به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، بازار لوازم آرایشی در ایران به حدی داغ است که ایران را در جایگاه دوم خاورمیانه و هفتم دنیا قرار داده است.
لوازم آرایشی که جزء جدایی ناپذیر زندگی زنان و دختران کشورمان تبدیل شده و برای آن هزینه میکنند. اصولا خانمهای ایرانی بین ۵۰۰ هزار تا یک میلیون تومان در سال برای خرید لوازم آرایش هزینه میکنند.
بر اساس گفتهها ایران، هفتمین کشور مصرفکننده لوازم آرایش در دنیا و دومین کشور خاورمیانه پس از عربستان سعودی است. ارزش سالانه تجارت این لوازم در ایران، یک میلیارد دلار به صورت واردات و ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به شکل قاچاق است.
برآورد میزان مصرف لوازم آرایشی در ایران در حالی اعلام شده که از خرداد ۹۷ و با بخشنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردات لوازم آرایشی به دلیل قرار گرفتن در فهرست کالاهای لوکس، ممنوع شد و عبدالعظیم بهفر مدیرکل فرآوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو خبر داد که واردات لوازم آرایشی در کشور ۷۵ درصد کاهش یافته است.
به گفته صادقی نیارکی معاون امور صنایع وزارت صمت در سال ۹۶ حدود ۳ میلیارد دلار کالای اولویت ۴ به صورت رسمی وارد کشور شد که بعد از ممنوعیت واردات این کالا در سال ۹۷ بخش عمدهای از آنها مانند بخشهای پوشاک، صنایع غذایی، و لوازم آرایشی و بهداشتی تبدیل به ساخت داخل شده است.
این ممنوعیت طی ۱۸ ماه گذشته، بدون توجه به نیاز بازار و حجم تقاضا اتفاق افتاد، چون قطعا در طول این مدت، میزان مصرف لوازم آرایشی در ایران کاهش نداشته بلکه به دلایل مختلف و از جمله تبلیغات شبکههای ماهوارهای درباره فرآوردههای آرایشی بهداشتی جدید و بازاریابی برندهای معروف دنیا، تقاضای بازار هم رو به افزایش گذاشته است
حالا، ممنوعیتی که بدون محاسبه تقاضای مصرفکننده ایرانی و ظرفیت خط داخلی تولید لوازم آرایشی، به اجبار اعمال شده، قطعا در کوتاه مدت به افزایش واردات قاچاق و تولیدات تقلبی زیرزمینی دامن خواهد زد، چون مصرفکنندگان لوازم آرایشی، نمیتوانند و نمیخواهند به تبعیت از نظرهای سلیقهای دولت، روال تقاضای خود را تغییر دهند.
لوازم آرایشی مناسب در کشور تولید نمی شود
حمید مقیمی رئیس هیئت مدیره انجمن وارد کنندگان فرآوردههای بهداشتی و آرایشی و عطریات ایران، با اشاره به افزایش قاچاق لوازم آرایشی در کشور، گفت: متاسفانه از اردیبهشت سال گذشته با زیرکی خاصی واردات لوازم آرایشی جزو ۵۵۰ ردیف کالایی قرار گرفت که واردات آن به کشور ممنوع شد که از این ردیف ۴۰ قلم ردیف آن شامل تعرفه گمرکی قرار گرفته است.
رئیس هیئت مدیره انجمن وارد کنندگان فرآوردههای بهداشتی و آرایشی و عطریات ایران با بیان اینکه قاچاق لوازم آرایشی در کشور روند افزایشی دارد، بیان کرد: ممنوعیت واردات لوازم آرایشی به یک معضل بزرگ تبدیل شده و این ممنوعیت باعث افزایش قاچاق در کشور می شود در حالی که برخی از مسئولان بالادستی این موضوع را قبول ندارند.
مقیمی گفت: در حال حاضر منتظر این موضوع هستیم که مجلس جدید برای واردات لوازم آرایشی فکری کند. ایران جایگاه دوم را در استفاده از لوازم آرایشی دارد در نتیجه نیاز است فکری به حال این موضوع کنیم چرا که لوازم آرایشی مناسب در کشور تولید نمی شود و این موضوع کاملا مرتبط با سلامت افراد است.
به گفته این مقام مسئول، زمانی که سیاستی اعمال می شود باید دید این سیاست به نفع مردم است یا ضرر. باید دید باعث افزایش اشتغال می شود یا کاهش و همچنین باعث افزایش یا کاهش قاچاق می شود؟
او ادامه داد: هم اکنون به توافق رسیدیم که محصولاتی که در داخل تولید می شود وارد نشود اما تا زمانی که تولید نشده باید وارد شود در حالی که لوازم آرایشی در کشور تولید نمی شود و تنها موردی که داریم اغلب شامل کرمهای دست و صورت، رنگ مو، پاککنندههای صورت، اسپریها و خوشبوکنندههای بدن هستند و لوازم آرایشی با آن تعریف جهانی که مجموعه بسیار متنوعی شامل لاک ناخن و رژلب و رژگونه و مداد چشم و انواع حجمدهندهها و فومها را دربرمیگیرد، را در ایران تولید نمی کنیم.
عدم ممنوعیت واردات لوازم آرایشی مشابه داخل
رئیس هیئت مدیره انجمن وارد کنندگان فرآوردههای بهداشتی و آرایشی و عطریات ایران تشریح کرد: در حال حاضر اعلام کرده اند که لوازم خانگی که مشابه آن در داخل تولید می شود را وارد نکنیم اما باید به این نکته توجه کرد آیا محصولات ایرانی با کیفیت هستند؟ درست است که هم اکنون مشکلات مالی زیادی داریم اما این رویه باعث خواهد شد مشکلات بیشتر شود.
مقیمی گفت: در کنار واردات باید کیفیت مواد داخلی را افزایش دهیم تا بدین وسیله پیشرفت کنیم و بتوانیم از جدیدترین تکنولوژی روز دنیا استفاده کنیم.
آبان ماه سال گذشته قانون ممنوعیت ورود کالا به کشور با امکان تولید داخل به تصویب رسید که البته نقدهایی هم به آن وارد شد؛ همچنین قانون “حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی” که در سال ۱۳۹۱، در جهت حمایت از کالای داخلی و افزایش توان تولید کنندگان تصویب و ابلاغ شده بود، در سال ۱۳۹۸ در مجلس اصلاح شد.
این قانون میگوید که کننده کار و محل رجوع کار باید ایرانی باشد، اما اگر شرکتی ایرانی – خارجی بود، یعنی ۵۱ درصد ایرانی و ۴۹ درصد خارجی باید هیئت نظارت بر قانون آن را تایید کند و اگر سهم طرف خارجی بیش از ۴۹ درصد بود، علاوه بر تایید هیات نظارت باید نظر مثبت شورای اقتصاد نیز کسب شود.
حجم مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی در ایران، سالانه چهار میلیارد دلار
موسی احمدزاده عضو هیئت مدیره انجمن واردکنندگان محصولات آرایشی و بهداشتی ،کل حجم مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی در ایران را سالانه چهار میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: با وجود کاهش مبلغ واردات، مشاهدات میدانی از بازار نشان میدهد که حجم کالای خارجی در بازار تغییری نداشته است.
عضو هیئت مدیره انجمن واردکنندگان محصولات آرایشی و بهداشتی گفت: در سال ۱۳۹۶ حدود ۴۰۰ میلیون یورو محصولات آرایشی و بهداشتی به کشور وارد شد، اما در سال ۹۷ افزایش نرخ ارز باعث کاهش واردات این محصولات به ۱۱۲ میلیون یورو شد.
او با اشاره به ممنوعیت واردات بیش از ۸۰ درصد کالاهای این بخش در سال گذشته، گفت: رقم دقیق واردات محصولات آرایشی و بهداشتی در سال گذشته هنوز مشخص نیست، اما احتمالا رقم ناچیزی بوده، این در حالی است که در سطح عرضه اثری از کاهش محصولات خارجی نیست.
احمد زاده با بیان اینکه آمارهای جهانی حاکی از میزان بالای واردات و مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی در خاورمیانه است، تصریح کرد: کل حجم واردات قانونی، قاچاق و تولید محصولات آرایشی، یعنی کل مصرف این محصولات در ایران سالانه معادل چهار میلیارد دلار است و ایران دومین مصرفکننده محصولات آرایشی در خاورمیانه و در برخی محصولات اولین مصرفکننده است.
او در پایان از وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و وزارت بهداشت درخواست کرد که در بخشنامه محدودیت واردات محصولات آرایشی و بهداشتی بازنگری شود، چرا که این ممنوعیت باعث افزایش کالای قاچاق در سطح بازار شده است./yjc