یارانههای بی هدف؛ آیا یارانه حق همگان است؟
خبرمهم: سال هاست که عدم بروزرسانی و اصلاح مواردی از قانون هدفمندسازی یارانهها سبب شده تا افراد با درآمد بالا بیشتر از بقیه افراد یارانههای پنهان را دریافت کنند.
کم نیستند اتفاقاتی نظیر قبوض میلیونی آب، برق و گاز منازل لوکس که از انرژیهای یارانهای به میزان بالاتری استفاده میکنند. براین اساس هر کسی که بیشترین استفاده از این انرژیها را داشته باشد، قطعا بیشتر از مابقی افراد از یارانههای پنهان استفاده میکند.
یارانه حق همگان است؟
همین امر منجر شد که متاسفانه روند حذف یارانه بگیران پر درآمد در بودجه امسال حذف و تنها مسیر ثبت نام بازگشایی شود.
نکتهای که بیشتر سر بازکردن مشکل را نشان میدهد تا اینکه راهکاری برای حل این مشکل باشد. شاید حذف افراد پر درآمد که تعداد آنها بیش از ۲۴ میلیون نفر است در ابتدا هزینههایی از جمله شکایات افراد پر درآمد را در بر داشت، اما بعد از اجرای این موضوع، قطعا منابع مالی بیشتری تحت عنوان یارانههای نقدی و غیر نقدی در اختیار کم درآمدها و افراد زیر خط فقر قرار میگرفت و در پایان شاخص خط فقر در کشور کمتر میشد.
این زنجیره اقتصادی، که با عدم حذف عدهای یارانه بگیر برهم خورده است، در بسیاری از موارد منجر شده تا فساد و رانت هم در دستگاه هدفمندسازی جا باز کند؛ چه بسا که یارانههای ارزی که در کشور بسیاری از اقلام اساسی را با کمبود و گرانیهای شوک آور مواجه کرده بود.
از ابتدای اجرای این قانون تا به حال تنها یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از یارانه بگیران به معرفی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سال ۹۹ حذف شدند و رقم یارانه بگیران به صورت آشکار ۷۷ میلیون نفر گزارش شده است. اما موضوع مورد بحث در این گزارش بیش از پیش یارانههای پنهانی است که این روزها با پرداخت آن به اشخاص پر درآمد مورد نقد قرار گرفته است.
به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور بیش از یک هزار و ۳۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان در سطح کشور پمپاژ میشود که بسیاری از آنها منجر به تخلفات گستردهای میشود.
نگرشها در خصوص یارانه باید تغییر کند/ پرداخت یارانه به تمام افراد یک کشور خوشایند نیست
این موضوع در مجلس شورای اسلامی هم مورد بررسی قرار میگیرد اما تاکنون خروجی قابل قبولی از این قوه خارج نشده است.
یارانههای حوزه انرژی منابع کشور را میبلعند
کریمی عضو کمیسیون صنایع مجلس با بیان اینکه کشور با مشکلات جدی در حوزه انرژی رو به رو است، اضافه کرد: مهمترین این مشکلات اسراف بسیار بالا در مصرف انرژی است که این اسراف انرژی برای اقتصاد ملی هزینههای بسیار سنگینی را به دنبال داشته و از طرفی سبب شده مبالغ بسیار هنگفتی در قالب یارانه پنهان و آشکار برای حوزه انرژی پرداخت کنیم.
این نماینده مجلس اظهار کرد: بخش اعظم تمامی یارانه پرداختی در کشور عموما در حوزه انرژی است؛ بنابراین یارانه انرژی سهم گستردهای از بودجه کشور را به خود اختصاص داده و به نوعی منابع کشور را میبلعد.
کریمی توضیح داد: اگر مدیریت متمرکز و ساختار منسجمی در حوزه انرژی داشته باشیم میتوان با تفکیک تصدیگری و اقدامات حاکمیتی در این حوزه، بخشی از مسائل -که در حوزه تصدیگری است- به بخش خصوصی واگذار و بخش مرتبط به سیاستگذاری و نظارت را به دولت داد تا با سیاستگذاری مناسب در این بخش، مصرف انرژی را بهینه، همچنین یارانههای غیرمنصفانه -که در خدمت تولید نیستند- را حذف کرد.
در پایان باید مجدد یادآور شد که، موضوع عدم حذف یارانه بگیران پردرآمد از یارانه نقدی و همچنین عدم اصلاح قانون هدفمندسازی یارانهها منجر شده است تا علاوه بر اینکه بیش از ۲۰ میلیون نفر که دارای دهکهای بالای درآمدی هستند به علاوه قشر قابل توجهی از اتباعی که به صورت غیر قانونی وارد کشور شدهاند، به صورت یکسان با سایر افراد از یارانه پنهان پرداختی به حاملهای انرژی بهرهمند شوند و در آخر این سرمایه ملی است که به راحتی از میان میرود.
سرمایه که با مصرفهای بی رویه در حوزه آب، سهم هر فرد در روز را از نرم جهانی خارج کرده و به ۱۵۰ لیتر در روز رسانده است و همین موضوع در حوزه برق، سوختهای فسیلی و غیره نیز اتفاق افتاده است. بهتر است که مسئولان اصلاح قانون هدفمندسازی را بیش از هر زمانی در دستور کار خود قرار دهند. /yjc