به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، مرداد ماه سال جاری بود که بازار سرمایه متاثر از اخبار ضد و نقیض برای واگذاری صندوق پالایشی از یکسو و کجسلیقگیها، صحبتهای هر روزه برخی متولیان و تصمیمهای خلقالساعه آنها از سوی دیگر، روند ریزشی سنگین به خود گرفت و تا حدود یک ماه و نیم قبل ادامه داشت و طی این مدت سرمایه بسیاری از مردم از نصف هم کمتر شد. همچنین در این بین شاهد تخلفات بسیاری در روند معاملات از سوی برخی حقوقیها بودیم و همین امر سروصدای سهامداران را درآورد، تا جایی که زخمخوردگان بورسی با انجام تجمعهای چندباره مقابل مجلس، سازمان بورس و نهاد ریاست جمهوری، خواستار برخورد با آنان و حفظ و صیانت از سرمایه خود شدند. خلاصه ماجرا آنکه این تخلفات مکرر عامل شکلگیری بیاعتمادی محسوس و تشکیل صفهای چندصد میلیونی در بسیاری از سهام شد و شاخص کل با ریزش حدود ۳۰ درصدی به کانال یک میلیون و دویست هزار واحد رسید. اکنون اما حدود یک ماه است بازار سرمایه روند متعادلتری نسبت به قبل گرفته و کارشناسان معتقدند ادامه روند مذکور تا پایان سال مستلزم پرهیز از رفتارهای هیجانی و عدم تکرار اشتباهات گذشته است تا مردم بار دیگر با اطمینان خاطر پول خود را به بورس بسپارند.
عملکرد حقوقیها سروصدای سهامداران را درآورد
بازار سرمایه حدود سه هفتهای است وضعیت به شدت نوسانی را دنبال میکند، به طوریکه برخی روزهای هفته تماما سبز و چند روز قرمزپوش میشود. در حالی که شاخص کل توانست در سه هفته گذشته حدود ۲۵۰ هزار واحد رشد کند و امیدواریهای کمی برای بهبود اوضاع شکل گرفت، طی دو روز قبل بازهم شاهد ریزش سنگین و فروش آبشاری بسیاری از حقوقیها بودیم که همین امر عاملی شد تا دماسنج بورس حدود ۱۰۰ هزار واحد عقبنشینی کند. مسالهای که بار دیگر داد بسیاری از سهامداران را درآورد و آنها حقوقیها را متهم به نوسانگیری کردند. به عبارت دقیقتر سوال اصلی آنجاست که چرا حرکت مثبت شاخص با آهستگی بسیاری همراه است، اما به هنگام ریزش ناگهان در عرض دو روز ۱۰۰ هزار واحد افت میکند! در عین حال بسیاری از سهامداران نسبت به رفتار و عملکرد حقوقیها در روزهای مثبت و عرضه سنگین سهام توسط آنها خسته شدهاند و تصمیم دارند با کمتر شدن زیانهان هنگفت عطای بورس را به لقایش ببخشند. طبق گفته خیلی از مردم بازار سرمایه اکنون گلستان نوسانگیری شده است و به حرف فعالان قدیمیتر و کارشناسان ارشد توجه آنچنانی نمیشود. این در حالی است که طی روزهای گذشته، خبری مبنی بر برخود با متخلفان از سوی برخی نمایندگان مجلس منتشر شد، اما همچنان میبینیم بسیاری از آنها در نمادهای بلاخص شاخصساز و بزرگ بازار خرید و فروشهای بحث برانگیزی را انجام میدهند، به عنوان مثال بسیاری از حقوقیها میزان خرید خود را در حد حجم مبنا و منفی کردن کامل قیمت پایانی انجام میدهند و تعدادی دیگر در نیم ساعت پایانی زمان قانونی معاملات، اقدام به خرید و جمعآوری صفهای فروش چندصد میلیونی میکنند. شایان ذکر است اینها مواردی بود که در یکی دو روز گذشته همانند ماههای قبل تکرار شد و حرفها و حدیثهای بسیاری را بر انگیخت. نکته قابل تأمل دیگر بازگشایی صندوق «پالایشیکم» پس از گذشت دو ماه و نیم آنهم با زیان است.
افرادی که تا همین اواخر و به تبع تبلیغات گسترده از سوی مسئولان از یک طرف و به امید کسب سود از سمت دیگر، پولشان بلوکه شد، از زمان بازگشایی صندوق نه تنها سودی کسب نکردهاند بلکه متحمل ضرر هم شدهاند. به طوریکه قیمت هر سهم صندوق مذکور در جریان معاملات دو روز اخیر به همان نرخ عرضه (۱۰ هزار تومان) بازگشت. از طرف دیگر قرار بود روز چهارشنبه عرضه اولیه مهم دیگری انجام شود که ناگهان در اطلاعیهای اعلام شد عرضه «اپال» به دلایل نامعلوم متوقف و به زمان دیگری موکول شد. در حالت کلی و به رغم آنکه بسیاری از تحلیلگران بورسی بارها اذعان داشتهاند، انتظار دارند مسئولان برای بازگشت اعتماد دوباره از اتخاذ برخی تصمیمات و رفتارهای نادرست پرهیز کنند، اما همچنان شاهد بروز برخی تخلفات هستیم و مشخص نیست چرا بازار سرمایه که هفتههای قبل روند بسیاری متعادل، منطقی و حسابشدهای داشت، ناگهان ریزش دوبارهای را در پیش گرفت! شایان ذکر است دماسنج بورس تهران روز گذشته سراسر قرمز پوش بود و در نهایت با افت سنگین ۵۵ هزار واحدی به کانال یک میلیون و ۴۲۸ هزار واحد سقوط کرد. این در حالی است که بازار نه از لحاظ زمانی و نه بنیادی شرایط ریزش به این شکل را نداشت. به عبارت دقیقتر انتظار میرود بازار سهام تا پایان سال رویه مثبت، متعادل و منطقی را پیگیری کند، اما این امر مستلزم آن است که بازیگران اصلی از رفتارهایی که موج منفی را به معاملات تحمیل کند دوری و مسئولان نیز همانند گفتههای خود با متخلفان برخورد کنند. کمااینکه فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد هم اخیرا اعلام کرد با تعدادی از ناشران متخلف برخورد شده است! گفتنی است روز سهشنبه نمادهای «فارس»، «فملی»، «فولاد» و «شستا» بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل داشتند و بیش از ۹۰ در صد نمادهای بازار قرمزپوش و توام با صف فروش بود./آرمان ملی