اجتماعیسلامت

رییس کل سازمان نظام پزشکی: راهی جز “واکسن” برای کنترل کرونا نداریم

خبرمهم: رییس کل سازمان نظام پزشکی با تاکید بر اینکه راهی جز استفاده از واکسن برای کنترل بیماری کشنده کرونا نداریم، گفت: اگر واکسیناسیون در زمان مناسب انجام نشود، جهش های ویروس می تواند اثر واکسن را کم کرده و به اصطلاح ویروس از واکسن فرار کند.

به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم،  دکتر محمدرضا ظفرقندی در نشست خبری سازمان نظام پزشکی، گفت: اهمیت بحث کنترل کرونا از طریق واکسن بر کسی پوشیده نیست. ما با یک بیماری کشنده روبرو هستیم که خوشبختانه راه کنترل آن تولید و تاثیر واکسن است. در حالی که در برخی بیماری ها که مردم سال ها با آن درگیرند، مانند اچ آی وی هنوز واکسن ندارند.

وی افزود: در زمینه تولید واکسن کرونا کار علمی ارزشمندی در دنیا و با مدل های مختلف انجام شد و موفقیت بالای ۹۵ درصد حاصل شده که یک پیشرفت جهانی است.

برای کنترل کرونا راهی جز “واکسن” نیست

ظفرقندی ادامه داد: در ایران‌هم اقدامات ارزشمندی در زمینه تولید واکسن انجام شده و حداقل هشت مرکز هم هستند که دارند روی واکسن کرونا در کشور کار می کنند. باید توجه کرد که راهی جز استفاده از واکسن برای کنترل این بیماری کشنده نداریم.

وی گفت: کرونا یک تا یک و نیم درصد مرگ و میر و چهار درصد بستری دارد و تولید واکسن برای کنترل آن موفقیت علمی بزرگی محسوب می شود. چه واکسن هایی که MRNÀ هستند، چه واکسن های پروتئین بِیس و چه واکسن های ویروس کشته شده و ضعیف شده می توانند موثر باشند.

وی با بیان اینکه باید در زمان‌ مناسب و سریعی این واکسن تولید، توزیع و استفاده شود، گفت: واقعیت موجود این است که مشخص شده که این ویروس جهش هایی را انجام می دهد. اکنون در انگلیس شاهدیم که رشد بیماری صعودی و عمودی شده و مرگ‌و میر در برخی کشورهای اروپایی بالای ۱۰۰۰ در روز است. در برخی قسمت های انگلیس ۷۰ درصد ابتلایشان از ویروس جهش یافته است که زنگ خطری برای همه است. در آفریقای جنوبی هم ویروس جهش داشته که ۹۰ درصد ابتلاها در برخی مناطق آنجا هم از نوع جهش یافته است. در عین حال باید بدانیم که ویروس هم مختص یک کشور نیست و می تواند منتشر شود. همانطور که ویروس جهش یافته انگلیس را در ایران هم‌ مشاهده کردیم که البته خوشبختانه فعلا در کنترل است.

ظفرقندی تاکید کرد: اگر در یک زمان مناسب واکسیناسیون انجام نشود، این جهش ها می تواند اثر واکسن را کم کرده و به اصطلاح ویروس از واکسن فرار کند. بنابراین موضوع مهم این است که واکسن برای جلوگیری از مرگ و میر و قطع زنجیره انتقال اهمیت دارد. از طرفی ما هر روز به نتایج جدیدی می رسیم‌ مثلا گفته می شد که واکسن برای افرادی که قبلا مبتلا شدند نیاز نیست، اما مطالعات جدید نشان می دهد اگر سطح آنتی بادی این افراد کاهش یافته باشد، باید تزریق کنند که این در میزان تولید واکسن‌ هم‌ موثر است. یا اینکه باید تزریق واکسن بعد از مدتی تجدید شود. به طوری که برخی کشورها پیش خرید زیادی از واکسن و چند برابر جمعیت شان انجام دادند تا نیاز به دوزهای تکراری حتی برای سال های بعد را تامین کنند.

واکسن کرونا هر چه سریعتر خریداری شود

ظفرقندی تاکید کرد: واکسن باید هرچه سریعتر در کشور خریداری شود. با توجه به اینکه یک واکسن کرونای ایرانی که ویروس ضعیف شده است، فاز یک انسانی را شروع کرده که تا اخر بهمن ماه این فاز ادامه دارد. بعد از آن هم فاز دو شروع می شود که دو تا سه ماه ادامه دارد و نهایتا هم فاز سوم.   بنابراین برای تولید واکسن تولید داخلی مان نیاز به زمان نسبتا طولانی داریم تا این واکسن به نتیجه برسد. در عین حال شرکت های دیگر هم دارند کار می کنند، انستیتو رازی هم از هفته آینده فاز اول انسانی را اغاز می کند.

وی در تشریح فازهای مطالعاتی واکسن کرونا، گفت: در فاز اول تعداد ۵۰ الی ۶۰ نفر، به تدریج از واکسن استفاده می کنند تا عوارض بررسی شود. فاز دوم بر روی ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر انجام می شود و هدفش این است که میزان بقا و تولید انتی بادی بررسی شود و فاز سوم که جمعیت ۳۰ هزار نفری را شامل می شود باید مشخص کند که تاثیر این واکسن بر روی سنین و جنس های مختلف و بیماری های زمینه ای و… چگونه است. هیچ واکسنی بدون طی این مراحل قابل استفاده نیست.

ظفرقندی گفت: با مشکلاتی که تحریم ایجاد کرده بود نهایتا با مشکلات، پول کووکس را پرداخت کردیم تا این میزان ارائه شود. البته کووکس بر اساس سهمیه بندی واکسن کرونا را توزیع می کنند. مثلا در فاز اول به همه کشورها به اندازه سه درصد جمعیت شان واکسن ارائه می کند که این‌هم حداقل زودتر از یک ماه آینده نمی رسد. در مرحله دوم هم ۲۰ درصد جمعیت کشورها را در نظر گرفته و توزیع می کنند. بنابراین ما نیاز داریم واکسن را از مسیرهایی غیر از سازمان بهداشت جهانی برای کشور ارائه کنیم. باید این اقدام را انجام داده و واکسن را سریع تر در اختیار مردم قرار دهیم.

ویروس جهش یافته کشنده تر از گونه قبلی نیست

وی درباره ویروس جهش یافته نیز گفت: جهش ویروس در انگلیس اتفاق افتاده که بالای ۵۵ تا ۷۰ درصد ابتلا و واگیری را تشدید می کند. کشنده تر است یا نه؟ خیر؛ میزان‌کشندگی مانند قبل است، اما چون درصد ابتلا و گرفتاری ها بالا می رود و وقتی بدانیم یک تا یک و نیم درصد مرگ و میر داریم، هرچه ابتلا بالا رود، درصد مرگ و میر هم به نسبت ابتلا بالا می رود. مثلا اکنون ایرلند به شدت گرفتار ویروس است و کنترل به نوعی از دستشان خارج شده است. در ایران باید مرزها و رفت و آمدهای هوایی موکدا کنترل شود و هر فرد که وارد کشور می شود علاوه بر تست PCR دوره قرنطینه مطمئنه را طی کند.

ظفرقندی درباره واکسن ایرانی_کوبایی، گفت: این ساخت واکسن بین انستیتو پاستور و کشور کوبا است. در کشور کوبا فازهای حیوانی و یک و دو انسانی طی شده و طبق قراردادی که بستند، قرار شده فاز سوم را به صورت مشترک انجام داده و بررسی کنند. البته بعد از اینکه مدارک و مستندات فاز یک و دو در مراکز علمی کشور، مورد تایید قرار گرفت فاز سوم به صورت مشترک انجام داده و در صورت حصول نتیجه از این واکسن هم استفاده شود. زمان حصول و دسترسی به این واکسن هم حدود سه ماه آینده خواهد بود.

وی همچنین گفت: فاز سوم واکسن ایرانی کوبایی به ۳۰ هزار نفر نیاز دارد،   به صورت مشترک انجام می شود.

وی درباره تامین واکسن وارداتی، گفت: واکسن هایی که در حال حاضر به مرحله علمی رسیده در کشورهای مختلف تولید شده است. ما یک واکسن به نام استرازنکا داریم که در سوئد تولید می شود که البته مطالعه علمی آن در آکسفورد بوده و تولیدش در سوئد است. کمااینکه اکنون استرازنکا در کشورهای مختلف پایگاه تولید انبوه دارد. به عنوان مثال ایران می تواند آن را از روسیه وارد کند. زیرا یکی از مراکز تولید این واکسن در روسیه است که طی قراردادی است که اقای پوتین با استرازنکا امضا کرده است.

منبع خرید واکسن متعدد باشد

ظفرقندی گفت: در مجموع باید واکسن زودتر برای کشور تامین شود و دوما واکسن می تواند از کشورهایی مانند روسیه و هند برای کشور تامین شود. اکنون در چین واکسن ویروس ضعیف شده کار می شود یا mRNA است. کشور ترکیه ۵۰ میلیون دوز واکسن از چین  پیش خرید کرده، امارات پیش خرید کرده. اصلا باید منبع خرید واکسن‌ متعدد باشد و از یک کانال کفایت نمی کند. زیرا تولید محدود است.

ظفرقندی ادامه داد: مذاکراتی با هند، چین و روسیه انجام و توافقاتی هم اتفاق افتاده است.

وی درباره ممنوعیت ورود واکسن کرونا از منابع آمریکایی و انگلیسی نیز گفت: در برنامه دولت ما خرید واکسن آمریکایی چه فایزر و چه مدرنا، اساسا در دستور کار نبوده است. زیرا بالاخره واکسنی که وارد کشور می شود باید شرایطی را داشته باشد؛ از جمله بحث اقتصادی و بحث حمل و نقل و انتقال ارز که با توجه به محدودیت ها، مشکل انتقال ارز برای این خرید داشتیم و هم هزینه های آن قابل مقایسه نیست. به عنوان مثال واکسن استرازنکا حدو پنج تا شش دلار هزینه دارد در صورتی که واکسن های آمریکایی بسیار گران تر بوده و زنجیره سرد زیادی لازم داشت. بنابراین عمدتا خرید از این‌منابع مطرح نبوده، اما از کشورهای مختلف دیگر می تواند تامین شود.

میزان مهاجرت پزشکان در دوران کرونا

رییس کل سازمان نظام پزشکی در ادامه صحبتهایش درباره اظهاراتی مبنی بر مهاجرت پزشکان در دوران کرونا، گفت: یکی از مدارکی که افراد جامعه پزشکی که میخواهند مهاجرت کنند باید تهیه کنند سابقه ای است که از سازمان نظام پزشکی باید دریافت کنند که به آن “گود استندینگ” گفته می شود. در حدود یکسال گذشته ۲۵۰۰ درخواست گود استندینگ از سازمان نظام پزشکی انجام شده است که البته الزاما مساوی با مهاجرت نیست. طبیعتا مجموعه شرایطی باید برای این افراد فراهم شود که انگیزه بیشتری برای خدمت در کشور داشته باشند./ایسنا

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا