به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرهای فوری، محسن پور سید آقایی صبح امروز در نشست مسافربرهای اینترنتی که در پژوهشکده سیاست گذاری دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد با بیان این که معتقدیم باید نظارت بر روی مسافر برهای اینترنتی لحاظ شود گفت: مسئله اصلی در بحث نظارت بر روی این سامانه این است که چه سازمانی باید بر آنها نظارت کند.
چه کسی مسئول نظارت بر مسافربرهای اینترنتی است؟
وی با بیان این که برخیها معتقدند که میبایست وزارت کشور و شهرداریها که بنا به قانون مسئولیتی در خصوص حمل و نقل درون شهری دارند روی این موضوع ورود کنند گفت: البته برخیها نیز معتقدند که وزارت صنعت و اتحادیهها میبایست بر روی مسئله نظارت مسافربرهای شخصی وارد شود اما مگر میشود نظارت به دست اتحادیهای باشد که خودش راننده جذب کرده و قوانین را وضع میکند؟ و برخی کارشناسان نیز معتقدند که معاونت علمی ریاست جمهوری به دلیل حمایتش از استارتاپها باید به روی نظارت این مسافر برهای اینترنتی وارد شده و برخیها نیز معتقدند از آن جایی که این کسب و کار در فضای اینترنتی است باید وزارت ارتباطات ورود کند اما شخص وزیر ارتباطات معتقد است که این موضوع ربطی به آنها ندارد؛ در کل باید گفت که هنوز تفاهمی بر روی تعیین نهاد نظارت کننده نداریم.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان این که ایران و تهران به دلیل عدم توجه به قوانین و خلاءهای قانونی در خصوص فعالیت این گونه کسب و کارهای اینترنتی به بهشت قانون گریزانی که از نظارت فرار میکنند، تبدیل شده است گفت: رانندگان این مسافربرهای اینترنتی بیمه نیستند و چند سال بعد این رانندگان به افرادی پیر و فرسودهای تبدیل میشوند که شرکتی که در آن مشغول به فعالیت بودند هیچ گونه مسئولیت اجتماعی در قبال آنها قبول نمیکنند و آنها را پشتیبانی نمیکند.
وی با بیان این که در کشورهای دیگر نیز اجازه فعالیت آزادانه به این گونه کسب و کارهای اینترنتی داده نمی شود گفت: کارشناسان معتقدند که شرکتهای حمل و نقل دربستی اینترنتی راند اول رقابت را برنده شدهاند و از آنجایی که نظارت گریز هستند، باید سالها تلاش کرد که آنها را به کانون برگرداند.
تاکسیهای اینترنتی هم باید معاینه فنی داشته باشند
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان این که ما چند خواسته مشخص از این شرکتهای اینترنتی داریم گفت: مسئله اصلی ما این است که این خودروها باید همانند تاکسیها معاینه فنی داشته باشند چرا که تاکسیهایی که کمتر از ۱۰ سال سن دارند میبایست سالی دو بار معاینه فنی دریافت کند و تاکسیهای که بیش از ۱۰ سال دارند میبایست سالی چهار مرتبه به مراکز معاینه فنی مراجعه کنند و این در حالی است که مسافربرهای اینترنتی از انجام هر گونه معاینه فنی خود را معاف میدارند.
پورسید آقایی گفت: ما در تاکسیرانی طی سالهای اخیر شاهد اتفاقات خوبی بودیم چرا که عمر تاکسیها کاهش پیدا کرد و کلاس خودرویی ارتقا یافت، اما حالا در این شرکتهای اینترنتی خودروهای با عمر ۱۸ و ۲۰ سال تردد میکنند و هر کسی با هر خودرویی میتواند در این شرکتها فعال باشد.
نقدی بر استفاده از «پراید» به عنوان تاکسی اینترنتی
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان این که فضای غیر رقابتی ایجاد شده اما مسوولان کشور به این بستر مینازند گفت: در تاکسیرانی فعالیت پراید ممنوع است و این تعداد خودروی پرایدی که باقی مانده در نوبت اسقاط هستند اما درصد زیادی از این خودروهای اینترنتی پراید هستند.
پورسیدآقایی با بیان این که راننده تاکسی برای بیمهاش باید اظهارنامه مالیاتی پر کنند و اگر درآمدش از یک حدی بیشتر باشد باید مالیات بدهد اظهار کرد: اما رانندگان این مسافربرها چه؟ و این در حالی است که بیمه شخص ثالث در تاکسیها به دلیل تردد بالایشان ۲۵ درصد گرانتر است اما این مسافربرهای اینترنتی بیمه معمولی هستند.
وی با بیان این که در تاکسی رسمی کشور در حوزه استاندارد خودرو، معاینه فنی، سوخت، استانداردهای جذب راننده و غیره به بلوغ رسیده بودیم اما با این فعالیت مهار نشده مسافربرهای اینترنتی دچار چالش شدهایم افزود: این در حالی است که ما به آنها میگویم در یک بازه زمانی مشکلاتشان را یک به یک حل کنند.
پدیده ماشین خوابی در تهران
پور سید آقایی در ادامه با بیان این که ما با پدیده ماشین خوابی در تهران مواجه هستیم اظهار کرد: ما جوانانی را میبینیم که با کمک یکدیگر ماشین خریده و محلاتی را به عنوان پاتوق و گعده در نظر گرفته و ماشین خوابی میکنند. اینها جوانان شهرهای دیگری هستند که به دلیل نبود شغل به تهران میْآیند و میبینیم که محلات تهران بین آنها تقسیم شده است و بچههای یک استان در یک محله و استانهای دیگر در محلات دیگر جمع میشوند و در خودروهایشان میخوابند.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان این که تهران بهشت بیقانونی است تصریح کرد: سال قبل به دعوت شهرداری مدیران دو شرکت مسافربری اینترنتی را دعوت کردیم و به آنها اعلام کردیم ما میخواهیم به آنها کمک کرده و فعالیتشان را آسانتر کنیم اما به شرطی که آنها بر روی خودروهایشان نظارت داشته باشند، اما فکر میکنید چه جوابی به ما دادند؟ آنها گفتند این افراد راننده هستند و شرایطمان را تا حالا قبول نکردند.
ورود دادستانی به معاینه فنی مسافربرهای اینترنتی
تخلف ۶۰ میلیاردی یک شرکت اینترنتی
وی با بیان این که یکی از شرکتهای مسافربر اینترنتی ۶۰ میلیارد تومان تخلف عوارض دارد اما مسئولیت آن را قبول نکرده خاطر نشان کرد: دادستانی حکم داده است که این خودروهای فعال میبایست معاینه فنی عادی داشته باشند.
پور سید آقایی با بیان این که این شرکتها از مجموع خدمات شهر استفاده میکنند و صدها میلیون تومان درآمد دارند اظهار کرد: معتقدیم که باید دو درصد درآمدشان را بابت عوارضی که به شهر وارد میکنند به شهر بدهند تا صرف توسعه حمل و نقل عمومی شود که تاکنون قبول نکردهاند.
وی با بیان این که این شرکتهای اینترنتی رسانه، پول و قدرت دارند و با طرح مسائلی گوش مردم را پر میکنند که شهرداری میخواهد جیب من و شما را بزند گفت: شهرداری تهران سالانه ۹۰۰ میلیارد تومان یارانه اتوبوس و ۱۲۰۰ میلیارد تومان یارانه بلیت مترو میدهد. آیا این دو درصد که حدود ۸۰ میلیارد تومان میشود رقم بالایی است؟.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان این که متاسفانه نظارت قیمتی نیز بر روی این شرکتها نمیشود و دیدیم که در طول یک روز دامنه اختلاف قیمتهایشان را ۱۰۰ درصد بالا و پایین بردند گفت: این شرکتها در بستر امکانات شهر تهران درآمد زایی میکنند و حالا مصاحبه میکند که شهرداری برای جبران کسری بودجهاش برای ما کیسه دوخته است.
وی افزود: وزارت کشور قائل به کنترل قیمت بود اما ما اعلام کردیم که به دلیل قیمت گذاری بیمورد و سیاسی، کرایههای تاکسیرانی نابود شد و این بلا را سر مسافربرهای اینترنتی نیاورید و دیدید که امسال کرایهها را ۲۰ درصد اضافه کردیم و سازمان تعزیرات پرونده را به دادگاه فرستاد.
کارپینو متعلق به شهرداری نیست
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان این که لطفا این شایعه را پخش کنید که کارپینیو برای شهرداری است گفت: سهام، مدیر و کارکنان کارپینو متعلق به شهرداری نیستند بلکه این شرکت خصوصی به مانند اسنپ و تپ سی است که متعلق به بنیاد برکت و ستاد اجرای فرمان امام(ره) است اما از آن جایی که از تاکسیرانی مجوز گرفته تا از ناوگان تاکسیرانی استفاده کند، برخی به اشتباه میگویند برای تاکسیرانی است، اما ربطی به شهرداری ندارد.
وی با بیان این که برخیها به طور ناروا میگویند که تاکسیرانی در رقابت با این مسافربرهای اینترنتی شکست خورده و حالا دارد جبران می کند گفت: این چه تفکر اشتباهی است که برخیها دارند؟ چرا که تاکسیها برای ۲۲ شرکت خصوصی هستند و حتی یک تاکسی متعلق به شهرداری نیست و ما چیزی به نام دفاع یا مقابله نداریم؟ چرا به چشم مسوولان، شهرداری باید بر همه مسافربرها و تاکسیها نظارت داشته باشد.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در مورد سرانجام تدوین آیین نامه برای مسافربرهای اینترنتی نیز گفت: براساس ماده ۹ قانون توسعه حمل و نقل، مدیریت بار و مسافر در داخل شهرها بر عهده شهرداریها است و به استناد همین ماده، فعالیت این شرکتها الان غیر قانونی است اما این ماده در حال اصلاح در کمیسیون زیر بنایی هیئت دولت بود و نهایتا کمیسیون حمل و نقل رای داد که شرکت های حمل ونقل مجوز فعالیتشان را از اتحادیه خود بگیرند اما پروانه و جوازشان را از شهرداریها بگیرند اما به دلیل برخی مخالفتها و رفتار ها در دولت این مسئله رای نیاورد.
وی افزود: در دولت یا باید همه قبول کند یا اگر مخالفی وجود دارد چیزی تصویب نمیشود که در این موضوع وزارت کشور و معاونت علمی ریاست جمهوری به جمع بندی نرسیدهاند.
میگویند شهرداری میخواهد جیب شما را بزند
پورسیدآقایی با بیان این که این استارتاپها بزرگ شدند و پول، امکانات، رسانه و لابی دارند گفت: آنها به این راحتی نظارت را قبول نمیکنند. اما حرف ما این است که حداقل و کم جلو بیایند و معتقدیم قانون کم، بهتر از بی قانونی است اما جلو نمیآیند.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان این که فضایی که فعلا در مورد استارتاپها ایجاد شده را دوستان خودشان جوسازی کردند اظهار کرد: من تحصیلات و کارم این است و در ماه اولی که به عنوان معاون شهرداری فعالیت میکردم به آنها گفتم با شما همکاری میکنیم اما باید نظارت پذیر باشید و حداقل باید یک قدم جلو بیایند اما نیامدند.
وی با بیان این که من یک سال و ۱۰ ماه است که به عنوان معاون حمل و نقل فعالیت میکنم گفت: یک سال و نیم فکر میکردم که ما در حق آنها جفا کردهایم و آنها از دست ما عصبانی هستند و باید از آنها دلجویی کنیم اما ۴ الی ۵ ماه است که به این نتیجه رسیدهام که آنها نمیخواهند ما کمکشان کنیم.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان این که در صدد فضا سازی علیه شهرداری هستند گفت: روی نقطه تحریک مردم دست گذاشته و میگویند شهرداری میخواهد جیب شما را بزند اما این گونه نیست و آنها میبایست عوارضی که به شهر تحمیل میکند را بدهند.
وی با بیان این که ما در مورد مسافربرهای اینترتی باید نظارت اعمال کنیم گفت: در مقابل گروهی به نام تاکسیرانی رسمی کشور وجود دارد که نظارت شدیدی بر روی آنها میشود که آنها نیز معتقدند چرا به روی مسافربرهای اینترنتی به مانند آنها نظارت میشود و این رفتار دو گانه سبب شده که آنها تحریم شوند و از ما و وزارت کشور درخواست کردند که تجمع قانونی برگزار کنند.
وی افزود: ۳۰۰ هزار تاکسی در کشور است و باید حاکمیت تصمیم درستی در مورد آنها بگیرد. /ایسنا