بازار بیرمق دام زنده در آستانه عاشورا/ چرا گوشت گران شد؟
خبرمهم: امسال در ایام تاسوعا و عاشورا، تقاضای خرید دام زنده از سالهای قبل کمتر است اما شاهد نوسانات قیمت دام و گوشت در بازار هستیم.
به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، همه ساله از چند روز مانده به ایام تاسوعا و عاشورای حسینی، بازار دام به سبب ازدیاد تقاضا از سوی هیئت های مذهبی تب و تاب بیشتری به خود می گیرد که امسال بدلیل محدودیت های کرونا و برگزاری هیئت های مذهبی تقاضای چندانی وجود ندارد. هر چند دلالان و چوبداران همیشه در صحنه هستند تا در ایام و مناسبت های مختلف بتوانند بیشترین سود را عاید خود کنند.بررسی ها از سطح بازار نشان می دهد که هر کیلو دام سبک با نرخ ۶۰ هزار تا ۶۷ هزار تومان و دام سنگین ۵۰ هزار تا ۵۵ هزار تومان در میادین عرضه می شود که نسبت به هفته های اخیر رشد چندبرابری داشته است. این درحالی است که با انباشت دام در واحدهای دامداری نباید نوسان خاصی در بازار رخ دهد.
با تشدید ویروس کرونا، انباشت دام در واحدهای دامداری به قدری بالاست که صنعت دامپروری در رکود به سر می برد و از طرفی قیمت مناسب مرغ در برابر گوشت موجب شده تا تقاضا از سوی هیئت های مذهبی به سمت بازار مرغ سوق داده شود و تنها جوسازی و سودجویی حلقه های واسط منجر به اختلاف دام در بازار شده است.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین جزئیات عرضه دام در ایامتاسوعا و عاشورا ،علل اصلی التهاب قیمت و نرخ واقعی در بازار خبر شویم:
دلالان و چوبداران علت اصلی گرانی دام در ایام تاسوعا و عاشورا
سعید سلطانی سروستانی کارشناس صنعت دامپروری با اشاره به دلایل گرانی دام در بازار اظهار کرد: در ایام محرم با تعطیلی کشتارگاه ها کشتار کاهش و نذورات جایگزین می شود که با این وجود اتفاق خاصی در بازار رخ نمی دهد، درحالیکه مردم تصور می کنند که در مناسبت ها باید نوسان خاصی رخ بدهد.
وی با اشاره به اینکه دام به میزان کافی در میادین وجود دارد، افزود: برخی افراد با جوسازی در این ایام، قیمت را افزایش می دهند، درحالیکه به سبب ازدیاد عرضه نوسانی در بازار نباید رخ دهد.
سلطانی سروستانی ادامه داد: دلالان و چوبداران با قیمت های دلخواه اقدام در ایام و مناسبت های مختلف اقدام به عرضه با نرخ های متفاوت می کنند، در حالیکه به سبب فراوانی و انباشت دام در واحدهای دامداری تغییر خاصی نباید رخ دهد.
این کارشناس صنعت دامپروری قیمت کنونی هر کیلو دام سبک را ۵۰ هزار تومان و دام سنگین ۴۸ هزار تومان اعلام کرد و افزود: قیمت منطقی هر کیلو گوشت گوسفندی ۱۱۰ هزار تومان و گوشت گوساله ۱۰۵ هزار تومان است که متاسفانه به دلیل حلقه های واسط ۵۰ تا ۶۰ درصد بالاتر عرضه می شود.
نوسان جزئی قیمت دام در ایام محرم
افشین صدر دادرس مدیر عامل اتحادیه دام سبک در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه دام نداریم، اظهار کرد: با توجه به انباشت دام در واحدها، مشکلی در تامین نیاز کشور نیست.
وی متوسط قیمت کنونی هر کیلو دام سبک درب کشتارگاه را ۵۷ هزار تومان و گوشت گوسفندی را ۱۱۰ تا ۱۲۰ هزار تومان اعلام کرد.
صدر دادرس ادامه داد: با ازدیاد تقاضا در ایام محرم،قیمت دام با نوسانات جزئی در بازار روبهرو شده است، در حالی که به رغم افزایش هزینه های تولید، قیمت دام در یکسال اخیر نوسان جزئی داشته است که این موضوع جای نگرانی ندارد.
مدیر عامل اتحادیه دام سبک با اشاره به اینکه پتانسیل تولید گوشت در کشور وجود دارد، بیان کرد: با توجه به اشتغال یک میلیون و ۳۰۰ هزار دامدار در کشور و اشتغال بیش از ۳ میلیون نفر به طور غیرمستقیم، واردات گوشت، اشتغال را به مخاطره می اندازد. این درحالی است که با افزایش تولید، قیمت تمام شده کاهش می یابد.
بازار دام در رکود به سر می برد/گرانی دام ارتباطی به دامدار ندارد
منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، از عرضه گسترده دام در میادین خبر داد و گفت: علی رغم عرضه انبوه دام، هیئت های مذهبی و مصرف کنندگان به لحاظ قیمتی از مرغ و گوشت منجمد استفاده می کنند.
وی افزود: همه ساله از ۲ هفته قبل از ایام تاسوعا و عاشورا خرید برای دام آغاز می شد، اما امسال به دلیل شرایط اقتصادی و محدودیت کرونا تقاضا در بازار پایین است که با این وجود قیمت در بازار نوسان چندانی ندارد.
پوریان متوسط قیمت هر کیلو بره نر را ۵۵ هزار تومان و دام سنگین را ۵۰ تا ۵۲ هزار تومان اعلام کرد و گفت: هم اکنون قیمت هر کیلو لاشه گوسفندی ۱۱۰ تا ۱۱۵ هزار تومان و لاشه گوساله ۱۰۲ تا ۱۱۰ هزار تومان است.
رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه دام ایام محرم نداریم، بیان کرد: با توجه به محدودیت های کرونا و شرایط اقتصادی، تقاضای چندانی از سوی هیئت های مذهبی برای خرید دام وجود ندارد.
وی با بیان اینکه بازار دام در رکود به سر می برد، گفت: با توجه به کاهش تقاضا برای خرید دام و ازدیاد خرید برای مرغ، نوسان چندانی قیمت دام در ایام تاسوعا و عاشورا ندارد.
پوریان با اشاره به انباشت ۶ میلیون راس دام سبک و ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار راس گوساله گفت: انباشت چشمگیر دام نیاز به خرید و کشتار روز دارد و هر روز که می گذرد سرمایه ملی و تولید کنندگان دچار چالش می شود که با این وجود صادرات تنها راه حل است.
این مقام مسئول با بیان اینکه گرانی گوشت و دام ارتباطی به تولید ندارد، افزود: در شرایط فعلی مصرف کل نیاز کشور یک میلیون تن در سال است که ۸۸۰ هزار تن از این میزان در داخل و مابقی از طریق واردات تامین می شود که با شیوع ویروس کرونا و کاهش مصرف به نصف، ۳۷۰ هزار تن گوشت در سال تقاضا ندارد که در نهایت با ازیاد عرضه در برابر تقاضا نباید نوسان خاصی در بازار رخ دهد که متاسفانه سودجویی عوامل واسطه و دلال منجر به التهاب قیمت در بازار می شود.
رئیس شورای تامین کنندگان دام در پایان با اشاره به اینکه صنعت دامپروری با مشکل جدی روبروست، تصریح کرد: با توجه به انباشت دام در واحدهای دامداری نه تنها تولیدکنندگان خرده پا، بلکه تولیدکنندگان پروار هم با مشکل روبرو هستند که اگر نتوانند با خروج دام در پاییز تولید کنند، صنعت با مشکل جدی روبروست.
با توجه به انباشت دام در واحدهای دامداری، نه تنها تولیدکنندگان خرده پا بلکه تولیدکنندگان پروار با مشکلاتی روبرو هستند که با این تفاسیر انتظار بر آن بود که قیمت دام در ایام تاسوعا و عاشورا نوسانی نداشته باشد که متاسفانه طبق روال همه ساله سودجویی عوامل واسطه و دلال منجر به گرانی قیمت در بازار شده است. /yjc
خدا کنه کمی گوشت ارزون بشه