استانیاقتصادیقم

بازگشت آرامش به بازار با سقوط ارز

خبرهای فوری- در حالی که مردم در روزهای منتهی به مهرماه با افزایش بی سابقه قیمت‌ها در بازار مواجه بودند اما در روزهای اخیر با کاهش قیمت ارز فضای روانی حاکم بر بازار به سمت آرامش رفته است.

به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرهای فوری، به دنبال حاکم شدن فضای ثبات نسبی در قیمت بازار خرید و فروش و تامین مایحتاج از سوی مردم روند متفاوتی به خود گرفته به طوری که یک حال و هوای مناسب‌تری را در روند خریدهای مردم شاهد هستیم.

هر چند هنوز برخی از کالاها به دلیل احتکار و دخالت دلالان با نرخ بالا و گاه به شکل کمیاب به بازار تزریق می‌شود اما در یک هفته اخیر و با کاهش قیمت ارز ثبات نسبی قیمت‌ها را به ویژه در تامین مایحتاج ضروری مردم شاهد هستیم و از سوی دیگر مسئولان قول تامین سبد کالا را به خانواده‌های آسیب‌پذیر داده‌اند که انتظار می‌رود با این اقدام مناسب دولت بخش عظیمی از التهاب بازار کاسته شود.

گرچه برخی از کالاها بدون وابستگی به قیمت ارز خارجی، روند صعودی به خود گرفته بود اما به نظر می‌رسد حباب قیمت‌ها شکسته شده و کالاهایی همچون مرغ، گوشت، برنج، روغن نباتی، رب گوجه فرنگی، سیب‌زمینی، پوشک بچه و مواد شوینده به ویژه پودر رختشویی و … روند ثبات را طی می‌کند و به نظر می‌رسد نرخ این کالاها حتی به شرایط کاهندگی نیز میل پیدا کند.

اما آنچه که مردم را در این فضا آزار می‌دهد، تفاوت قیمت‌ها در مغازه‌ها و فروشگاه‌های عرضه کننده موادغذایی است که گاه به نرخ‌های متفاوت در دسترس مردم قرار می‌گیرد و گویی دستگاه‌های نظارتی و قضایی در این عرصه ورود کمرنگی داشته و عده‌ای از این شرایط سوء استفاده می‌کنند.

یکی از شهروندان با اشاره به وضعیت سخت اقتصادی و دریافتی‌های ناچیز به عنوان یک بازنشسته اظهار کرد: در ۶ ماه اخیر قیمت کالاها به ویژه مایحتاج ضروری مردم دو تا سه برابر افزایش یافته، در حالی که در نقطه مقابل این افزایش سرسام‌آور حقوق بازنشستگان و کارکنان تنها ۱۰ تا ۱۲ درصد افزایش یافته است.

اسفندیار دشتی خاطرنشان کرد: برای ما لاینحل است که گرانی سیب‌زمینی، گوجه فرنگی، رب و روغن و … چه ربطی به دلار دارد، در حالی که اکثر این محصولات در خود استان اردبیل تولید و روانه بازار مصرف می‌شوند.

وی با بیان اینکه از دولت انتظار می‌رود جلوی دلال‌بازی‌ها را در عرصه بازار بگیرد، افزود: بیش از ۸۰ درصد عامل گرانی‌ها دلالانی هستند که تنها به جیب خود فکر می‌کنند و اصلا تامین معاش آنها برای مردم مهم نیست.

این شهروند اردبیلی بیان کرد: بالاتر از این مسایل تفاوت قیمت‌ها در مغازه‌های مختلف است که واقعا آزاردهنده به نظر می‌رسد و گویی کسی نمی‌خواهند با این عوامل و عناصر گرانفروشی و محتکران برخورد کند.

یکی دیگر از شهروندان اردبیلی نیز با بیان اینکه گرانی‌ها بیشتر به فشار و تهدید روانی شبیه است تا حقیقت، ادامه داد: عده‌ای بر این فشارها و تهدیدهای روانی دامن می‌زنند و خودمان می‌توانیم به راحتی این فضا را مدیریت کنیم.

رضا افشار با اشاره به اینکه در این غوغای گرانی که قیمت‌ها سر به فلک کشیده و افسار گسیخته به پیش می‌رود بهتر است تا با ارائه مایحتاج مورد نیاز مردم به قیمت واقعی بیش از این فضای روانی را در جامعه گسترش ندهیم و خودمان آرامش را به بازار ببخشیم.

وی ادامه داد: مواجه شدن با قیمت‌های متعدد یک محصول اصلا قابل قبول نیست و چنین به نظر می‌رسد در این بازار هر کس با هر قیمتی می‌تواند محصول خود را به خورد مردم دهد و هیچ نظارتی نیز بر بازار صورت نمی‌گیرد و این بیشتر داد مردم را درآورده است.

پرونده‌های گرانفروشی و احتکار را به سرعت رسیدگی می‌کنیم

اما مدیر کل تعزیرات حکومتی استان اردبیل در این خصوص به خبرنگار ایسنا، ‌گفت: قاطعانه و با سرعت به پرونده‌های مرتبط با گرانفروشی و احتکار رسیدگی کرده و با متخلفین برخورد می‌شود.

حسین نجف‌زاده اظهار کرد: ما منکر برخی نوسانات قیمت و تخلفات در بازار نیستیم ولی سعی می‌کنیم به تناسب شرایط بازار با افراد سودجو از جمله گرانفروشان و محتکران برخورد جدی کنیم.

وی خاطرنشان کرد: برخی از فروشندگان به دنبال سود متعارف و حتی کمتر هستند تا بیشتر جنس بفروشند که بالطبع این شرایط مانع از گرانفروشی می‌شود اما برخی‌ها جنس را گران خریده و سعی می‌کنند گران نیز بفروشند که البته در این زمینه با برخورد جدی با دلالان می‌توان تعادل قیمت‌ها را رعایت کرد.

مدیر کل تعزیرات حکومتی استان اردبیل ادامه داد: به عنوان نمونه دولت، گندم کشاورزان را ۱۳۵۰ تومان خریداری می‌کند ولی در بازار به دلیل بالا بودن قیمت عده‌ای سعی می‌کنند گندم کشاورزان را بالاتر از این رقم خریداری کرده و ذخیره‌سازی کنند.

نجف‌زاده اضافه کرد: البته وظیفه ما بازرسی از کارخانجات و یا نظارت بر ذخیره‌سازی کالاها در انبار نیست بلکه این کار با کمک ۷۱ نفر از بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت و ۱۸ نفر بازرس اتاق اصناف انجام شده و ما به عنوان یک نهاد قضایی به پرونده‌ها رسیدگی می‌کنیم و حکم قانونی صادر می‌شود.

وی افزود: البته ما تنها به قضاوت اکتفا نکردیم بلکه سعی داریم با فعال کردن اکیپ‌های بازرسی و نظارت به کنترل بازار اقدام کرده، به طوری که در روزهای اخیر با یک ثبات قیمت‌ها و حتی کاهش در برخی از کالاها روبرو بودیم.

اما فرماندار اردبیل نیز با اشاره به اینکه احتکاری در اردبیل گزارش نشده و عرضه کالاهای اساسی مردم به شکل طبیعی و عادی انجام می‌شود، اظهار کرد: اقدامات اخیر در بازار توسط دستگاه‌های اجرایی دخیل کالاهای مورد نیاز مردم طبق آخرین اقدامات و بررسی‌های ستاد تنظیم بازار تامین شده و جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.

جواد زنجانی گفت: در روزهای اخیر سامانه حمل و نقل کشور و استان و وضعیت انبارها از نظر روند تولید و کالاهای اساسی مورد نیاز مردم مورد بررسی کارشناسی قرار گرفته و مشکل خاصی در این حوزه وجود ندارد.

وی با اشاره به اینکه در حوزه آرد و نان با همکاری دستگاه‌های اجرایی مشکلی در تهیه گندم و آرد مصرفی در استان وجود نداشته و مردم دغدغه تامین آرد و نان را نداشته باشند، خاطرنشان کرد: ما در کنار تامین گندم و آرد مورد نیاز اردبیل دغدغه نداریم و مازاد تولید را نیز به سایر شهرستان‌ و استان‌های همجوار صادر می‌کنیم.

زنجانی بیان کرد: در حال حاضر هیچ افزایش قیمتی را در تهیه و توزیع نان‌ها اعم از آزادپز و دولتی نداریم.

رئیس شورای اداری شهرستان اردبیل همچنین به تامین و توزیع دیگر کالاهای اساسی از قبیل برنج شرکت روغن نباتی و …. در استان اشاره کرد و گفت: ما در اردبیل از نظر تهیه و توزیع کالاهایی که بازرگانی دولتی مدیریت آنها را برعهده دارد، مشکلی نداریم و مردم دغدغه ذخیره آنها را نداشته باشند چرا که با تمهیدات لازم و با نرخ مصوب در روند توزیع این کالاها مشکلی را مشاهده نکرده‌ایم.

زنجانی همچنین به عرضه و تولید و عرضه مرغ گرم و منجمد در بازار نیز اشاره کرد و افزود: از وضعیت جوجه‌ریزی‌هایی که در سطح استان انجام شده هیچ مشکلی گزارش نشده است و با نظارت و کنترل‌هایی که از سوی مجموعه‌های بازرگانی و تولیدی و جهاد کشاورزی صورت گرفت روند مناسبی را در تهیه و توزیع گوشت گرم و منجمد در بازار شاهد هستیم.

وی همچنین قیمت شناور مرغ در بازار را یادآور شد و گفت: ما نه تنها مشکلی از نظر تامین مرغ در بازار نداریم بلکه مازاد تولید خود را به سایر استان‌ها اعم از استان‌های شمالغرب کشور نیز صادر می‌کنیم.

فرماندار اردبیل با تاکید بر اینکه مردم را در خریدهای خود به آرامش دعوت می‌کنیم، ادامه داد: مردم نباید از بابت تامین مایحتاج و کالاهای اساسی خود دچار نگرانی شوند بلکه با تزریق کالاهای مورد نیاز مردم به فروشگاه‌ها این کالاها به سهولت در دسترس آنها قرار می‌گیرد.

زنجانی تصریح کرد: ازدحام برای خرید کالا در فروشگاه‌ها بی‌معناست و به اندازه کافی در انبارهای کشور و استان مایحتاج مردم ذخیره‌سازی شده و نباید به بازار شایعات و جنگ روانی دشمن دامن زده و ناامنی اقتصادی را رقم بزنیم.

وی با اشاره به اینکه کشور ما در حال حاضر در جنگ تمام عیار اقتصادی با استکبار به سر می‌برد، بیان کرد: در حال حاضر آنچه که امروز در کشور به آن نیاز داریم تامین امنیت روانی مردم و ایجاد فضای همدلی و ایثار و گذشت است تا بتوانیم از این برهه سخت اقتصادی نیز به راحتی عبور کنیم.

فرماندار اردبیل ایجاد تشنج در بازار را به دنبال خریدهای غیرضرور نامناسب ارزیابی کرد و گفت: اینکه بخواهیم در هر خانه یک انبار درست کرده و دست به احتکارهای خانگی بزنیم نه تنها بازار را با عدم تعادل در عرضه و تقاضا روبرو می‌کنیم بلکه سبب می‌شویم تا مردم عادی و فقرا در تامین نیازهای اساسی خود با مشکل مواجه شده و با افزایش مستمر قیمت‌ها سفره آنان را روز به روز تنگ‌تر می‌کنیم./ ایسنا- عادله جوادزاده

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا