به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، مدیر عامل اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار امروز در نشستی اظهار کرد: تولیدکننده در شرایط سخت فعالیت میکند و اگر قرار باشد تولیداتش پابرجا بماند نباید زیان کند؛ اما در کشور به این موضوع توجه نمیشود.
وی با بیان اینکه تولیدات خوبی داریم ولی شرایط تولید بسیار سخت است، گفت: امسال وضعیت تولید تخم مرغ خوب بود و توانستیم بازار را مدیریت کنیم. البته در ایام عید بازار تخممرغ ملتهب شد ولی بلافاصله صادرات را متوقف کرده و به بازار داخل توجه کردیم. از اواخر خرداد ماه نیز به دلیل تحولات اقتصادی و افزایش قیمت ارز صادرات تقاضای بسیاری پیدا کرد و همین باعث شد که قیمت تخممرغ اندکی افزایش پیدا کند اما پس از آن نیز شرایط مجددا مدیریت شد.
ترکاشوند با اشاره به اینکه سیستم قیمت گذاری واقعی نیست زیرا دولت معتقد است که ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات ذرت و سویا تخصیص داده میشود و براساس آن قیمت گذاری صورت می گیرد، اظهار کرد: اگر مرغداران به طور کامل نهاده های خود را با ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین می کردند این موضوع قابل قبول بود، اما مرغداران تنها ۴۰ درصد از نهادهای خود را از این محل تامین می کنند و مابقی نیز بایستی از بازار آزاد تهیه شود. واقعیت این است که قیمت تمام شده هر کیلو تخممرغ با کنجاله حدود ۱۰ هزار تومانی و ذرت ۲۴۰۰ تومانی ۱۴ هزار تومان است.
در ادامه این نشست سعید سلطانی، مدیرعامل اتحادیه دامداران تصریح کرد: اوایل انقلاب توان تامین ۲۰ درصد لبنیات مورد نیاز کشور را داشتیم و مابقی از خارج تامین می شد اما امروزه توانایی تولید ۱۱ میلیون تن شیر و پتانسیل تولید ۱۴ میلیون شیر وجود دارد.
وی در ادامه به وضعیت نهاده ها اشاره کرد و گفت: سال گذشته ۱۵ میلیون تن نهاده با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد شد که سهم اتحادیه دامداران از آن دو درصد هم نبود؛ در حالی که مصرف کنندگان اصلی این نهاده ها دامداران و مرغداران هستند.
سلطانی ادامه داد: ۷۰ درصد هزینه تولید را خوراک دام تشکیل می دهد و هر زمان که توانستیم این هزینه را کاهش دهیم قیمت تمام شده محصول هم کاهش می یابد. از طرفی باید در نظر داشت که اگر خوراک دام به موقع تامین نشود و تولیدات کاهش یابد، این افت قابل جبران نخواهد بود.
وی بیان کرد: کالاهای مورد نیاز دام و طیور در اختیار تعدادی از واردکنندگان قرار میگیرد و به هر شکلی که میخواهند در بازار میفروشند. دستگاههای نظارتی در این میان کجا هستند؟ چرا باید کنجاله سویا کیلویی بیش از ۹۰۰۰ تومان فروخته شود؟ این کار به تولید ضرر می رساند و اگر فکری برای این موضوع نشود، قطعاً در آینده نه چندان دور تبعاتی خواهد داشت.
وی گفت: با وجود کنجاله سویایی ۱۰ هزار تومانی، قیمت تمام شده شیر خام ۳.۲ درصد، چربی ۳۸۰۰ تومان، گوساله زنده کیلویی ۳۳ هزار تومان، گوشت گوساله ۷۸ هزار تومان، گوسفند زنده ۳۸ تا ۳۹ هزار تومان و گوشت گوسفند ۸۵ هزار تومان است.
محمدعلی کمالی _مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران کشور در ادامه این نشست با اشاره به اینکه امروز تولید کننده در کشور امنیت غذایی ایجاد می کند،گفت: امروزه سرانه مصرف ۳۴ کیلوگرمی گوشت مرغ در کشور رقم خورده است. یعنی دو برابر متوسط سرانه جهانی.امروزه گوشتمرغ بار گوشت قرمز و ماهی را به دوش می کشد و مردمی که قدرت خریدشان کاهش یافته تنها پروتئین مغذی که در اختیار دارد مرغ است .
وی ادامه داد: تولیدکنندگان صنعت امسال و سالهای قبل به تعهدات خود عمل کردند اگر قرار بود سال گذشته مرغ زنده ۸۵۵۰ تومان باشد ۷۳۰۰ تومان شد و اگر قرار بود امسال مرغزنده ۱۰ هزار تومان شود امروزه ۹۵۰۰تومان است. اما دولت در برابر این تعهدات تولیدکنندگان چه کرده است.
وی در ادامه گفت دولت تکلیف کرده بود جوجهریزی بکنید که این اقدام انجام شد سال گذشته ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه در ماه ریخته شد و در ماههای مناسبت دار نیز تا ۱۴۰ میلیون قطعه هم رسید اما صنعت طیور کشور در سه ماهه ابتدایی سال جاری بدترین روزها را تجربه کرد یعنی مرغی که قیمت تمام شده آن ۱۲۰۰۰ تومان بود به ۶۰۰۰ تومان رسید. از طرفی دولت قرار بود ذرت و کنجاله سویا را تامین کند اما این اتفاق نیفتاد.
کمالی اضافه کرد از ابتدای سال تاکنون بین ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تا ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تن ذرت وارد کشور شد و گفته میشود بیشتر از سال قبل بود. ذرتی که بایستی با حداکثر قیمت ۱۶۵۰ تومان درب مرغداری و به دست تولیدکننده می رسید با قیمت ۲۴۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان رسید. ذرتی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی و یارانه ای بود.اما این یارانه به دست مرغدار و مردم نرسید.
وی با بیان اینکه وقتی مرغدار جوجه ریزی می کند بایستی به هر قیمتی که شده نهاده تامین کند گفت: چرا وزارت جهاد کشاورزی می گوید ۹۰۰ هزار تن نهاده دامی بیشتر توزیع نشده اما وزارت صنعت معتقد است ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تن ذرت وارد کشور کرده است؟ چه کسی باید به این موضوع رسیدگی کند؟.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش افزود واردکنندگان مدعی هستند که کالاها را پیش فروش کرده اند. وارد کننده به چه حقی کالا را پیش فروش می کنند مگر توزیع کننده هستند و اگر حتی پیش فروش کردهاند بایستی نهادها با قیمت مصوب به دست مرغدار رسیده باشد که حتی این اتفاق هم نیفتاده است.
به گفته وی سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا توزیع عادلانه انجام میشود و مرغداران کوچک و متوسط به نسبت مرغداران بزرگ نهاده دریافت میکنند. البته بر روی عدالت توزیع نهادها هم بحث هایی وجود دارد.زیرا تشکل ها که وظیفه توزیع این نهاده ها را بر عهده دارند به طور کل کنار گذاشته شده اند و این روش غلط مدیریتی بازارسیاه ایجاد کرده است.
وی با اشاره به اینکه سامانه بازارگاه متأسفانه اشکالات زیادی دارد و توزیع از طریق آن عادلانه انجام نمیشود گفت: یک امضای طلایی در واردات داریم و هم اکنون نیز یک امضای طلایی در توزیع ایجاد شده است.
کمالی در پایان گفت: با قیمت ازاد کنجاله ک ذرت قیمت مرغ زنده با ۱۰ درصد سود ۱۲ هزار و ۲۰۰ تومان و با ۱۲ درصد سود ۱۲ هزار و ۳۰۰ تومان است./ایسنا