قیمت خودرو به سرعت‌گیر رکود رسید

به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، محمدسیاح: بازار آزاد خودرو این روزها سوت و کور شده و به‌ظن بسیاری از کارشناسان اقتصادی و خودرو این بازار دچار رکود عمیقی شده است و خرید و فروشی هم در آن انجام نمی‌شود. کاهش معاملات خودرو به دلیل نبود افق روشنی در این بازار رقم خورده و بسیاری از متقاضیان هم به تصور اینکه کاهش قیمت‌ها بعد از کاهشی که چند هفته پیش به دلیل انتخاب بایدن در آمریکا، در این بازار رخ داد، فعلا از خرید منصرف شده‌اند تا شاید کاهش قیمت‌های بیشتری اتفاق بیفتد و بتوانند با قیمت‌های منصفانه‌تر و واقعی‌تری خرید انجام دهند. از طرفی فشار وزارت صمت به خودروسازان برای افزایش ۵۰ درصدی تولید تا پایان سال و همچنین افزایش عرضه خودرو از یک طرف و ثبات نسبی در بازار ارز از سوی دیگر عواملی هستند که به آرام شدن بازار خودرو منجر شده‌اند. در عین حال با کاهش خریدار بسیاری از فروشنده‌ها برای جلوگیری از ضرر بیشتر اقدام به کاهش قیمت کرده‌اند. طبیعتا بازاری که تا چند ماه پیش قیمت‌های نجومی ‌برای محصولات دو شرکت خودروسازی بزرگ کشور که کیفیتی هم ندارند، تعیین کرده بود امروز در رکود فرو رفته و انتظار می‌رود در روزهای آینده حتی این قیمت‌ها هم بشکنند و کاهش یابد.

وابستگی صنعت خودروسازی ایران که از آن به‌عنوان صنعت پیشرو و ملی نام برده می‌شود باعث شده بیش از تحولات داخلی به تحولات نرخ ارز واکنش نشان دهد. البته که نرخ‌گذاری خودرو تابع بخشنامه‌های افزایشی است تا کاهشی ولی در مواقع این چنینی که مشتری از خرید دست می‌کشد فروشندگان دولتی و آزاد مجبور به کاهش قیمت‌های کاذبی می‌شوند که روی خودرو گذاشته‌اند. به هر حال امروز بازار آزاد خودرو دست دلالان را در پوست گردو گذاشته و باعث شده که برای فروش ده‌ها و صدها خودرویی که با رانت و واسطه‌گری خریداری کرده‌اند؛ دچار مشکل شوند. این روزها در بازار آزاد خودرو بیشتر از مشتری فروشنده قدم می‌زند و خودروهای‌شان فقط خاک می‌خورد. تحولات هفته‌های اخیر از کاهش و ثبات نسبی ارز گرفته تا تلاش برای افزایش تولید کاهش قیمت را رقم زده هرچند که قیمت‌ها هنوز هم نسبت به قیمت کارخانه و کلا کیفیت خودروها بالاست. کاهش خرید خودرو به معنای کاهش سرمایه دلالان خواهد بود و این هم به این معناست که شاید در آینده با اتخاذ سیاست‌های کاربردی بازار آزاد خودرو حاشیه سود تضمین شده خود را از دست بدهد و بدین شکل بازی با قیمت‌ها کمتر رقم بخورد.

وزارت صمت چه کرد؟

وزارت صمت متولی صنعت خودروسازی کشور است و ساماندهی این صنعت فشل و بازارهای مرتبط با آن را هم به عهده دارد. با آمدن رزم‌حسینی که از مهمترین برنامه‌هایش ساماندهی صنعت خودروسازی بود، این تصور ایجاد شد که این صنعت بتواند از وضعیتی که داشت خارج شود و حداقل اگر کیفیت خودرو افزایش نمی‌یابد قیمت آن برحسب ارزش واقعی محصول تعیین شود نه اینکه قیمت خودروهای داخلی هم‌رده خودروهای خارجی با کیفیت غیرقابل رقابت شود. کاهش عرضه در ماه‌های گذشته هم دلیلی بود که به افزایش قیمت خودرو انجامید حالا اما وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه سیاست ما در حوزه خودرو افزایش تولید است، گفت: «تاکید مقام معظم رهبری نیز بر همین موضوع است و پیش‌بینی کردیم که تا پایان سال به افزایش ۵۰ درصدی در حوزه خودرو برسیم.» مسلما ساماندهی تولید برای پاسخگویی به نیاز متقاضیان خودرو می‌تواند باعث کاهش و تعادل بیشتر قیمت‌ها شود و اتفاقی که امروز افتاده در واقع انتظاراتی است که افکار عمومی درباره بازار خودرو دارد. با توجه به اینکه این صنعت به‌عنوان یکی از صنایع بزرگ ایران مورد توجه مسئولان است بدون حمایت مردم نمی‌تواند دوام بیاورد و بی‌اعتمادی نسبت به مدیریت قیمتی این تولیدات که کیفیت چندانی نسبت به میزان قیمت و در عرصه رقابت با هم قیمت‌های خود هم حرفی برای گفتن ندارند، اتفاق خوبی برای این صنعت به شمار نمی‌رود.

قیمت‌ها در کف!

با توجه به روند کاهشی قیمت خودرو در روزهای گذشته، برخی از فعالان این بازار نظیر نایب رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو معتقد است: «علت رکود مطلق در بازار خودرو ترس خریداران از سقوط دوباره قیمت‌هاست.» این اظهارنظر نشان می‌دهد همچنان بی‌اعتمادی به وضعیت بازار ادامه دارد و رکود عمیق یا مطلق هم نشانه وضعیت نامعلوم آن است. شاید وزارت صمت بتواند با الزام به افزایش تولید خودورسازی‌ها و همچنین تعدیل قیمت‌ها بتواند رونق را به این بازار برگرداند. اسد کرمی، در مورد آخرین وضعیت بازار خودرو به ایلنا گفته است: «بازار خودرو ریزش خود را کرده و در کف خود است. قیمت‌ها تقریبا ثابت است، اما هیچ خریداری وجود دارد.» او با اشاره به نرخ خودروها اضافه کرد: «پراید با کاهش پنج میلیونی نسبت به هفته گذشته ۱۰۳ میلیون تومان، تیبا صندوقدار با کاهش ۱۰ میلیونی ۱۱۵ میلیون تومان، تیبا هاچ بک با پنج میلیون کاهش ۱۳۰ میلیون تومان، ساینا با کاهش هشت میلیونی، ۱۳۰ میلیون، پژو ۴۰۵ با ۱۰ میلیون کاهش ۱۸۵ میلیون تومان، پژو پارس با کاهش ۱۰ میلیونی ۲۱۰ میلیون تومان، پژو ۲۰۶ تیپ دو که به ۲۱۰ رسیده بود ۱۹۵ میلیون تومان، پژو ۲۰۶ تیپ پنج، ۲۶۰ میلیون تومان، ۲۰۷ دنده‌ای ۳۰۰ میلیون تومان، ۲۰۷ اتوماتیک ۴۳۰ میلیون تومان، سمند LX 185 میلیون تومان، هایماو جک نیز ۷۸۰ میلیون تومان قیمت‌گذاری شده‌اند. خودروهای خارجی نیز با پنج درصد کاهش قیمت مواجه بودند. یک فعال بازار خودرو نیز اعلام کرد: «بازار خودرو فعلا راکد است. چنانچه روند نزولی نرخ دلار ادامه‌دار باشد نرخ خودرو روند ریزشی خواهد داشت.» با این وجود آنچه ذهن خریداران را درگیر کرده این است که آیا روند کاهشی نرخ خودرو تا پایان سال ادامه‌دار است؟ زاوه گفته است: «از دی ماه روند کاهش نرخ خودروها متوقف می‌شود و بازار خودرو به ثبات می‌رسد. آنچه قابل پیش‌بینی است بازار خودرو از دی ماه تا تابستان ۱۴۰۰ راکد می‌شود. البته طبق پیش‌بینی‌های انجام شده سال آینده نرخ تورم هر ماه بین دو تا سه درصد افزایش خواهد یافت که براساس آن نرخ خودرو هم به همین میزان رشد دارد. /آرمان ملی

خروج از نسخه موبایل