چین خریدار متانول ایران
خبرهای فوری: «شرق» از بازدید سایتهای پتروشیمی گزارش میدهد
به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرهای فوری، هوای نیمهابری عسلویه که به علت حضور پرسنل از اقصا نقاط کشور به ایران کوچک شهره است، فضا را برای بازدید از سایتهای پتروشیمی کمی سخت؛ اما دلپذیر کرده است. مجتمعهای پتروشیمی در دل خاک این منطقه چنان تودرتو جا خوش کردهاند که فضا برای توسعه بیشتر آنها برای تکمیل زنجیره تولید در آینده را به چالش کشیدهاند.
بااینحال کماکان تحرک صنایع پتروشیمی برای ارزآوری به کشور، نوید زندهبودن این صنعت و ظهور فرزندان نو در عسلویه و شهرهای اطراف در آیندهای نهچندان دور را میدهد. تأسیسات سر به فلککشیده، مخازن بزرگ، لولههای پیچدرپیچ که خواب را در تمام شبانهروز به چشم نمیبینند و فلرهای نیمهروشن که نوید داده شده بهزودی خاموش میشوند تا نفس عسلویه تازه شود، همه ادامه زندگی در منطقه را با وجود تمام سختیها در شرایط ناجوانمردانه تحریم، گوشزد میکنند. بازدید از دو مجتمع پتروشیمی و شرکت عملیات غیرصنعتی پازارگاد به صورت فشرده در یک روز انجام شد. وجه اشتراک مجتمعهای پتروشیمی آپادانا و نوری، روی ریل قرارداشتن اقدامات آنها حتی در شرایط تحریمی است.
بهعنوان نمونه با وجود آنکه شرکای خارجی مجتمع پتروشیمی آپادانا، قرارداد برای توسعه این مجتمع را در استندبای قرار دادند، این مجتمع کنار ننشست و با همکاری ۷۰درصدی تولیدکنندگان تجهیزات صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، به راه خود ادامه داد تا شهریور ۱۴۰۰، شاهد بهرهبرداری این مجتمع پتروشیمی باشیم. فارغ از بازدید و روایتهایی که در گزارشهای بعدی به آنها نگاهی خواهیم داشت، اشارهای به مختصر فعالیتهای مجتمعهای پتروشیمی و شرکت عملیات غیرصنعتی پازارگاد خواهیم داشت.
چین، خریدار تضمینشده متانول آپادانا
ورود به مجتمع پتروشیمی آپادانا خلیج فارس با سروصدای کارگاهی همراه بود. کارگران و مهندسان مشغول به کار بودند که مدیرعامل این مجتمع به جمع خبرنگاران آمد که مختصری از آنچه را در این پتروشیمی در حال رخدادن بود، بیان کند. مدیرعامل پتروشیمی آپادانا خلیج فارس با اشاره به اینکه برای فروش محصولاتمان نگرانی نداریم، تصریح کرد: شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس بنا دارد زنجیره ارزش متانول را در ایران ایجاد کند؛ بنابراین فروش متانول ما تضمینشده است.
جلیل قسامی با بیان اینکه هماکنون تولید متانول کشور هشتمیلیونو ۳۰۰ هزار تُن متانول است که ۳۰۰ هزار تُن در داخل مصرف و مابقی صادر میشود، اظهار کرد: چین با وجود تولید ۶۰ میلیون تُن متانول، ۱۰ میلیون تُن نیز وارد میکند که این نشاندهنده وجود بازار این محصول است. متانول تولیدی در چین از زغال سنگ است که آلودگی زیادی برای محیط زیست ایجاد میکند؛ اما متانول ما از گاز تولید و همه آن صادر خواهد شد. مدیرعامل پتروشیمی آپادانا خلیج فارس با اشاره به اینکه واحدهای متانول ارزش افزوده بالایی را ایجاد میکنند، گفت: بازگشت سرمایه متانول در این مجتمع، ۳۶.۶ درصد است که نشان از توسعه کشور دارد؛ زیرا شاخص توسعه کشورها هماکنون براساس مصرف متانول سنجیده میشود.
تأمین اعتبار ۱۲۰ میلیونیورویی ژاپن در پتروشیمی ایران
مدیرعامل پتروشیمی آپادانا خلیج فارس به لیسانس کازاله سوئیس این طرح اشاره و تصریح کرد: اکنون ظرفیت این شرکت روزانه تولید پنج هزارتُنی واحد متانول است و سالانه یکمیلیونو ۶۵۰ هزار تُن متانول در سال در این شرکت تولید خواهد شد. سرمایهگذاری پیشبینیشده برای این مجتمع ۴۶۲ میلیون یورو است که مبلغ ۱۲۰ میلیون یورو آن از محل یوزانس ژاپن تخصیص یافت. بااینحال تاکنون ۲۵۰ میلیون یورو سفارشگذاری شده و بخش درخورتوجهی از تجهیزات خریداری و نصب شده است.
آپادانا شهریور ۱۴۰۰ وارد مدار میشود
قسامی با تأکید بر استفاده حداکثری از ساخت داخل در طرح آپادانا خلیج فارس ادامه داد: تلاش شده همه تجهیزاتی که در داخل وجود دارد، از داخل تهیه شود و فقط کالاهای غیرموجود، آنهم از بهترین برندهای دنیا تهیه شود. به گفته او، گرید متانول تولیدی آپادانا خلیج فارس ۲A، یعنی باکیفیتترین گرید با ۹۹.۹ درصد خلوص است.
او به پیشرفت ۴۷درصدی طرح آپادانا خلیج فارس اشاره کرد و افزود: این طرح شهریور ۱۴۰۰ وارد مدار تولید میشود. قسامی با بیان اینکه طراحی مهندسی طرح آپادانا خلیج فارس از پایه از سوی شرکتهای داخلی انجام شده است، ادامه داد: خوراک این واحد روزانه چهار هزار مترمکعب متان خواهد بود.
مدیرعامل پتروشیمی آپادانا خلیج فارس در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به منابع عظیم گازی مشترک بین ایران و قطر افزود: قطر با کمک شرکتهای معتبر دنیا با قدرت گاز برداشت میکند. ایران نیز در این عرصه فعال است؛ اما باید برای گاز برداشتشده با برنامه اقدام شود؛ زیرا نمیتوان از گاز فقط برای مصرف سوخت استفاده کرد. براساساین طرحهای پتروشیمی در منطقه عسلویه تعریف شد که شامل خوراکهای متان، اتان، پروپان و بوتان میشود؛ درعینحال متانول در سبد هلدینگ خلیج فارس وجود نداشت. این در حالی است که زنجیره متانول ارزش افزوده بالایی دارد.
ونزوئلا ایران را تنها گذاشت
به گفته مدیرعامل پتروشیمی آپادانا خلیج فارس، هلدینگ خلیج فارس، توسعه صنایع پاییندستی را در دستور کار قرار داد و پیشبینی شده بود که این طرح مشترک بین ایران و ونزوئلا باشد؛ اما آن کشور مشارکت نکرد و ایران آن را توسعه داد. قسامی افزود: متانول در تولید چسبها و رزینها استفاده میشود و در کشورهای پیشرفته متانول را بهعنوان سوخت پاک خودروها استفاده میکنند و بهتازگی با فناوریهای جدید از متانول در تولید اتیلن و پروپیلن استفاده میشود.
مدیرعامل پتروشیمی آپادانا خلیج فارس همچنین در پاسخ به پرسش «شرق» درباره درصد بهرهگیری از تجهیزات داخلی، گفت: هماکنون ۷۰ درصد تجهیزات از داخل تأمین میشود که بهتازگی نیز برای توربینهای گازی با ﮔﺮوﻩ شرکتهای ﺗﻮرﺑﻮﮐﻤﭙﺮﺳﻮر ﻧﻔﺖ OTC قرارداد ۱۸.۵میلیونیورویی امضا
شده است.
۹۰ درصد ارز صادراتی پتروشیمی نوری وارد نیما شده است
مدیرعامل شرکت پتروشیمی نوری نیز در یک نشست خبری از عرضه ۹۰ درصد ارز صادراتی این شرکت به سامانه نیما در سال ۹۷ خبر داد و گفت: ۱۰ درصد مابقی نیز برای تهیه تجهیزات و تعمیرات اساسی شرکت هزینه شد. تقی صانعی با اشاره به تولید دومیلیونو ۹۰۰ هزار تن محصول از ابتدای سال تا ۱۵ آذر در پتروشیمی نوری اظهار کرد: ۶۰ درصد این محصولات صادر و ۴۰ درصد به بورس کالا و مجتمعها ارسال شده است.
او با اشاره به طرحهای توسعهای پتروشیمی نوری افزود: پروژه شیرینسازی برش سنگین برای تولید گازوئیل یورو۶ در دست مناقصه است که تا دو ماه آینده برنده مناقصه مشخص و کار عملیاتی آن تا پایان امسال یا سرانجام اوایل سال آینده آغاز میشود.
فلرهای نوری خاموش میشود
مدیرعامل پتروشیمی نوری به پروژه «بهصفررساندن سوزاندن گازهای ارسالی به مشعل» برای کاهش مصرف گاز طبیعی و افزایش تولید LPG اشاره و اظهار کرد: با اجرای این پروژه، گاز ارسالی به مشعل صفر و برای نخستینبار گوگرد به کود سولفات آمونیوم تبدیل میشود. این طرح در دست بررسی است و سال آینده عملیاتی خواهد شد. او با بیان اینکه پتروشیمی نوری سود انباشته افزایش سرمایه نیز خواهد داشت، افزود: در تحریم اولیه، این شرکت صدمات زیادی از تهیه کاتالیست دید. صانعی در ادامه گفت: این شرکت با همکاری شرکتهای دانشبنیان پنج کاتالیست را داخلیسازی کرده است و در تأمین کاتالیست و مواد شیمیایی و تجهیزات هیچ مشکلی ندارد. او با اشاره به اینکه تاکنون سه هزار قطعه در پتروشیمی نوری داخلیسازی شده است، اظهار کرد: سازندگان داخلی سهم بالایی در اجرای پروژههای این شرکت دارند.
تأمین سوخت استاندارد کشتیها در مجتمع پتروشیمی نوری
مدیرعامل پتروشیمی نوری با بیان اینکه از ابتدای سال ۲۰۲۰ کشتیها باید از سوخت کمسولفور استفاده کنند، گفت: با راهاندازی شیرینسازی برشهای سنگین در این مجتمع، میتوان این سوخت را برای کشتیها تأمین کرد.
او با اشاره به طرح شیرینسازی برش سنگین برای تولید گازوئیل یورو۶ افزود: این پروژه در دست مناقصه است و تا پایان سال برنده مناقصه مشخص میشود و کار اجرائی را اوایل سال آینده شروع خواهیم کرد. برش سنگین (هویاند) با گوگرد ۱۰ تا ۵۰ پیپیام تولید خواهد شد و از این تولیدات در تأمین سوخت یا تولید محصولات پاییندستی استفاده میشود. صانعی تأکید کرد: برشهای سنگین کمگوگرد، کمک شایانی به تسریع و افزایش قیمت محصولات این شرکت خواهد کرد. همچنین با توجه به اینکه از ژانویه ۲۰۲۰ کشتیها نمیتوانند سوخت با گوگرد بالا مصرف کنند، این طرح میتواند کمککننده باشد. به گفته صانعی، سرمایهگذاری مورد نیاز برای این طرح، ۱۲۰ میلیون دلار است. او یادآور شد: امروز در پتروشیمی نوری، زنجیره تولید حاکم است و ۵۰ درصد پارازایلین تولیدی به پتروشیمی تندگویان برای تولید پت تخصیص پیدا میکند. صانعی با اشاره به عرضه ۱۰ درصد سهام شرکت در بورس گفت: این سهام در بورس بازدهی خوبی داشته و اکنون سهام آن بالای چهار هزار تومان رسیده است. مدیرعامل پتروشیمی نوری تأکید کرد: کل پتروشیمیها در سالهای گذشته کمبود خوراک داشتهاند و بااینحال برای تأمین پایدار خوراک، در چند سال گذشته در پتروشیمی نوری، پروژهای اجرا شد که هدف از آن اتصال مجتمع به تمام پالایشگاههای پارس جنوبی بود. او افزود: اکنون به همه فازهای پارس جنوبی متصل شدهایم و هیچ مشکلی در تأمین خوراک وجود ندارد. او همچنین با اشاره به اینکه تخفیفی در دریافت خوراک نداریم، افزود: قیمت خوراک، ۹۵ درصد فوب خلیجفارس است. /شرق