نگاه فعالان بخش خصوصی به آینده بورس چیست؟
خبرمهم: چراغ سبز بازار سهام باعث شد که عدهای همچنان به روند صعودی بورس دل خوش کنند. دو فعال اتاق بازرگانی در توصیهای به سرمایهگذاران میگویند: صبور باشید؛ چرا که شاخص بازار سهام تا پایان سال روند صعودی و باثباتی خواهد داشت.
به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، در چهار روز کاری گذشته شاخص کل بازار سهام حدود ۱۲ درصد افت کرده بود و امروز رشد ۱و۵ درصدی شاخص کل، تابلوی بورس را سبز کرد. سوالی که در این شرایط مطرح میشود این است که سیر صعودی بازار سهام ادامهدار است یا نه؟
برخی میگویند ریزش شاخص دستوری بوده و به زودی شاخص افت میکند اما عده دیگری این ریزشها را موقتی میدانند و میگویند بازار در نهایت روند صعودی دارد. اما نگاه فعالان بخش خصوصی به آینده بورس چیست؟
نگران جو منفی بازار نباشید
در همین راستا نایب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه به تازهواردها امید میدهد و میگوید: در این شرایط اصلاحی بازار سهام، سهامداران باید صبور باشند و با کوچکترین نوسان منفی سهام خود را نفروشند. سهامداران در بورس باید نگاه میانمدت و بلندمدت داشته باشند؛ آنچه از بازار سهام برآورد میشود این است که شاخص بازار سهام تا پایان سال روند صعودی خواهد داشت.
عباس آرگون میافزاید: در دو تا سه هفته اخیر به دلیل نوسان نمادها از مسئولان درخواست میکنیم که به اعتماد مردم احترام بگذارند و با تصمیمات آنی همانند دو زمانه شدن معاملات در بازار بورس اعتماد مردم را از بین نبرند.
او به تازهواردهای بورس هشدار میدهد و میگوید: توصیه ما به تازهواردها این است که هیجانی وارد بورس نشوند؛ چرا که هر اقدام هیجانی خسارتهای سنگین و غیرقابل جبرانی برای مردم دارد.
آرگون همچنین در بخش دیگر سخنانش راهکارهایی را برای افزایش اعتماد عمومی ارائه میکند و معتقد است: برای افزایش اعتماد عمومی باید متناسب با تقاضایی که در بازار سهام وجود دارد عرضه اولیه را افزایش داد.
همچنین بنگاههایی که در بازار سرمایه هستند باید افزایش سرمایه بدهند. سومین اقدام این است که عرضه اولیه از طریق حق تقدم وارد بازار شود تا این منابع صرف توسعه شرکتها شود. چهارمین شیوه این است که سهام شناور در بازار افزایش یابد تا به این شکل عمق بازار هم بیشتر شود. همه این عوامل بر توسعه بازار سرمایه تاثیر دارد.
او خطاب به مسئولان میگوید: چنانچه با ابزارهای درست بتوان وضعیت بازار سهام را کنترل کرد، قطعا بخش زیادی از پولهای سرگردان مردم وارد حوزه تولید میشود. بازار سرمایه نماد شفافیت و دماسنج اقتصاد کشور است. اگر به نحو مناسبی این نقدینگیها جذب شود سایر بازارها هم میتوانند از این تلاطمها نجات پیدا کنند.
اعتماد مردم کم شد
این مقام بخشخصوصی در بخش دیگر سخنانش به روند سرمایهگذاری مردم در بازار سرمایه اشاره کرد. او در این زمینه اضافه میکند: بازار سرمایه نسبت به سالهای گذشته توسعه قابل توجهی داشته است. در سالهای پیش حضور مردم در این بازار کمرنگ بود و تعداد محدودی در این بازار فعال بودند؛ این در حالی است که از ابتدای سال تاکنون با ورود سهام عدالت به بازار سرمایه حضور مردم بیشتر و سهم مردم در بازار سرمایه افزایش یافته است. در واقع میتوان گفت که بازار سرمایه مردمی شده است.
آرگون اظهارمیکند: حضور مردم در بازار سرمایه نشان میدهد که اعتماد مردم به بازار سرمایه زیاد است و باید این اعتماد از هر طریقی حفظ شود. بازار سرمایه بعد از چهار ماه ابتدایی سال که رشد زیادی داشت در این دو سه هفته اخیر یک روند اصلاحی را در پیش گرفته است. علت اصلاح این روند در بازار سرمایه به هسته معاملات و اختلالات روزانه باز میگردد.
این فعال بخشخصوصی در پاسخ به این پرسش که آیا ریزش شاخص بورس اعتماد مردم را کاهش داده میگوید: افزایش محدودیتهای کارگزاریها برای خرید سهام اعتباری، آزادسازی سهام عدالت و عرضه املاک به بورس از جمله عواملی است که منجر به کاهش اعتماد مردم به بازار سرمایه شده است.
او تصریح میکند: مصاحبههای اخیر مسئولان هم در ریزش سهام بازار سرمایه بیتاثیر نبود. معتقدیم برای اینکه این بازار بتواند در مقابل سایر بازارها اثرگذاری بالاتری داشته باشد باید صحبتهای مسئولان در این حوزه هماهنگ باشد و طلاعرسانی درباره وضعیت بازار سهام از طریق یک سخنگو مطرح شود.
بورس به ثبات میرسد
در همین حال مشاور بانکی اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به این پرسش که آینده بورس تا پایان سال چه میشود؟ میگوید: برای روند رو به رشد بازار سرمایه باید یک سری زیرساختها از جمله اخذ آزمون از تازهواردهای بورس گرفته میشد اما این اتفاق نیفتاد. همین موضوع حجم بالای تقاضا را در بازار سهام ایجاد کرد؛ به طوری که در یک بازه زمانی شاخص بورس به دو میلیون واحد رسید. ما معتقدیم عدهای سودهای ۳۰ تا ۴۰ درصدی بُردهاند و انتظار دارند این روند همچنان ادامه پیدا کند. اما آن سودها نامتعارف بوده و از این پس وضعیت بازار سهام به رشد معقولی خواهد رسید.
محمد مهدی رئیسزاده در توصیهای به تازهواردان میگوید: سود ناشی از خرید سهام باید با وضعیت اقتصاد کشور همخوانی داشته باشد. به طوریکه این روزها شاهد این موضوع هستیم کهبرخی از بنگاهها در بازار سرمایه سود میدهند اما وضعیت تولید بنگاههای صنعتی چنگی به دل نمیزد. از اینرو توصیه ما به تازه واردها این است که به طور هیجانی در بازار سهام خرید و فروش نکنند؛ چرا که در این نوسانها تنها سرمایههای خرد از دست میروند.
بازار سهام مثل خودرو، طلا و دلار نیست!
او در بخش دوم سخنانش توصیه قابل توجهی به سهامداران خرد دارد. در این رابطه رئیسزاده میگوید که «بازار سهام همانند بازار سکه، خودرو و ارز نیست. برخی مردم برای سود بیشتر داراییهای ثابت زندگی خود را فروختند و وارد این بازار شدند، برخی از این افراد در این شرایط نه تنها سودی عایدشان نشده بلکه دارایی ثابت خود را هم از دست دادند.
این فعال بخشخصوصی خاطر نشان کرد: تازه واردها در بازار سهام حتما از افراد خبره مشورت بگیرند یا از طریق کارگزاریهایی که دارای مجوز هستند سهام خود را بخرند و بفروشند.
افزایش خرید حقوقیها در بورس، بازگشت سیاستهای قبلی به بازار و افزایش اظهارات حمایتی از بازار سهام سه عاملی است که برای بازگشت شاخص بورس انجام شده است. ممکن است همین عوامل باعث تدوام روند صعودی بازار باشد اما باید دید آیا در آینده مردم همچنان بازار سهام را به عنوان گزینه مناسب سرمایهگذاری انتخاب خواهند کرد؟/تجارت نیوز