اقتصادی
آیا یک طوفان تورمی بیسابقه در راه است؟
خبرمهم: دولت برای جبران کسری بودجه ۳ راه بیشتر ندارد، استقراض از مردم، خارج و بانک مرکزی، در دو سال گذشته با توجه به انتشار اوراق قرضه و عدم استقبال مردم از آنها با توجه به نرخ بهره و همچنین افزایش نرخ تورم، دیگر خرید این اوراق برای مردم در جذابیت ندارد، اخذ وام از کشورهای خارجی نیز به دلیل تحریمها و روابط ما با دنیا امکان پذیر نیست، بنابراین تنها راه باقیمانده استقراض از بانک مرکزی است.
به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، مسعود خوانساری رییس اتاق بازرگانی تهران امروز اخیرادر صفحه شخصی خود نوشت: طبق آمار بانک مرکزی میزان نقدینگی از ۳۷۰۰ هزار میلیارد عبور کرده و نسبت به دو سال پیش ۲ برابر شده است. اگرچه طی ماههای گذشته نسبت به عواقب افزایش نقدینگی بر اقتصاد و تورم هشدار داده شده «امادریغ». با این روند در ماههای آینده دولت با تورمی رو به رو خواهد شد که هیچگاه درکشور تجربه نشده است.
براساس آمارهای جدید بانک مرکزی از میزان رشد نقدینگی، تا پایان خرداد ماه امسال حجم نقدینگی به عدد ۳ هزار و ۷۰۴ هزار و ۹۴ میلیارد تومان رسیده است.
طبق اعلام بانک مرکزی حجم نقدینگی در ۱۲ ماهه منتهی به خرداد ماه امسال ۳۹.۴ درصد رشد داشته که نسبت به پایان اسفند ماه سال گذشته ۶.۶ درصد افزایش نشان میدهد.
طبق این آمار از خرداد ماه سال گذشته تا پایان خرداد ماه امسال یک هزار و ۴۶ هزار و ۹۲۴ میلیارد تومان و در سه ماهه اول امسال ۲۲۷ هزار و ۹۲۴ میلیارد تومان به حجم نقدینگی افزوده شده است.
همچنین پایه پولی در سه ماهه اول امسال با رشد ۹.۲ درصدی به ۵۰۱ هزار و ۱۰۷ میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰.۷ درصد (۱۱۷ هزار و ۷۵۷ میلیارد تومان) رشد داشته است.
این آمار نگرانیهای زیادی را در پی داشته است.
چرا حجم نقدینگی دو برابر شد؟
مرتضی افقه کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه دو برابر شدن حجم نقدینگی در دو سال گذشته تبعات بسیاری جبرانناپذیری را به دنبال دارد، گفت: متاسفانه در این شرایط عدهای از اقتصاددانانی که معتقد به بازار آزاد هستند، یک بعدی به این موضوع نگاه میکنند و میگویند، چون حجم نقدینگی افزایش یافته، ما با تورم بسیار زیادی روبرو خواهیم شد، چنین نگاهی تنها به معلول توجه میکند، بدون اینکه دلایل و علتها را مورد توجه قرار دهد، از سویی چنین تفکری بیشتر ریشه در فکر کسانی دارد که نگاه مهندسی به اقتصاد دارند و از دریچه صنعت و تخصصهای فنی به فضای اقتصاد کلان آمدهاند و اظهار نظر میکنند.
وی افزود: بله بر اساس آماری که به صورت رسمی توسط بانک مرکزی منتشر شده حجم نقدینگی در ۲ سال گذشته دو برابر شده، اما باید علت را جستجو کرد، زمانی که نظام بودجهریزی کشور بر اساس چانهزنی است و هیچگونه چارچوبی برای قاعدهمند کردن بودجه وجود ندارد، طبیعتاً ریخت و پاشهای بودجه بسیار زیاد است، در گذشته به دلیل وجود درآمدهای نفتی پوشش هزینههای اضافی توسط پول صادرات نفت در بودجه انجام میگرفت، اما در سه سال گذشته به دلیل تحریمها و کاهش شدید درآمدهای نفتی این ریخت و پاشها همچنان ادامه یافت و برای جبران کسری بودجه دولت، بانک مرکزی پول بدون پشتوانه چاپ کرد که نتیجه آن افزایش حجم نقدینگی و تورم وحشتناک است.
افقه یادآورشد: دولت برای جبران کسری بودجه ۳ راه بیشتر ندارد، استقراض از مردم، خارج و بانک مرکزی، در دو سال گذشته با توجه به انتشار اوراق قرضه و عدم استقبال مردم از آنها با توجه به نرخ بهره و همچنین افزایش نرخ تورم، دیگر خرید این اوراق برای مردم جذابیت ندارد، اخذ وام از کشورهای خارجی نیز به دلیل تحریمها و روابط ما با دنیا امکان پذیر نیست، بنابراین تنها راه باقیمانده استقراض از بانک مرکزی است.
این اقتصاددان اضافه کرد: طی سال گذشته بانک مرکزی با چاپ پول و افزایش پایه پولی، حجم نقدینگی را چندین برابر کرده، این در حالیست که راهی جزء این نیز وجود نداشته است، زیرا که دولت باید هزینههای خود را به نحوی تامین میکرد، اما همانگونه که گفته شد به دلیل ریخت و پاشهای غیرضروری بودجه و اختصاص منابع مالی به بسیاری از نهادها و ارگانهایی که از بودجه عمومی ارتزاق میکند، این مسئله موجب شد که کسری بودجه چند هزار میلیارد تومانی روی دست دولت بماند و چاپ پول و افزایش حجم نقدینگی نهایی راهی است برای دولت باقی ماند تا کسری بودجه را جبران نمایند.
وی اظهار داشت: این در حالی است که عمده کسری بودجه نیز به بخش غیر مولد و غیرتولیدی کشور اختصاص دارد، بنابراین افزایش حجم نقدینگی و تورم ناشی از این موضوع را مستقیماً مردم باید تحمل کنند، ازسویی بسیاری از کارشناسان تاکید کردند که در چنین شرایطی بودجه باید انقباطی و سختگیرانه و به نوعی ریاضتی بسته شود و بسیاری از هزینهها کنار گذاشته شود، اما متاسفانه با وجود کاهش درآمدهای دولت ما شاهد هستیم نه تنها از حجم هزینههای دولت کاسته نشده بلکه حجم بودجه عمومی سال به سال با افزایش بسیار زیادی روبرو بوده است.
افقه بیان کرد: از سویی مدیریت ناکارآمد اقتصادی کشور طی دو دهه اخیر نیز مزید بر علت شده تا تمامی تصمیماتی که گرفته میشود همگی در جهت افزایش تورم و نقدینگی باشد، بنابراین تا زمانی که بسیاری ازساختارهای اقتصادی کشور با اصلاحات اساسی روبرو نشود و نظام بودجهریزی همچنان هزینههای بسیار زیادی روی دست مردم و کشور میگذارد، افزایش حجم نقدینگی اجتنابناپدیر است.
افقه بیان کرد: از سویی مدیریت ناکارآمد اقتصادی کشور طی دو دهه اخیر نیز مزید بر علت شده تا تمامی تصمیماتی که گرفته میشود همگی در جهت افزایش تورم و نقدینگی باشد، بنابراین تا زمانی که بسیاری ازساختارهای اقتصادی کشور با اصلاحات اساسی روبرو نشود و نظام بودجهریزی همچنان هزینههای بسیار زیادی روی دست مردم و کشور میگذارد، افزایش حجم نقدینگی اجتنابناپدیر است.
این استاد دانشگاه: از سوی دیگر عدم احیای برجام نیز مزید بر علت شده تا ما با شرایط بسیار بغرنج و پیچیدهای روبرو باشیم، بنابراین اگر در نیمه دوم سال برجام احیا نشود و ما نتوانیم به منابع مالی خود در کشورهای دیگر که بلوکه شده دست پیدا کنیم، تورم بسیار سنگینی در انتظار کسب کشور است، در حال حاضر درآمدهای ارزی کشور به شدت کاهش پیدا کرده، ما نیاز داریم که بتوانیم نفت خود را فروخته و پول آن را به داخل کشور به ریال تبدیل کنیم تا جلوی چاپ پول گرفته شود.
وی خاطر نشان کرد:، اما اگر روند فعلی ادامه پیدا کند نقدینگی، تا پایان سال باز هم نقدینگی افزایش پیدا خواهد کرد که این موضوع در افزایش قیمت ارز، سکه طلا، دلار، خودرو، مسکن و کالاها و مایحتاج ضروری مردم در بازار خود را نشان خواهد داد، بنابراین راهکار کوتاه مدت جلوگیری از به وجود آمدن موج سنگین تورم در نیمه دوم سال احیای برجام و رفع تحریمها است که از طریق آن میتوان منابع حاصل از فروش نفت را به داخل کشور انتقال داد و جلوی کسری بودجه بیشتر و چاپ پول را گرفت. /فرارو
لطفا با اساتید دانشگاه مشورت نکنین که اوضاع بدتر میشه.از خارجی ها کمک بگیرین شاید دلشون بحال این مملکت ثروتمند مردم فقیر بسوزه.درآمد الان شده خرید و فروش زمین و ملک و … نه تولیدی نه صارداتی نه …. همه کارخانه ها ورشکسته و …
تنها راه نجات کشور تعمل و همکاری با کشورهای دیگر بخصوص همسایه گان دیگر شعار مرگ بر این و آن جواب نمیده