پایان کرونا ؟
خبرمهم: سازمان جهانی بهداشت معتقد است که از هم اکنون تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی، فاصله زمانی داریم تا بتوانیم به طور چشمگیری بر این ویروس غلبه کنیم و میزان مرگ و میر رو به طور گستردهای کاهش دهیم.
اکنون که شاهد کاهش موج ویرانگر نوع دلتای ویروس کرونا هستیم و شاهد افزایش میزان واکسیناسیون در جهان، این پرسش ذهن متخصصان را درگیر کرده که آیا میتوان سال آینده را سال پایان کرونا دانست؟
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، دانشمندان انتظار دارند که برخی از کشورها چون ایالات متحده، هند، انگلیس و پرتغال، که از یک سو از مصونیت طبیعی جمعی بهره بردند و از سوی دیگر سیاست واکسیناسیون در سطح گسترده را در پیش گرفتند، از اولین کشورهایی خواهند بود که شانس بیشتری برای رهایی از این ویروس خواهند داشت. با این وجود دانشمندان همچنان رفتارهای ویروس کرونا و جهش و شیوع آن در بین جوامع واکسینه نشده را غیرقابل پیشبینی میدانند.
متخصصان اما در یک مورد مطمئن هستند و آن اینکه سال آینده بسیاری از کشورها از وضعیت حاد خارج خواهند شد و شرایط بهتری را خواهند داشت.
«ماریا ون کرخوف» اپیدمیولوژیست سازمان جهانی بهداشت معتقد است که از هم اکنون تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی، فاصله زمانی داریم و فکر میکنیم بتوانیم به طور چشمگیری بر این ویروس غلبه کنیم و میزان مرگ و میر رو به طور گستردهای کاهش دهیم.
سازمان جهانی بهداشت امیدوار است که تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی حدود ۷۰ درصد از جمعیت جهان قادر به دریافت واکسن باشند.
خانم کرخوف میگوید:« اگر بتوانیم به آمار ۷۰ درصدی واکسیناسیون جمعیت جهان برسیم، از نظر اپیدمیولوژیک در وضعیت بسیار متفاوتی خواهیم بود.»
او در عین حال نگران است که دولتها اقدامات احتیاطی را پیش از موعد لغو کنند.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت موارد مرگ و میر در ماه گذشته میلادی، اکتبر، تقریبا در تمام جهان روند کاهشی داشت.
برخی کارشناسان انتظار دارند که در این ماه موج دلتا در ایالات متحده آمریکا به پایان برسد و این آخرین موج بزرگ کرونا در این کشور باشد.
برخی از کارشناسان بر این باروند که ویروس کرونا همچنان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در سالهای آینده باقی بماند؛ درست شبیه بیماری مالاریا که امروزه و همچنان در جهان قربانی میگیرد. برخی از کارشناسان معتقدند که کووید ۱۹ همچون سرخک در جوامعی که واکسیناسیون نشدهاند باقی خواهد ماند.
برخی دیگر بر این باور هستند که ویروس کووید۱۹بیشتر به یک بیماری فصلی تبدیل خواهد شد، چیزی شبیه آنفولانزا. و یا اینکه کشندگی آن کمتر شده و تاثیر آن بر کودکان بیشتر نمایان خواهد شد؛ روندی که ممکن است دههها طول بکشد.
به گزارش یورونیوز،«گمان فرگوسن» از امپریال کالج بر این است که در دو تا پنج ساده آینده شمار کسانی که بر اثر بیماریهای تنفسی مرتبط با کووید ۱۹ جان خود را از دست بدهند، افزایش خواهد یافت. با این وجود وی معتقد است که چنین افزایشی نظام بهداشتی را به زانو در نخواهد آورد و یا باعث اجباری شدن رعایت فاصله اجتماعی نخواهد شد.
«ترور بدفورد» ویروسشناس در مرکز سرطان هاچینسون که روند تکامل ویروس کووید ۱۹ را دنبال میکند، تخمین میزند که ویروس کرونا سالانه ۵۰ تا ۱۰۰ هزار آمریکایی را به کار مرگ بکشاند، آماری بیشتر از آنفولانزا که عامل مرگ سالانه ۳۰ هزار آمریکایی است.
آقای بدفورد بر این باور است که این ویروس همچنان به جهش خود ادامه خواهد داد و نیاز به تزریق واکسنهای تقویت شده خواهد بود.
ریچارد هچت، مدیر اجرایی ائتلاف برای نوآوریهای در برابر بیماریهای همهگیر، میگوید:«از آن جایی که برخی از کشورها به خوبی واکسیناسیون را انجام دادند و از جامعه خود محافظت کردند ولی برخی کشورها موفق به واکسیناسیون نشدهاند، جهان همچنان در برابر این ویروس آسیب پذیر است.»
آقای هچت میگوید:« آنچه موجب نگرانی من است، ظهور نوع دیگر از ویروس کروناست، نوعی متفاوت که واکسنهای ما قادر به رویارویی با آن نباشد. آنگاه درست مثل همهگیری دوباره خواهد بود درست در زمانی که ما درگیر این همهگیری کنونی هستیم.»
انتشار دی اکسید کربن به رکورد قبل از همهگیری کووید ۱۹ رسید
در همین حال، افت محسوس تولید دی اکسید کربن که به لطف قرنطینههای کرونایی حادث شده بود دوباره به سطح قبل از همهگیری کووید ۱۹ رسیده است.
نتایج یک تحقیق علمی که پنجشنبه ۴ نوامبر منتشر شده نشان می دهد که سطح جهانی تولید گاز کربنیک بهویژه در بخش انرژی و صنعت در حال افزایش است و به سطح ۲ سال پیش خود نزدیک شده است.
دانشمندانی که درتهیه این پژوهش (Global Carbon Project) همکاری کردهاند میگویند که نقش بحران کرونا در کاهش سرعت تولید گازهای گلخانهای در حد یک ترمز بوده و کاراییاش تا حد زیادی از بین رفته است. آنها تخمین میزنند که جهان در سال ۲۰۲۱ چیزی در حدود ۳۶.۴ میلیارد تن متر مکعب دی اکسید کربن تولید خواهد کرد. این میزان در سال ۲۰۱۹ حدود ۳۶.۷ میلیارد تن متر مکعب بوده است.
درسال گذشته میلادی و دراوج قرنطینههای ناشی ار ویروس کرونا سطح تولید این گاز تا ۳۴.۸ میلیارد تن پایین آمده بود و بنابراین در سال ۲۰۲۱ یک رشد حدودا پنج درصدی خواهد داشت.
پژوهش جدید نشان می دهد که چین همچنان بیشترین سهم را در افزایش تولید دی اکسید کربن داشته است؛ این در حالی است که اکثر کشورهای دیگر هم به سطح تولید قبل از دوران همهگیری نزدیک شدهاند.
افزایش سهم چین در آلودگی عمدتا ناشی از دود زغال سنگ و گازهای طبیعی بوده است. استفاده از سوختهای فسیلی بهویژه به دلیل بازگشت سریع به اقتصاد پیش از همهگیری کووید اتفاق افتاده است. همچنین قرنطینه در چین نسبت به سایر کشورهای دنیا زودتر پایان یافته و این کشور برای سرپا شدن مجدد اقتصاد، دی اکسید کربن بیشتری تولید کرده است.
هوای پاکیزه در طول سال ۲۰۲۰ در سراسر دنیا از هند گرفته تا ایتالیا سبب شده بود تا بسیاری نسبت به اینکه دنیا راه خود را برای کنترل آلودگی پیدا کرده، امیدوار شوند. اما کرین لوکر یکی از تهیه کنندگان این پژوهش از دانشگاه ایست آنگلیا در انگلیس نظر متفاوتی دارد. او که برای ارائه گزارشی از این تحقیق به گلاسگو رفته، می گوید: «این همهگیری نیست که میتواند باعث شود ما صفحه را ورق بزنیم بلکه تصمیاتی هستند که اینجا و طی این دو هفته گرفته می شوند. همهگیری بیماری نمی تواند طبیعت اقتصاد ما را تغییر دهد.»
طبق این تحقیق دنیا تنها ۱۱ سال فرصت دارد تا از گرم شدن بیشتر زمین جلوگیری کند. نسبت به اواخر قرن نوزده هوا ۱.۱ درجه سلیسیوس گرمتر شده است.
انتشار این گاز در چین در مقایسه با سال ۲۰۱۹ حدود هفت درصد افزایش داشته است این در حالی است که هند تنها ۳ درصد افزایش را ثبت کرده است. طبق برآوردهای این پژوهش ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و بقیه کشورهای دنیا در مقایسه با سال ۲۰۱۹ کمتر دنیا را آلوده کردهاند.