گرانی کرونایی در ایران برعکس همه جهان است / کرونا مقصر نیست!
خبرمهم: اتمام تعطیلات نورزی 1400 مصادف با تعطیلات گسترده کرونایی شد. تعطیلاتی که می توانست در نوروز اجرایی شود تا نیاز به بسته شدن اصناف پس از نورز نباشد. اما این اتفاق نیافتاد. آن هم با وجود تجربه هایی که در سال 99 کسب کرده بودیم.
به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، تعطیلات گسترده کرونایی اکثر اصناف و مغازه دارها را دچار آسیب کرده است. دولت می توانست با سختگیری و برنامه ۲ هفته تعطیلات نوروز را ، تعطیلات سراسری اعلام کند. اما نوروز نه جاده ها بسته شد و نه سفرها کنسل شد. دولت در حالی پس از نوروز، تعطیلات سراسری را اعمال کرد که اصناف غیرضروری از هیچ حمایتی هم برخوردار نشدند. این کسبه چون پس اندازی ندارند، در امورات کسب و کار خود و هزینه زندگی با مشکل مواجه شده اند.
اصناف در پرداخت چک ها و تعهداتشان با مشکل مواجه شده اند
درخصوص تعطیلات کرونایی و بررسی آسیب و زیانی که گروه های تعطیل شده متحمل شدند، گفتگو با کامران ندری، کارشناس اقتصاد را بخوانید:
این کارشناس اقتصادی گفت: توقف فعالیت های کسانی که از محل کار روزمره کسب درآمد دارند، حتما با مشکل مواجه شده است. درآمد آنها در این شرایط کاهش پیدا می کند و آنها را در پرداخت بدهی ها، سررسید چک ها و سایر تعهدات با مشکل مواجه می کند.
ندری درخصوص تجربه کشورهای دیگر در این زمینه گفت: کشورهایی که تعطیل سراسری اعمال می کنند، برنامه حمایتی هم در نظر می گیرند. در ایام تعطیل کمک مالی به خانوارها می شود. اما در ایران دولت با مشکلات زیادی مواجه است و امکان این که به خانوارها کمک شود، وجود ندارد.
کمک های دولت بسیار محدود بوده است
وی افزود: کمک ها در ایام تعطیلات در ایران از سوی دولت بسیار محدود بوده است و در حد پرداخت وام یا عدم پرداخت اقساط وام ، بدهکاران بانکی بوده است. از آنجا که دولت در تعطیلات کرونایی توان کمک مالی ندارد به همان دلیل خیلی هم در مقایسه با کشورهای دیگر، سختگیری نمی شود. علیرغم این که تعطیلی ها اعمال شده است اما می بینیم که سختگیری اعمال نمی شود و اغماض می شود.
ندری ادامه داد: قطعا این تعطیلی ها در زندگی مردم تاثیر می گذارد. خصوصا افراد کم درآمد جامعه مثل طبقه کارگر که حتما باید سر کار بروند تا بتواند درامد داشته باشند. این افراد روز مزد هستند و پس انداز و درآمد مازادی هم ندارند که هزینه زندگی شان را بپردازند.
وی افزود: در کشورهایی که دولت ها درآمد کافی دارند، بسته های حمایتی برای کمک به معیشت خانوار تصویب و پرداخت شد. در ایران این امکان پذیر نیست. علاوه بر این که درآمد مستقیم مردم حذف می شود، نمی توانند از عهده باز پرداخت بدهی ها وتعهداتشان برآیند.در دوره قبل، تعطیلات سال گذشته دولت تمهیداتی در نظر گرفت. اما در دوره جدید این تمهیدات اجرایی نشد.
گرانی ها به دلیل تورم عمومی است
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به رابطه گرانی ها با تعطیلات کرونایی گفت: بعید می دانم که افزایش قیمت ها مربوط به تعطیلات کرونایی باشد. در شرایط کرونا در بین مردم تقاضای کمتری برای خرید وجود دارد. مردم به بازارها نمی روند و تقاضا کاهش پیدا می کند.
وی ادامه داد: عامل این گرانی ها تورم است و کرونا نیست. کما این که در کشورهای دیگر هم شرایط کرونا باعث شده است که تقاضا به شدت برای خرید کاهش پیدا کند. البته در موارد خرد مانند خرید های دیجیتالی تقاضای خرید با افزایش همراه شده باشد. اما در مجموع سطح تقاضا به طور کلی در اقتصاد کاهش یافته است. تورم در این کشورها به شدت پایین آمده است و حتی برخی تورم منفی را هم تجربه کردند.
کرونا در ایران برعکس است
ندری افزود: دلیل شرایط امروز کشور ما کرونا نیست. اما تورم عمومی جامعه بالا است. به دلایلی مانند رشد نقدینگی و انتظارات تورمی که باعث شده سطح تورم عمومی در اقتصاد بالا باشد. که همه هزینه ها و کالاها افزایش قیمت را تجربه کردند. اما عامل آن کرونا نیست.
این کارشناس اقتصادی در آخر تاکید کرد: کرونا اتفاقا بر رشد قیمت ها اثر معکوس می گذارد. کرونا مانعی برای رشد قیمت ها است. چیزی که در اقتصاد ما باعث رشد قیمت ها می شود عوامل دیگر است که ربطی به کرونا ندارد. اغلب کشورها که تعطیلی داشته اند ، با کاهش تورم مواجه شدند. لذا در ایران که عکس آن اتفاق افتاده است را به کرونا نمی توان نسبت داد. /رکنا