اقتصادی

مطالبه جدی برای ورود دولت به موضوع مسکن/ ارائه لایحه قیمت‌گذاری مسکن به مجلس توسط دولت یک ضرورت است

خبرمهم: گودرزی، کارشناس مسکن: در هیچ کجای دنیا قبل از پرداختِ وام مسکن، یک چهارم آن را به عنوان اوراق حذف نمی‌کنند که تازه بخواهند برای مقدار پرداخت نشده سود و اقساط تعین کنند.

گودرزی، کارشناس مسکن: مسکن در ایران با دستمزد کارگرِ ماهی ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان و در آمریکا با دستمزد کارگر ۲۰۰۰ دلاری (معادل حدود ۱۶۰ میلیون تومان در ماه) ساخته می‌شود. چرا مسکنی که در ایران با هزینه ۱۸۶ دلار در ماه ساخته می‌شود، باید ۲۰۰۰ دلار فروخته شود؟ از نظر من این موضوع باید جرم انگاری شود و قطعا یک نوع کلاهبرداری است. /دولت باید یک سری زمین صرفا برای ساخت و ساز در اختیار خانواده‌های ایرانی بگذارند. بانک‌ها را نیز مکلف کند تا حداقل ۷۰ درصد قیمت مسکن را به صورت بلند مدت با سود و بهره کم به عنوان وام در اختیار مردم قرار دهند.

به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، مجید گودرزی، کارشناس حوزه مسکن به مطهره حیدری، خبرنگار گروه رسانه‌ای خبرهای فوری مهم گفت: متاسفانه ما با یک کلاهبرداری بزرگ در حوزه مسکن مواجه هستیم که با هیچ منطقی قابل مقایسه نیست. به طور مثال مسکنی که در ایران ساخته می‌شود ریالی است و با دستمزد کارگرِ ماهی ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان در‌حال ساخت است درحالیکه مسکنِ دلاری در آمریکاست و با کارگر ۲۰۰۰ دلاری در‌حال ساخت است. این مبالغ به پول ما ماهیانه ۱۶۰ میلیون تومان می‌شود، خب چرا باید مسکنی که با ۱۸۶ دلار در ماه ساخته می‌شود ۲۰۰۰ دلار فروخته شود. از نظر من این موضوع باید جرم انگاری شود و قطعا یک نوع کلاهبرداری است.

وی ادامه داد: مسئله‌ی دیگری که بر این بحران دامن زده، بی‌ارزش شدن ودیعه مستاجران است. در عرف غلط اجاره در ایران، ودیعه مستاجران بدون در نظر گرفتن ارزش زمانی پول و به نوعی حالت قرض‌الحسنه محاسبه می‌شود. این امر باعث شده تا از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲، بیش از ۹۲ درصد ارزش قدرت خرید مستاجران کاهش پیدا کند. ما در بحث مسکن سه ضلع داریم که هر سه دچار بحران شدند. ضلع اول موضوع زمین و کمبود عمدی آن است. بر‌اساس آمارهای رسمی ۱.۸ میلیون هکتار در اختیار سازمان ملی زمین و مسکن است که در بازار عرضه نمی‌شود. این تقریبا دو برابر کل مساحت مسکونی کشور است. 

گودرزی اضافه کرد: متاسفانه به خاطر سیاست‌های غلط از دولت اصلاحات تا الان، مدام دولت‌ها از عرضه زمین و افزایش حجم شهرها خودداری کردند. موضوع دیگر بحث وام‌های بانکی است که در کشور ما متاسفانه از بدترین نوع وام‌های مسکن در دنیاست. در هیچ کجای دنیا وام مسکن را به این صورت ارائه نمی‌دهند که قبل از پرداخت یک چهارم آن را به عنوان اوراق حذف کرده و عملاً پرداخت نکنند و همین مقدار پرداخت نشده را هم مشمول سود و اقساط کنند تا پس بگیرند. از سوی دیگر هم متاسفانه این گام‌ها در سطح بسیار کمی را پوشش می‌دهند با وجود اینکه سودشان بسیار بالا و نامتعارف است. 

این کارشناس حوزه مسکن با اشاره به موضوع قیمت‌گذاری مسکن و اجاره‌بها تاکید کرد: یک بحران دیگر نیز بحث قانون است. ما متاسفانه با یک ترک فعل تاریخی و غیر‌عادی در حوزه قانونگذاری روبرو هستیم. البته سال گذشته قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها ابلاغ شد اما متاسفانه این قانون هم در اجرا با مشکل مواجه شد و دستاورد چندانی نداشت. به همین دلیل متاسفانه دست مالکان برای قیمت‌گذاری کاملا باز است و این نیاز ضروری جامعه طوری قیمت‌گذاری می‌شود که باعث بحران‌های بزرگ اجتماعی و اقتصادی در کشور شده است.

گودرزی با ارائه پیشنهاد به دولت در‌خصوص ساماندهی بازار مسکن افزود: به نظرم دولت باید در ابتدا یک سری زمین در اختیار خانواده‌های ایرانی بگذارند و به ساخت و ساز اختصاص دهند. باور کنید با اختصاص یک درصد زمین‌های کشور  به هر خانواده ایرانی ۱۹۶ متر زمین می‌رسد و تازه ما قادریم به خانواده‌های ۴نفره حدود ۸۰۰ متر زمین واگذار کنیم. از سوی دیگر دولت باید بانک‌ها را مکلف کند تا حداقل ۷۰ درصد قیمت مسکن را به صورت بلند مدت با سود و بهره کم به عنوان وام در اختیار مردم قرار دهند. به نظرم به جای پرداخت هزینه برای حل تبعات بحران مسکن، بهتر است این هزینه را صرف خود مسکن کنیم تا جوانان بتوانند یک زندگی آرام و عادی را شروع کنند. 

مجید گودرزی، کارشناس حوزه مسکن در پایان تاکید کرد: یک پیشنهاد دیگر هم این است که دولت یک لایحه برای قیمت‌گذاری در حوزه مسکن به مجلس بدهد تا وضعیت موجود ساماندهی شود. واقعا رها کردن این بخش و قیمت‌گذاری برای چیپس و مسکن غیر‌منطقی است. الان در اکثر کشورهای دنیا بخش مسکن به صورت مستقیم یا غیر مستقیم کنترل می‌شود. هیچ کشوری مثل ایران نیست که آوارگی مستاجر، حق صاحب‌خانه باشد. در بیشتر کشورها فقط جنگ و قانون می‌تواند مستاجر را وادار به جابجایی کند، نه اینکه هر زمانی یک صاحبخانه دلش خواست زندگی مستاجر را بهم بریزد.

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا