به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، تورم سالانه منتهی به تیر سال جاری ۴۴.۲ درصد گزارش شد؛ ۵.۲ درصد کمتر از قله تورمی ۴۹.۴ درصدی سال ۷۳. اگر شرایط فعلی تداوم یابد؛ بدین معنا که چشمانداز مثبتی از آینده اقتصادی کشور رخ ندهد، تحریمها همچنان پابرجا بماند و قیمت مواد غذایی صعودی باشد، چه بسا تا پیش از پایان یافتن سال جاری تورم رکورد سه دهه را جابهجا کند. البته هشدارها و نگرانیها در خصوص وضعیت کشور پس از انتشار متغیرهای کلان اقتصادی بیشتر شد و مباحثی در خصوص تورم بیسابقه و یا ابرتورم از سوی کارشناسان در محافل مختلف اقتصادی و سیاسی مطرح شد. هشدارهایی که میگویند تورم مهارنشدنی در راه اقتصاد ایران است و کشور را به پرتگاه ابرتورم بیش از گذشته نزدیکتر کرده است. اگرچه که نقدینگی ۳۷۰۵ هزار میلیارد تومانی و پایه پولی ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی نیز به نوبه خود باعث نگرانی خواهد شد و اگر در کنار شیوع پیک پنجم و ورود برخی استانها به شرایط فوق حساس قرار گیرد، وضعیت به مراتب بدتری را برای آینده اقتصاد ایران تصویر میکند. چندی پیش نیز مسعود خوانساری رییس اتاق بازرگانی تهران در صفحه شخصی خود در این باره نوشت: طبق آمار بانک مرکزی میزان نقدینگی از ۳۷۰۰ هزار میلیارد عبور کرده و نسبت به دو سال پیش ۲ برابر شده است. اگرچه طی ماههای گذشته نسبت به عواقب افزایش نقدینگی بر اقتصاد و تورم هشدار داده شده «امادریغ». با این روند در ماههای آینده دولت با تورمی رو به رو خواهد شد که هیچگاه درکشور تجربه نشده و میتوان ادعا کرد تورم، تحریم و کرونا چالشهایی است که تیم اقتصادی رییسی با آنها دست به گریبان است و مردان اقتصادیاش میبایست در برابر آن بهترین عملکرد را داشته باشند. مهدی غضنفری، وزیر اسبق صمت نیز روز گذشته در مصاحبهای عنوان کرد که «تورم موضوعی پیچیده است و اگر براساس علم اقتصاد نسبت به آن پیشبینی صورت گیرد، همین گفتوگوها به انتظارات تورمی دامن خواهد زد.اگر در نیمه باقی مانده سال جاری با کسری بودجه مواجه شویم و دولت سیزدهم راهکار دولت دوازدهم را برای تامین کسری بودجه استفاده کند، وضع تورم بدتر خواهد شد.»
نگرانی از ابرتورم همواره وجود دارد
آلبرت بغوزیان کارشناس اقتصادی در مورد هشدارهایی که در خصوص ابرتورم داده میشود، معتقد است؛ «پدیده تورم در ایران تاکنون دلایل گوناگونی داشته و انواع آن را هم مردم تجربه کردهاند و باید گفت هرگاه، تورم در اقتصاد ایران صعودی میشود، نگرانی از ابرتورم هم به وجود میآید که البته پربیراه نیست. چرا که مردم شاخصهای اقتصادی را میبینند.» او ادامه داد: «این هشدارهایی که برای ابرتورم داده میشود تنها به دلیل تصمیماتی است که منجر به این پدیده شود و این موضوع با سیاستگذاریهای درست ممکن است رفع شود و یا با سیاستگذاریهای غلط میتواند شدت گیرد، اما اینگونه که پیداست هیچ ارادهای برای ثبات قیمتها در حال حاضر وجود ندارد و در چند سال گذشته نیز دیده نشده است.»
حتی یک نمونه تصمیم ضد تورمی به یاد ندارم
بغوزیان با بیان اینکه نمیتوان حتی نمونهای را بیان کرد که تصمیم ضد تورمی در کشور گرفته شده باشد، خاطرنشان کرد:« متاسفانه هیچ حرکتی در این مسیر صورت نگرفته، این در حالی است که برای بهبود شرایط اقتصادی باید اقدامات عملیاتی در نظر گرفته شود درغیر این صورت وضعیت وخیمتر خواهد شد.»
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه امروز شاهد رشد ۲۰ درصدی قیمت فرآوردههای لبنی و شیر هستیم، گفت: «در چند روز اخیر قیمت ارز تا ۲ هزار تومان افزایش پیدا کرد و قیمت خودرو نیز به تبع آن رشد داشت و اصلا ثباتی در این قضیه دیده نمیشود و این موارد نشان میدهد که حتی پیشبینی که برای نرخ تورم میشود همواره بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد است و تورم تکرقمی را نمیتوان پیشبینی کرد.»
او ادامه داد: «ابرتورم زمانی پدید میآید که با استمرار همراه باشد و گاهی ممکن است برای کشوری تورم ۲۰ درصدی هم ابرتورم محسوب شود این در حالی است که ممکن است این رقم برای ما عادی باشد اما سابقه ابرتورم را میتوان در دو کشور آرژانتین و ونزوئلا که هر چند به لحاظ اقتصادی با یکدیگر فرق داشتند اما به مرز فروپاشی اقتصادی رسیدند مشاهده کرد.»این کارشناس اقتصادی با انتقاد از تصمیمات نادرست در کشور، افزود: «کدام کشور در دنیا با داشتن منابع و نیروی انسانی و انواع ذخایر مختلف در طول یکسال محصولات لبنیاش ۳۰۰ – ۲۰۰ درصد افزایش پیدا میکند؟ و ارزش پول ملیاش هم تا این اندازه کاهش پیدا میکند؟»
پرداخت وام در گذشته برای خرید مسکن بود، نه اجاره آن
بغوزیان در قسمت دیگری از سخنان خود به پرداخت وام برای اجاره خانه نیز اشاره کرد و آن را در شرایطی که هر لحظه ارزش پول ملی کاهش مییابد، به ضرر جامعه و افراد دانست. او با بیان اینکه واقعا خجالتآور است که اجاره کردن مسکن با اخذ وام همراه شده، گفت: «به جای اینکه وام برای خرید مسکن به مردم بدهند وام برای اجاره میدهند چون میدانند اگر وامی برای خرید مسکن به این فرد بدهند توانایی اینکه بتواند با میزان حقوقی که دریافت میکند اصل و سود آن را پس بدهد وجود ندارد.» این اقتصاددان با بیان اینکه خرید خانه رویا شده، تصریح کرد: «تنها اگر تا ۸۰ درصد ارزش یک خانه وام داده شود و افزایش قیمتها هم کنترل شده باشد و رشد درآمدها هم به درستی پیشبینی شده باشد یک فرد میتواند به دریافت وام و خانهدار شدن امیدوار شود.»این کارشناس اقتصادی با اشاره به پرداخت یارانه و افزایش میزان آن از سوی دولت گفت: «این اقدام دولت واقعا تعجبآور است و دولتها به جای آنکه قدرت خرید مردم را افزایش دهند و بر قیمتها نظارت داشته باشند و برای رشد درآمد مردم برنامهریزی کنند به افزایش میزان یارانه میپردازند، این در حالی است که پرداخت یارانه هم باعث میشود تا دولت نظارت بر قیمتها را رها کند و هم مردم به این میزان یارانه عادت کنند.» بغوزیان خاطرنشان کرد:«بنده در تعجبم که چرا اقتصاددانهایی که کناررییسجمهور هستند از قضیه پرداخت یارانه حمایت میکنند!»
پرداخت یارانه نقدی کالاها را از یارانه خارج میکند
او در بخش دیگری از سخنان خود به پرداخت یارانه نیز پرداخت. به باور او هر پرداختی در قالب نقدی به زیان افراد است چرا که قیمت کالا نیز در ازای همان پرداختها افزایش مییابد. این کارشناس اقتصادی در این خصوص ادامه داد: «پرداخت این یارانهها باعث میشود که قیمت کالاها از یارانه خارج شود و به جای آن به مردم پول نقد میدهند کاملا به زیان قشر ضعیف و متوسط در کشور است و این مدل در دنیا رد شده است و اینکه مردم این مقدار را میپذیرند نشان میدهد که افراد به لحاظ اقتصادی به قدری ضعیف شدهاند که به روزمرگی قانع شدهاند.»این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه مهمترین عامل ایجاد تورم در ایران کسری بودجه دولت بر اثر کاهش درآمدهای نفتی و طرحهای حمایتی بدون برنامه است که دولت را مجبور به چاپ روزافزون پول برای تامین هزینههای خود کرده، تصریح کرد: «در حالی که دولتها میدانند جبران این کمبودها از طریق چاپ اسکناس و رشد پایه پولی و نقدینگی راه درستی نیست اما باز هم این کار را انجام میدهند و این موضوع به زیان دولتهاست و دولت هر چند خدماتی را ارایه میکند اما با چاپ پول باز هم قیمتها متورم میشود و هزینهاش بالا میرود و در یک دور باطل میافتد و برای آنکه هزینههایش را تامین کند باز هم پول چاپ میکند که اصلا قابل دفاع هم نیست.»
او افزود: «با افزایش چاپ پول، قیمتها شروع به افزایش میکنند و تورم مجددا شتاب میگیرد، توقف تورم و کنترل انتظارات تورمی نیازمند اصلاحات ساختاری است و سیاستهای کوتاهمدت انقباضی توان چندانی برای مقابله با تورم ندارد. این درحالی است که ما نیازمند اصلاحات پولی و بودجهای، با کمک و هماهنگی همه نهادها هستیم.» در حال حاضر بیش از ۷۶ میلیون نفر از جمعیت ۸۴ میلیونی کشور هر ماه یارانه ۴۵۵۰۰ تومانی را دریافت میکنند. این در حالی است که قرار بود این یارانه از همان ابتدا که برنامهریزی شد به دهکهای آسیبپذیر داده شود. با وجود اینکه مهلت دولت دوم احمدینژاد و دو دولت روحانی تمام شد، اما نه تنها برای جامعه هدف این یارانهها تصمیم نهایی گرفته نشد، بلکه مبلغ این یارانه که زمانی ۴۵ دلار بود به کمتر از ۲ دلار در ماه رسید و با افزایش تورم، زیاد نشد. شاید برخی کارشناسان بر این باورند که دادن یارانه نقدی به ۷۶ میلیون نفر تاثیری بر تورم ندارد، اما بر مخارج دولت و در نتیجه کسری بودجه آن هم در شرایط کرونا تاثیرات مستقیم و مخربی دارد. با افزایش مخارج دولت و کسری بودجه، تورم نیز به نوبه خود افزایش یافته و میتواند بار مالی حمایتی که قرار بود یارانهها بر زندگی اقشارآسیبپذیر بگذارد، از بین خواهد برد. بنابراین به نظر میرسد دولت در ابتدای راه خود با چالشهای دیگری نیز دست به گریبان است که به نوعی علت تورم در کشورند و تا زمانی که برای آنها چارهای اندیشیده نشود، تورم نیز در اقتصاد باقی خواهد ماند./اعتماد