در خانهها چه زمانی به روی بورس املاک باز میشود؟ /اما و اگرهای حذف فولاد از معاملات بورس کالا
خبرمهم: در اولین هفته مرداد خبرهایی درباره تشکیل بورس املاک و خروج فولاد از معاملات بورس کالا منتشر شد که حواشی به همراه داشت.
به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، باتوجه به این مسئله که طی هفته اخیر بحث تشکیل بورس املاک و مستغلات و شایعات خروج فولاد از بورس کالا در بین سهام داران بازار سرمایه اوج گرفته بود این موضوع را از مسئولان مربوطه و کارشناسان ذی صلاح پیگیری کردیم.
رئیس هیات مدیره بورس کالا درباره جزئیات و روند عرضه سهام املاک و مستغلات تحت عنوان بازار پنجم اظهار کرد: با توجه به ساختار اساسی که ما در اقتصاد ملی داریم، یک سوم از آن را بخش مسکن تشکیل میدهد. کارشناسان اقتصادی نیز در این را ستا به این نتیجه رسیده اند که بخش مسکن نیازمند یک بورس مستقل است.
او در خصوص مکانیزم بورس املاک و مستغلات گفت: با توجه به این مسئله که ساختار اقتصادی ما به نوعی است که زمینهای بزرگ و مناطقی که میشود در آن انبوه سازی صورت بگیرد عمدتا در دست مراکز دولتی یا غیر دولتی مثل صندوقهای بازنشستگی یا سازمانهای دیگر است که به طور عملی این نهادها قصد فروش زمین های خود را ندارند که علت آن را میتوان عدم وجود مشتری برای خرید این زمینها دانست که این مسئله هم به دلیل قیمت بالای زمینها است.
رئیس هیات مدیره بورس کالا در خصوص سه رکن اصلی حوزه بورس مسکن گفت: به طور عملی سه بخشی که در حوزه بورس املاک و مستغلات اهمیت دارد که در همین راستا میتوان به صاحبان زمین، منابع مالی و توان ساخت پیمانکاران اشاره کرد. پس اگر ما این سه رکن را در کنار هم قرار دهیم و شروع به مدل سازی کنیم آن وقت است که مردم میتوانند برموج تورم سوار شوند و از آن عقب نمانند.
وی افزود: کاری که در در این حوزه صورت میگیرد هیچ ارتباطی با آرژانسهای معاملاتی املاک ندارد بلکه آنها به طور جداگانه به فعالیت اقتصادی خود میپردازند ما در حوزه بورس املاک با تولید انبوه مسکن کار داریم.
او بیان کرد: بانک مسکن که متولی بانک توسعهای بخش مسکن است از سال ۱۳۷۳ تا امسال حدود صد هزار میلیارد به افراد در بخش مسکن تسهیلات داده است. پس با توجه به اینکه بانک مسکن توانسته این حجم از سرمایه را طی ۲۶ سال در اختیار افراد بگذارد پس قطع به یقین میتواند در بورس املاک نیز موثری داشته باشد.
رئیس هیات مدیره بورس کالا اظهار کرد: در حال حاضر یکی از مسائل مهمی که شاید بتوان از طریق بورس املاک و مستغلات رفع کرد همین بحث مسکن است به علت اینکه شاید یک خانواده با صد میلیون نتواند برای خودش در یک بازه زمانی خانه بخرد، اما از طریق بورس املاک می تواند نصف یک خانه را معامله کند.
او گفت: سالانه کشور ما نیازمند ساخت ۷۰۰ هزار تا یک میلیون خانه است و این کار محقق نمیشود مگر با ساخت و سازهای انبوه که نیازمند زمینهای بزرگ و سرمایههای کلان و مهندسان قوی است.
وی در خصوص اینکه برخی از افراد میگویند که چرا در دنیا بورس املاک وجود ندارد، اما کشور ما در حال حاضر قرار است این نوع از بورس تشکیل شود، اظهار کرد: این سوال مثل این میماند که ما بگوییم که چرا در کشورهای دیگر قنات وجود ندارد که پاسخ به این سوال مشخص است به خاطر اینکه کشورهای از لحاظ منابع آبی قوی هستند، نیازی به قنات ندارند در نتیجه ما نمیتوانیم یک مقایسه تطبیقی انجام دهیم.
رئیس هیات مدیره بورس کالا در پاسخ به این سوال که در نحوه معاملات در بورس املاک به چه نحوی است، تصریح کرد:هر فردی که درصد بیشتری از سهام یک پروژه را خریده باشد قابلیت این را دارد که بقیه سهمها را نیز مطابق قیمت روز از سایر افرد خریداری کند ومالک کل آن ملک شود.
او در پاسخ به این سوال که آیا فروش انشعابات فاضلاب و برق و گاز نیز در این حوزه صحت دارد یا خیر؟ گفت: ما در بخشهای توسعه ای مانند برق، گاز یا فاضلاب بودجه مالی مشخصی نداریم به همین جهت متولیان این امر میتوانند از طریق توزیع اوراق بین اشخاص درآمد کسب کنند و پول آن را در کارهای توسعهای دیگر در برای تقویت توان کشور به کار گیرند.
دست های پشت پرده که بازار سرمایه را ملتهب کرد
یک تحلیلگر بازار سرمایه درباره شایعات اخیر درمورد خروج فولاد از بازار سرمایه گفت:باید ببینیم آقایانی که این شایعه را هفته اخیر در خصوص خروج فولاد از بازار سرمایه مطرح کردند، هدف اصلیشان از این ماجرا چه بوده و آیا جایگزینی برای این بخش دارند یا خیر.
او گفت:تنها گزینهای که با خروج فولاد از بازار سرمایه به ذهن می رسد این است که شاید میخواهند قیمت فولاد را از این طریق کنترل کنند که قطع به یقبن نه تنها قیمتها کنترل نمیشود بلکه شاید افزایش هم بیابد.
او افزود: همیشه بعضی از افراد مباحثی را مطرح میکنند، ولی از آنجایی که هیچ گونه منطقی پشت حرف هایشان نیست موفق نمیشوند، در ادامه باید گفت اگر عملی هم بخواهد انجام شود باید اول توسط خود مسئولان بورس کالا مطرح شود.
تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: آقایانی که شایع پراکنیها از سمت آنها صورت میگیرد قطع به یقین به دنبال مسائل رانت بازی هستند. به طوری که میشود به سال ۹۷ اشاره کرد که همین آقایان توانستند از این طریق به اهداف خود دست پیدا کنند و مصالح را با قیمتهای غیر واقعی به دست مصرف کننده نهایی برسانند. در حالی که همین مصالح باقیمت نازلتر در بورس کالا به فروش میرفت.
رویدادی که به مصلحت نیست
رئیس سابق اتحادیه آهن درخصوص شایعه دستور رئیس جمهور بر خروج فولاد از بورس کالا گفت: این اتفاق به مصلحت بازار فولاد و اقتصاد نیست و بهتر آن است بجای حذف معاملات، ساختار مبادلات، نحوه قیمتها و میزان عرضهها اصلاح شوند.
معاون فروش فولاد مبارکه نیز با اعلام تکذیب خبر دستور خروج فروش فولاد از بورس گفت: هیچ دستوری در این زمینه به فولاد مبارکه ابلاغ نشده است و چنین بحثی مطرح نیست. خروج از بورس و برگشت به نرخ دستوری، نه تنها منطقی است و نه مورد تایید نهادهای ذی ربط و شرکتهای فولادی قرار می گیرد.
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز در این باره چنین اظهار نظر کرد: خروج فولاد از بورس کالا محال است و در صورت اجرای این امر، فاجعه به بار میآورد و بازار فولاد را به شدت دچار التهاب و رانت خواهد کرد.
در پایان باید به این مسئله اشاره کرد که گاهی اوقات بعضی از دست های پشت پرده که به دنبال منافع خود هستند سبب بهم ریختن بازار سرمایه می شوند که این مسئله تنها به نفع سرمایه گذاران تمام نمی شوند بلکه به بدنه اقتصاد کشور نیز آسیب می رساند./yjc