به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرهای فوری، موضوع جدیدی که در این پیش فرض می گنجد بحث موتور سواری زنان است جنجالی که مخالفان و موافقان جدی خود را دارد .
ماجرا از چه قرار بود ؟
هفته پیش بود که خبری در رسانه ها منتشر شد که در پی شکایت یک خانم اصفهانی مبنی بر ممانعت نیروی انتظامی از صدور گواهی نامه موتور سواری برای وی به خاطر جنسیتش به دیوان عدالت اداری، این نهاد اعلام کرده است هیچ منع قانونی برای این موضوع وجود ندارد . در پی این حکم قانونی بود که نیروی اتنظامی همچنان بر نظر خود اصرار داشت و به حکم دیوان درباره گواهینامه موتور سیکلت زنان اعتراض کرد . در اطلاعیه پلیس در این ارتباط آمده است : به استناد تبصره ماده۲۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب سال ۱۳۸۹، صدور گواهینامه رانندگی موتورسیکلت برای مردان بر عهده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران میباشد. رای بدوی شعبه۳۱ دیوان عدالت اداری صرفا برای شاکیه محترم صادر شده و طبق ماده۶۰ قانون دیوان عدالت اداری قابل تسرّی به عموم نیست و به عبارتی دیگر رای صادره جنبه فردی دارد.
موضوع تا جایی پیش رفت که فراکسیون زنان مجلس ورود به این موضوع ورود پیدا کرد و خواستار تشکیل جلسه با مسوولان نیروی انتظامی برای بررسی این موضوع شد .
موافقان چه میگویند؟
کاظمی، نماینده ملایر و نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت حکم صادر شده از سوی دیوان عدالت اداری را قابل تسری به عموم دانست. به گفته او این رأی درست و قانونی است.
نماینده ملایر تأکید کرد: «ما وظیفه داریم قید و بندی که نه شرعی و نه قانونی است را از مسائل فرهنگی و اجتماعی برداریم. زنان ما حقوقی دارند که در قوانین محترم شمرده شده و ما نمیتوانیم به صورت سلیقهای و به ضرر آنها قوانین را تفسیر کنیم.
محمدتقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم و استاد دانشگاه در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: «اگر به دنبال بعد دینی و شرعی موتورسواری زنان باشیم بر این باورم که این موضوع هم مانند ترک موتورنشستن و راندن ماشین است و بالنفسه هیچ مشکل شرعی ندارد. نشستن بر یک مرکب چه ماشین باشد، چه موتور و دوچرخه تفاوتی ندارد؛ اگر در پی اثبات حرمت شرعی آن باشید باید دلیل شرعی هم برایش داشته باشید و اگر شک داشته باشید، اصل بر برائت است و حلیت.
آذر منصوری عضو ارشد حزب اتحاد ملت نیز در این ارتباط میگوید: سخت گیری غیر از اینکه بخش قابل توجهی از زنان جامعه ما در مقابل دین و حاکمیت قرار دهد ، نتیجهای به دنبال ندارد.
وی با تاکید بر اینکه زنان ایران در طول ۴۰سال گذشته رشد قابل توجهی در جامعه داشتهاند، تصریح کرد: این رشد از جهت کسب مهارتها و تخصص هایی است که با حضور در دانشگاهها کسب کرده اند و یا آشنایی و آگاهی آنها نسبت به آنچه زنان دنیا از آن برخوردارند وبه تبع آن اعتماد به نفسی که موجب مطالبه گری و تغییر مطالبات آنها شده است. به همین دلیل ما امروز زن خلبان و زن راننده اتوبوس هم داریم. زنی که می تواند خلبان هواپیما باشد، چرا نتواند راننده موتور باشد یا دوچرخه براند. مگر زنان ترک موتور نمینشینند، چرا نتوانند راننده موتور باشند.
زهرا نادری، وکیل پایه یک دادگستری و حقوقدان، در خصوص ابلاغ این رای و پاسخ راهور چنین گفت: دیوان عدالت اداری مرجع ابطال آرا و آئیننامههای صادره از ادارات است و تقریبا تمامی آرایی که در دیوان عدالت اداری صادر میشود دارای دو مرحله است، مرحله بدوی و تجدید نظر. رأیی که در این خصوص صادر شده است نیز در مرحله بدوی است و قابلیت اعتراض را دارد که به مرحله تجدید نظر برود تا مجدد مورد بررسی قرار گیرد، اما نکتهای که در این خصوص حائز اهمیت است این است که در قانون صدور گواهینامه وسائل حمل و نقل موتوری منع جنسیتی اعمال نشده و زن یا مرد بودن فرد مد نظر نیست و نباید به صورت سلیقهای در این خصوص عمل کرد.
سیدمهدی حجتی دیگر وکیل دادگستری نیز با اشاره به رأی اخیر شعبهای از دیوان عدالت اداری در رابطه با تجویز صدور گواهینامه رانندگی موتور سیکلت برای بانویی اصفهانی، گفت: این رأی گامی رو به جلو برای توسعه قلمرو حقوق شهروندی بانوان در کشور و رفع تبعیض در خصوص حقوقی است که ملاک های جنسیتی نمی تواند تأثیری در سلب یا اعطای آن به افراد داشته باشد.
وی در رابطه با موضوع صدور گواهینامه برای بانوان متقاضی رانندگی با موتور سیکلت گفت: این موضوع، ارتباطی با جنسیت شهروندان ندارد تا بخواهیم نیمی از جمعیت کشور را از چنین حقی محروم کنیم، هرچند که ممکن است تعداد معدودی از زنان، متقاضی استفاده از چنین حقی باشند.
در کنار موافقان برداشتن نگاه جنسیتی به موضوع موتور سواری خانمها مخالفان جدی نیز وجود دارند .
نظر مخالفان چیست؟
معاون فرهنگی قوه قضاییه در این ارتباط میگوید: موتورسواری بانوان اشکال شرعی ندارد اما از منظر عفاف و حجاب، سوار شدن بر موتور ممکن است باعث شود تا حجاب خانمها کمتر رعایت شود.
حجت الاسلام والمسلمین هادی صادقی افزود: اگر این حکم شرعی از یک فقیهی پرسیده شود که آیا سوار شدن بر موتور اشکال دارد، جواب این است که ظاهراً موتور سواری اشکال ندارد اما اگر با عفاف آنها منافات پیدا کند، اشکال دارد
به هر تقدیر آنچه که مهم آن است که مسولین ما نباید با نگاههای جنسیتی و با تفسیر به رای خود محدودیتهایی برای نیمی از جامعه را فراهم کنند و به احساس تبعیض در خصوص حقوق طبیعی افراد دامن بزنند.