به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرهای فوری، مصطفی ایزدی در روزنامه شرق نوشت:
مسائل روز ما چیست؟
۱-گرانشدن بنزین، ۲- واکنش اعتراضی و بعضا ناسالم بخشی از مردم به این گرانی، ۳- واکنش به اعتراضهای خشونتآمیز و ۴- فضای روحی و روانی جامعه در پی بروز این مسائل. درباره مجموعه این رویدادها نکاتی یادآوری میشود:
الف- اگر تصمیمگیران افزایش بهای بنزین، پیشبینی نکردهاند که پس از اجرای این تصمیم، اعتراضهایی در زوایای مملکت برپا میشود، نه مردم مستضعف را شناختهاند، نه از گذشته پند گرفته اند و نه سیاستمداران و جامعهشناسان را به رسمیت میشناسند.
ب- آیا اولیای امور نمیدانستند وقتی قیمت بنزین در این حد غیرمنتظره بالا میرود، جمع زیادی از مردم، خودروهای خود را از پارکینگها بیرون نمیآورند؟ اگر میدانستند چرا هیچ تمهیدی برای افزایش امکانات سفر درونشهری و برونشهری نیندیشیدند؟ فکر نمیکردند که مردم ایستاده در صفهای اتوبوس و مترو چندین برابر میشوند؟ و مسافرکشهای شخصی که در تهران تعدادشان بیشتر از تاکسیهاست و به مناطق دورافتاده پایتخت با بنزین سههزارتومانی سرویس میدهند، چه مبالغی از مردم میگیرند؟
پ- آقایان اگر به ذهنشان میرسید که افراد با درآمدهای پایین، اعتراض خواهند کرد و در کشور ما هم زمینه اعتراضهای مدنی مجوزدار وجود ندارد و بدون شک عدهای با سوءاستفاده از فضای ایجادشده دست به خشونت و اغتشاش میزنند، قطعا پیشبینیهایی میکردند که خشونت طرفینی نشود. یکی از پیشبینیها میتوانست این باشد که بخشی از نیروهای مقابلهکننده با خشونت، بهعنوان محافظان مراکز و جاهای تأثیرپذیر احتمالی از اغتشاش مثل شهرداریها، بانکها، ادارات مهم و…، این مراکز را در یک یا دو حلقه حفاظتی، در کنترل خود درمیآوردند و از هجوم معترضان خشمگین جلوگیری میکردند. در این صورت نه خونی ریخته میشد و نه اعتراضها از کنترل مسئولان نظم جامعه بیرون میرفت.
ت- پس از اعتراضهای دیماه ۹۶، جمعی از نمایندگان مجلس و سیاستمداران آیندهنگر دنبال این بودند که در مراکز شهرها، مکانهایی برای تجمع معترضان تعیین شود، اما به جایی نرسید. اگر چنین میشد، قطعا صف معترضان مدنی از تخریبگران جدا میشد و اتفاقات سوئی رخ نمیداد.
ث- اینکه دهها مسئول دهها بار بیایند در رسانه ملی و بگویند این پول را بین مردم توزیع میکنیم و ذرهای از پول ناشی از گرانی بنزین به جیب دولت نمیرود، یعنی چه؟ یک طرح اقتصادی تعریفشده از سوی اقتصاددانان باتجربه است یا یک ترفند مدیریتی برای فرونشاندن التهاب معترضان؟
ج- لطفا با مردم شفاف باشید.