگانی را بر عهده دارد.
وی درباره رتبه بندی کارتهای بازرگانی اظهار کرد: رتبه بندی کارت بازرگانی توسط یک شرکت در اتاق بازرگانی در حال انجام است.
رئیس سازمان توسعه تجارت افزود: به دنبال این هستیم که این کار به صورت بین دستگاهی و یکپارچه انجام شود و تاکنون در این رابطه چهار جلسه با اتاق بازرگانی ایران برگزار کردیم، اما زمان به نتیجه رسیدن این موضوع مشخص نیست.
در حالی رئیس سازمان توسعه تجارت از رتبه بندی کارت بازرگانی خبر داده که وی در ۲۳ مهر در نشست صبحانه کاری که با حضور وزیر صنعت در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد گفت: با همکاری اتاق بازرگانی و مرکز توسعه تجارت الکترونیک، کارتها رتبه بندی میشوند./میزان