فرصت نفتی ایران در جنگ تجاری
خبرهای فوری: جنگ تجاری آمریکا و چین که در بیش از یک سال و نیم گذشته در جریان بوده و افت و خیزهای بسیاری را تجربه کرده است
زیر پا گذاشتن دستورات آمریکا
این میزان افت در حالی است که دیگر خریداران نفت ایران، کاهشهای شدیدی را در میزان واردات نفت خود از کشور لحاظ کردند. بهطور مثال هند حدود ۴۰ درصد، کرهجنوبی ۴۲ درصد و ژاپن بیش از ۴۱ درصد در مدت ۶ ماهه معافیتها نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن واردات نفت از ایران را محدود کردند. حتی کشورهای ایتالیا و یونان بهعنوان دو کشور اروپایی که در لیست معافشدگان دولت ترامپ قرار داشتند، بعد از تحریمهای نوامبر ۲۰۱۸ خرید نفت از ایران را متوقف کردند؛ بنابراین در زمان معافیتها نیز مشخص شد که چین به اندازه دیگر کشورها از تحریمهای آمریکا علیه ایران تبعیت نمیکند. این کشور بارها معاملات و تجارت خود با ایران را مجاز و تابع قوانین بینالملل خوانده است.
اما تلاش آمریکا برای اعمال فشار حداکثری بر ایران از ماه مه شدت گرفت. این کشور بر خلاف پیشبینیهایی که از سوی کارشناسان انجام میشد، چند روز پیش از پایان مهلت معافیتها اعلام کرد که آنها را تمدید نخواهد کرد و همه کشورها باید خرید نفت از ایران را از تاریخ ۲ماه مه متوقف کنند. هرچند همانطور که منابع خارجی خود اعتراف دارند، در دوران تحریم فروش نفت کشور ادامه داشته، اما چین تنها کشوری است که بهطور رسمی به واردات نفت از ایران ادامه داده است. این کشور از ماه مه روزانه بیش از ۲۰۰ هزار بشکه از ایران نفت وارد کرده و آنطور که خبر روز گذشته پلاتس نشان میدهد روند صادرات با شیب ملایمی افزایشی بوده است. علاوه بر آمار وارداتی که توسط گمرک این کشور منتشر میشود، برخی منابع اعلام میکنند که ایران میلیونها بشکه از نفت خود را بعد از اعمال تحریمها در انبارهای امانی چین ذخیره کرده است. پالایشگران چینی میتوانند از نفت موجود در این ذخایر به دور از نظارت آمریکا برداشت کنند. این سیگنالها از زیر پاگذاشتن تحریمهای واشنگتن توسط پکن در حالی منتشر میشود که روابط دو کشور در ماههای اخیر با افزایش تنشهای تجاری رو به وخامت گذاشته و در حالحاضر روابط نفتی آنها را تحتتاثیر قرار داده است.
ورود نفت به جنگ تجاری
خرید نفت چین از آمریکا قدمت چندانی ندارد، چراکه تا همین اواخر صادرات نفتخام از آمریکا ممنوع بود. از ابتدای سال ۲۰۱۶، دولت باراک اوباما به قانون ۵۰ ساله منع صادرات نفتخام از این کشور پایان داد. از اینرو سال ۲۰۱۶ اولین محمولههای نفتخام واشنگتن به پکن صادر شد. بهدلیل هزینههای بالای انتقال نفت از آمریکا به آسیا که بعد مسافت موجب آن میشد، بسیاری از کارشناسان اعلام میکردند صادرات نفت آمریکا به کشورهای آسیایی نباید چندان پا بگیرد. با این حال، قیمت پایین نفت شاخص وستتگزاس اینترمدیت نسبت به دیگر نفتهای موجود در بازار موجب شد که خیلی زود نفت آمریکا جای خود را در بازار آسیا پیدا کند. در سال ۲۰۱۷ چین به یکی از خریداران ثابت نفت آمریکا بدل شد و در این سال بهطور متوسط روزانه حدود ۲۲۰ هزار بشکه از این کشور وارد کرد. با وجود شروع تنشهای تجاری در نیمه اول سال ۲۰۱۸ خرید نفت چین از آمریکا نهتنها ادامه یافت، حتی در ششمین ماه این سال به رکورد بیش از ۵۰۰ هزار بشکه در روز دست یافت. اما در ماه ژوئن پکن احتمال اعمال تعرفه بر واردات نفت چین را اعلام کرد، هرچند که این موضوع هیچگاه اجرایی نشد؛ اما موجب شد که پالایشگران چینی از خرید نفت آمریکا چشمپوشی کنند. از این رو از آگوست ۲۰۱۸ مبادلات نفتی دو کشور از روال خارج شد و تنها در برخی ماهها و به شکل محدود پکن از واشنگتن نفت خریداری کرد.
خرید نفت چین از آمریکا از فوریه سال جاری میلادی هرچند در ابعداد محدودتر، اما بهطور مداوم ادامه یافت. رویترز اعلام میکند که یونیپک، بازوی تجاری ساینوپک (شرکت دولتی نفت چین) آن خریداری بوده که واردات نفت از آمریکا را از سر گرفته است. آنطور که جدیدترین آمار گمرک چین نشان میدهد واردات این کشور از نفت آمریکا در ماه جولای رشد کرده و به بیشترین سطح طی ۱۳ ماه اخیر رسیده است. بر این اساس آمریکا با صادرات ۴/ ۳۶۲ هزار بشکه در روز جایگاه هشتمین تامینکننده بزرگ نفت چین را در ماه جولای به دست آورده است. این نخستین بار از آگوست سال ۲۰۱۸ است که آمریکا وارد جمع ۱۰ کشور برتر تامینکننده نفت چین میشود. با این حال آمار نشان میدهد که میزان واردات چین در جولای نسبت به مدت مشابه سال پیش با افت ۴۵ درصدی مواجه بوده است. همچنین بهدلیل واردات صفر در ژانویه ۲۰۱۹، متوسط واردات در ۷ ماه ابتدای سال ۱۲۶ هزار بشکه در روز بوده که حدود ۶۳درصد نسبت به ۷ ماه ابتدایی ۲۰۱۸ کاهش را نشان میدهد. این کاهشها نشان از تاثیر جنگ تجاری بر واردات نفت چین از آمریکا پیش از اعمال تعرفهها از سوی پکن دارد.
فرصت ایران در اختلافات تجاری
به گفته تحلیلگران، روابط دو کشور در وخیمترین حالت از زمان جنگ سرد قرار دارد. در چنین شرایطی این احتمال بیش از پیش مطرح است که چین با افزایش خرید نفت از ایران نهتنها به نیاز پالایشگران خود پاسخ دهد، بلکه یکی از مهمترین سیاستهای خارجی ترامپ را به چالش بکشد. به باور ناظران بازار در صورتی که پکن تصمیم بگیرد از نفت ایران علیه واشنگتن در اختلافات اخیر استفاده کند، قیمت نفت نسبت به سطوح کنونی افت شدیدتری را تجربه خواهد کرد. نفت روز گذشته رشد محدودی را تجربه کرد، قیمت نفت شاخص برنت به بیش از ۵۹ دلار بر بشکه و بهای نفتخام آمریکا به ۵۴ دلار بر بشکه رسید. بانک مریل لینچ پیش از این اعلام کرده بود که استفاده از نفت ایران بهعنوان سلاح در برابر ترامپ میتواند بهای نفت را تا ۳۰ دلار بر بشکه کاهش دهد. /دنیای اقتصاد