غذا دادن به حیوانات در طبیعت، آری یا نه؟!

خبرمهم: کارشناس تنوع زیستی گفت غذا دادن به حیوانات اهلی و وحشی در فصل‌های مختلف سال به ویژه در زمستان آسیب‌های جبران ناپذیری برای طبیعت و محیط زیست دارد.

مسعود لاهوت اظهار کرد: در سال‌های اخیر میزان حساسیت مردم و افکار عمومی نسبت به بحران‌های زیست محیطی و لزوم حفاظت از حیات وحش افزایش یافته است و این اتفاق بسیار خوبی است.

به گزارش بخش فرهنگی سایت خبرمهم، وی گفت: در یک دهه گذشته تعداد انجمن‌ها و نهادهای مدنی حامی محیط زیست و حیوانات در کشور افزایش قابل توجهی داشته است و این نهادها در مواقع حساس به داد طبیعت کشور رسیده اند اما برخی از این اشخاص و نهادها متأسفانه از سر دلسوزی و ناآگاهی اقدام به انجام کارهایی می‌کنند که آسیب‌های جبران ناپذیری را بر پیکره محیط زیست و به ویژه حیات وحش کشور وارد می‌کند.

کارشناس تنوع زیستی ادامه داد: غذا رسانی به حیوانات در تمامی دنیا بر پایه اصول و قواعدی است که عمدتاً دولت‌ها و نهادهای متولی محیط زیست میزان و زمان آن را تعیین و اقدام به این کار می‌کنند که معمولاً شامل حال گونه‌های به شدت در معرض خطر تهدید و یا در معرض انقراض و آن هم در شرایط بسیار خاص انجام می‌گیرد.

لاهوت افزود: متأسفانه غذارسانی به سگ‌ها و گربه تبدیل به عادت در برخی از شهروندان دوستدار حیوانات شده است و این عادت باعث شده تا آنها با دریافت حس امنیت غذایی شروع به تولید مثل بیش از حالت طبیعی کنند و اکنون گونه غالب اکثر شهرهای کشور و حتی اکوسیستم‌های اطراف شهرها را سگ‌ها و گربه‌های اهلی تشکیل داده‌اند.

وی گفت: این کار باعث می‌شود تا این گونه‌ها به ویژه سگ‌های بلاصاحب تبدیل به آفت شده و گونه‌های وحشی دیگر از جمله قوچ و میش، سیاهگوش، گربه جنگلی، شوکا و حتی در صورت حمله دسته جمعی یوز ایرانی و پلنگ و یا حتی توله‌های آن‌ها را نیز تهدید و در مواردی شکار کنند.

کارشناس حیات وحش یا اشاره به اینکه غذارسانی به حیوانات وحشی هم آسیب‌هایی دارد که در مواردی غیرقابل جبران است، تصریح کرد: نمونه‌هایی که در استان اردبیل در سالهای گذشته مشاهده کرده ایم غذا دادن به خرس و روباه در دامنه کوه سبلان است که این کار بسیار نادرست و تبعات بهداشتی و ضد حفاظتی برای انسان و این گونه‌ها به دنبال خواهد داشت.

لاهوت با تاکید بر اینکه تنها مرجع رسمی برای غذارسانی در صورت نیاز برای حیات وحش سازمان محیط زیت و ادارات تابعه آن در استان‌ها است، بیان کرد: معاونت طبیعی ادارات کل محیط زیست استان‌ها بعد از بررسی‌های اکولوژیکی و بوم شناختی و در صورت نیاز که به ندرت اتفاق می‌افتد با کمک محیط بانان اقدام به این کار می‌کنند و در اغلب موارد حتی این فعل نیاز به کمک مردمی ندارد.

وی با اشاره به اینکه غذارسانی سر خورد توسط گروه‌های مردمی قطعاً نظم اکولوژیکی اکوسیستم‌های شهری و طبیعی را به هم می‌زند و کفه ترازو را به نفع انفجار جمعیت یک گونه به خصوص سنگین می‌کند، گفت: از تمامی مردم و نهادهای مردمی درخواست داریم که سرخود اقدام به انجام این کار نکنند و میراث طبیعی کشور را قربانی دلسوزی ناآگاهانه خود قرار ندهند/مهر

خروج از نسخه موبایل