سبقت بیاندازه «جراحیهای زیبایی» حتی در دوران کرونا/ پدیدهای که هدفش خودنمایی و تشخصطلبی است!
خبرمهم: انجام عملهای زیبایی قدمتی چندساله دارد، آنقدر که در ایام کرونا هم کماکان این جراحیها در حال تاختن و تازیدن هستند.
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، مسئله زیبایی جزء مقولههایی است که برای هر فرد در هر موقعیت و مکانی مهم است و به سن و سال هم ارتباطی ندارد، از کودک ۱۰ ساله تا پیرزن ۷۰ ساله با گذر زمان و تغییر در تمامی ابعاد جامعه به فکر بهتر جلوه دادن و زیبایی ظاهری خود هستند، البته شواهد حاکی از آن است که این میل به زیبایی و تلاش برای دستیابی به زیبایی بیشتر در خانمها دیده میشود، همچنین با توجه به این موضوع، آمار عملهای جراحی زیبایی نه تنها در ایران، بلکه در بسیاری از کشورهای جهان روندی رو به رشد داشتهاست.
البته این نکته قابل ذکر است که زیبایی به طور کلی مفهومی نسبی و ناپایداری دارد که ممکن است با گذر زمان معانی آن شاخههای متفاوتی پیدا کند، اما میل به زیبا شدن از امیالی است که همه انسانها به آن گرایش دارند، البته این دسته از جراحیها در کشور ما مرز و محدودیت جنسیتی، اقتصادی و سنی ندارد و زنان و مردان در شرایط اقتصادی مختلف و سنین مختلف متقاضی انجام جراحی زیبایی هستند، به گفته کارشناسان، ایران در انجام عملهای زیبایی رتبه دوم در جهان را دارد و سن این عملهای زیبایی در ایران به ۱۵ سال رسیده است.
داستان عملهای زیبایی با آمدن مهمان ناخواندهای از جنس ویروسی به نام کرونا تغییر پیدا کرد، از همان روزی که خبر رسیدن کرونا به گوش جهانیان رسید در یک زمان خاصی مقرر شد برخی مطبهای زیبایی فعالیت خود را متوقف کنند و برای رعایت دستورالعملهای بهداشتی و جلوگیری از گسترش ویروس کرونا جراحی زیبایی انجام ندهند، با این حال هرچند محدودیتهای اعمال شده به جهت بیماری کرونا مورد توجه قرار گرفت اما در برخی از کلینیکهای زیبایی به صورت زیرزمینی و شاید در شرایط غیر بهداشتی، این عملها انجام میشد.
با وجود آن که ویروس کرونا باعث بسته شدن تقریبا تمام کسب و کارها در سراسر جهان شد، اما تعدادی از کلینیکهای جراحی پلاستیک با اتخاذ اقدامات سختگیرانهتری مانند آزمایشهای کووید ۱۹ و تمیز کردن مکرر، فعال ماند و تعداد بیشتری از عملهای زیبایی را انجام دادهاند که در نتیجه موجی از عملهای غیرضرور جراحی در کرونا را مشاهده کردیم، موجی که از ارقام بسیار خیرهکنندهای در ایام کرونا حکایت دارد، به طوری که با اعمال محدودیتها و اعلام ممنوعیت همچنان شاهد تبلیغات در فضای مجازی برای جذب متقاضیان این نوع اعمال جراحی هستیم.
اما به راستی چرا مسئله زیبایی آنقدر برای مردم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که با حضور ویروس کرونا که تهدیدش مرگ است، باز هم همچنان بازار خوبی دارد؟ آیا زیبایی ظاهری حتی با از دست دادن جان ارزشی دارد؟ در این راستا امان الله قرائی مقدم، جامعهشناس در ارتباط با افزایش چنین جراحیهای زیبایی در دوران کرونا اظهار کرد: گرایش افراد در دوره کرونا به اعمال جراحی بیشتر جنبه مادی دارد و افراد به دنبال کاهش هزینهها و نیز مراجعات به کلینیکها با پول کمتر میتوانند به مقصود خود برسند، همچنین جامعه ایران صوری شده و به ظواهر بیشتر اهمیت میدهد و بیشتر حسی و مادی شده است و افراد به ظاهربینی گرایش پیدا کردهاند.
وی معتقد است که حسیات و مادیات به اوج رسیده و در چنین جامعهای، اگوئیسم و خودخواهی حکمفرما است و نوعی شیءسروری دیده میشود؛ یعنی افراد با اشیا شخصیت میگیرند و احترامشان با داراییهای آنها ارتباط مستقیم خواهد داشت.
در ادامه هم پریسا فرنودیان روانشناس و مشاور درباره علت روانی گرایش افراد به انجام عملهای زیبایی بیان کرد: توجه به ظاهر در دهه اخیر زیاد شده و تاکید به جذاب بودن از سوی بلاگرها، سلبریتیها، سینما و فیلمها، مجلات، رسانهها و … به افراد القا میشود و طی تحقیقاتی نشان داده شد که همه زنان تقریبا یک بار از ظاهر خود احساس شرم و نارضایتی میکنند، فارغ از طبقه اجتماعی که در آن قرار دارند.
وی بر این باور است که ما ۱۲ هویت داریم، یکی از آن هویت جسمانی است وقتی این هویت شکل نمیگیرد، فرد مدام با خود درگیر است، فکر میکند با تغییر ظاهر میتواند عدم تشکیل این هویت را کنترل کند؛ این افراد هویت جسمانیشان از دوران نوجوانی به بعد شکل نگرفته است.
همچنین تجربیات چندین ساله برخی صاحبنظران در این عرصه نشان میدهد که رونق عملهای جراحی در جامعه، پدیدهای در راستای وجههخواهی، خودنمایی و نوعی تشخصطلبی است که بالاخص در کلانشهرها به عنوان هویتیابی در نتیجه گمنامی به وجود آمده است. در این جوامع، ظاهر افراد معرف آنهاست که از داراییهای مادی از قبیل اتومبیل و زیورآلات آغاز شده و تا چهره و اندام ظاهری افراد ادامه پیدا میکند.
اما به جرأت میتوان گفت در این ۱۱ ماه کرونایی، روزهای داغ عملهای جراحی زیبایی بود؛ البته این طور نیست که تخفیفی در نظر گرفته باشند، خیر! از نظر برخی از مردم بهترین زمان است که جراحیهای زیبایی خود را پشت ماسکهای اجباری پنهان کنند تا بعد از کرونا از آن رونمایی کنند.
به گفته برخی پزشکان هزینههای عمل زیبایی نسبت به دوران قبل از کرونا بیشتر شده، اما مراجعان هم بیشتر شدهاند. این گفته جای تعجب دارد که بسیاری از افراد بدون ترس از کرونا و بیمحابا برای خدمات زیبایی مراجعه میکنند، در حالی که بعضیهایشان میگویند برای خدمات دندانپزشکی میترسند به دندانپزشک مراجعه کنند.
نکته بسیار مهم این است که جراحیهای زیبایی و رسیدگی به خود به طور کلی امر نامناسبی نیست، اما بهتر است در این روزهای کرونایی بیشتر به فکر سلامت جان خود باشیم نه اینکه زیباییمان را در گرو سلامتی قرار دهیم، شاید با رعایت حداکثری بتوانیم تا حدودی ردپای این ویروس چموش را از زندگیها حذف کنیم. /yjc