اجتماعیسلامت

بمبی متحرک که راست راست در شهر می‌گردد!

خبرمهم:بمبی متحرک که راست راست در شهر راه می رود و به هر که نزدیک شود دکمه عملیات انتحاری را می زند تا هم خود نابود شود و هم ۵۰ نفر دیگر را به کام مرگ بکشاند؛ در آخر هم با بی تفاوتی و خودخواهی هر چه تمام تر می گوید "سرما خورده ام، کرونا نگرفته ام" .

به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، بسیار چموش است و در انتظار کسانی می نشیند که بی احتیاط اند و ماسک زدن برایشان معنی ندارد؛ انجاست که می تواند بقای خود را تضمین کند؛ دیگر می داند رفنتی نیست حداقل در میان مردم ایران و می تواند به زاد و ولد خود به آسانی ادامه دهد.

این روزها یا مردم خیلی رعایت می کنند و یا سردرگم و بی تفاوت شده اند؛ حتی دیگر آمار مرگ روزانه ۲۳۷ نفر در روز هم تکانشان نمی دهد و کرونا مثبت های از همه جا بی خبر یا بدتر باخبر، همچنان به عزا، عروسی، دورهمی، پاساژگردی، سفر و ماسک نزدن ادامه می دهند تا ۹۰ درصد افرادی را به آنان نزدیک می شوند را بی برو برگرد مبتلا کنند.

دقیقا همه این عوامل بوده است آمار ابتلا به کرونا را در کهگیلویه و بویراحمد بالا برده و پیوسته در حال صعود است اما اینکه دقیقا چه عواملی بر رشد بی بازگشت مرگ در پی ابتلا به کرونا تاثیرگذار بوده را یک عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج به ایسنا پاسخ داده است.

پنهان‌کاری‌ برخی از مبتلایان از آشکار شدن بیماری‌شان

قادر زاده باقری در گفت و گو با خبرنگار ایسنا تصریح کرد: در این روزهایی که ویروس کرونا در بسیاری از استان‌های کشور وضعیت افزایشی دارد، وضعیت استان کهکیلویه و بویراحمد به مرز قرمز و هشدار رسیده و به گفته مسئولین و متولیان امر سلامت، تمام ظرفیت‌های بهداشتی بکار گرفته جوابگوی بیماران با ویروس کرونا نیست، این درحالی است که پنهان‌کاری‌ برخی از مبتلایان از آشکار شدن بیماری‌شان، در انتقال بیماری به افراد سالم ناخواسته فعال هستند و روند درمان خود را با انکار به سختی پیش می‌برند.

زاده باقری گفت: اگرچه برخی افراد در مکان‌های عمومی از ماسک به صورت نیم بند هم استفاده می کنند اما بیشتر مردم بدون استفاده از ماسک و دستکش، حتی فاصله‌های اجتماعی را در ارتباط خود نیز رعایت نمی‌کنند؛ در روزهای اخیر همه این موارد دست به دست هم داد تا آمار مبتلایان به کرونا افزایش پیدا کند.

وی افزود: در کنار ازدحام جمعیت در سطح شهرها که از دلایل اصلی افزایش سرعت انتشار ویروس کرونا محسوب می‌شود، یکسری پنهان‌کاری‌ها از سوی افرادی که تست آن‌ها مثبت اعلام می‌شود نیز وجود دارد که این موضوع را نیز می توان یکی از دلایل مهم افزایش این ویروس دانست.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج خاطرنشان کرد: حتی افراد زیادی دیده شده که حاضر نشده‌اند با وجود مثبت شدن تست کرونا، قرنطینه را رعایت کرده و حتی به دیگران و اطرافیان خود بگویند که دارای بیماری کرونا هستند؛ با وجود مثبت بودن تست کرونا به مراودات اجتماعی خود می‌پردازند و یا در بین جامعه و در ادارات رفت‌وآمد می کنند.

زاده باقری گفت: می‌توان اشاره کرد که مسئله مهمتر از نادیده گرفتن پروتکل های بهداشتی، پنهان کاری برخی افراد از مردم عادی تا تحصیل کرده‌ است که با وجود ناقل بودن و آگاهی از این موضوع روزانه با حضور خود در مجالس، محافل، میهمانی‌ها و جلسات به بهانه‌های مختلف در تکثیر، توزیع و انتقال این ویروس به افراد سالم نقش فعالی را بازی می کنند.

برخی به گفتن جمله «کرونا ندارم، سرما خوردم!» بسنده می‌کنند

این دکترای روانشناسی بیان کرد: بسیاری از مبتلایان با وسایل نقلیه عمومی تردد می‌کنند و زمانی که سرفه‌های ممتد آنها شک اطرافیان را بر می انگیزد، به گفتن جمله «کرونا ندارم، سرما خوردم!» بسنده می‌کنند.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج عنوان کرد: نکته دیگر این‌که به علت رابطه گرا بودن زنان نسبت به مردان، تعداد زنان مبتلا و مرگ و میر آنان در حال پیشی گرفتن از مردان است که حکایت از حضور بیش از پیش و نزدن ماسک در محافل دارد.

اما این پنهان‌کاری که می‌تواند جان خانواده، عزیزان‌ و همکاران فرد مبتلا را به خطر بیندازد، از چه عواملی ناشی می‌شود؟ چرا یک فرد بیمار با علم به این‌که حضورش در اجتماعات باعث شیوع ویروس می‌شود نه تنها رعایت نمی‌کند بلکه سعی در پنهان کردن این مساله دارد؟

زاده باقری، دلیل این پنهان‌کاری را در ترس از طرد شدن و تنها ماندن و سرزنش شدن دانست.

او معتقد است، انسان موجودی نیازمند است و در ابعاد مادی و معنوی، اولیه و ثانویه، نیازهای او مطرح می شوند؛ اجتماعی بودن انسان ها و باهم بودن آنها باعث لذت بردن آنها شده و این ارتباطات و باهم بودن از نیازهای اساسی انسانها محسوب شده که با همین ارتباط، اصلاح رفتار یا مهندسی و رفتار انجام می گیرد.

وی اظهار کرد: تعامل انسان ها و ارتباط آنان وقتی لذت بخش است که همراه سلامتی باشد، بر همین اساس اعلام می کنند که:مهمترین پدیده روی زمین، پدیده حیات است و مهمترین حیات، حیات بشری و انسانی است و  وقتی حیات انسانی ارزشمند است که قرین سلامتی باشد. از طرف دیگر تنهایی و انزوا را بدترین درد انسان مطرح می کنند و بدترین تنهایی را زندان و بدترین زندان را سلول انفرادی می دانند، چون فرد از برقراری ارتباط با دیگران محروم می‌شود.

این استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج خاطرنشان کرد: در فرهنگ و معارف دینی ما، سلامتی از بزرگترین و افضل ترین نعمت های الهی است که اگر مورد تهدید قرار گیرد زندگی انسان‌ها لذت بخش نیست. عواملی که این سلامت را تهدید می‌کند در ابعاد روانی، اجتماعی و جسمی مطرح شده اند که برخی توسط پاتوژن‌ها (ویروس، باکتری، قارچ و انگل)، به روش‌های مختلفی از جمله هوا، خون، رابطه جنسی و دیگر مایعات بدن و مدفوع منتقل می‌شود.

وی ادامه داد: از بین پاتوژن‌های مورد اشاره، ویروس‌ها در انتقال بیماری نقش زیادی دارند که این  ویروس‌ها نیازمند یک میزبان زنده برای تکثیر و رشد هستند. پاتوژن‌های ویروسی این هدف را با ورود به بدن انسان و حمله یک سلول، مکانی که تکثیر ویروسی رخ می‌دهد و سپس به سلولهای دیگر گسترش می یابد، محقق می کنند. نمونه های این ویروس چون: سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کروناویروس، تا موارد شدیدی مانند: هپاتیت سی و ویروس نقص ایمنی اکتسابی را شامل می شود.

زاده باقری تصریح کرد: این روزها ویروس کرونا از جمله این پاتوژن‌هاست که اسم و رسم جهانی پیدا کرده و تاکنون بالای ۳۰ میلیون نفر را مبتلا و بیش از یک میلیون نفر را به کام مرگ برده است. کشور ما و استان کهگیلویه و بویراحمد هم از این بلایای خانمان‌سوز در امان نبوده و از مبتلایان و کشته های جهانی هم سهمی دارد.

وی ادامه داد: رعایت فاصله اجتماعی، ماسک زدن و شستشوی دست‌ها هرچند که روابط معمول، عادی و عادت‌های قبلی ما را مختل می‌کند و با ارتباط معمولی قبلی ما انسان‌ها و بویژه مردم استان کهکیلویه و بویراحمد تا اندازه‌ای تعارض پیدا می‌کند اما رعایت پروتکل‌های بهداشتی ضامن سلامتی و رهایی از این ویروس منحوس و چموش است.

بعضی افراد فاصله‌گذاری اجتماعی را به ‌اشتباه طرد کردن تعریف می‌کنند

این دکترای روانشناسی ادامه داد: عبارت فاصله‌گذاری اجتماعی که بهترین راهکار عبور از بیماری است به معنای طرد کردن و قطع ارتباط نیست؛ فاصله‌گذاری اجتماعی به این معناست که من شما را دوست دارم و از آنجایی‌که احتمال می‌دهم ناقل ویروس باشم به شما نزدیک نمی‌شوم تا خدای‌نکرده مبتلا نشوید. در صورتی ‌که بعضی افراد فاصله‌گذاری اجتماعی را به ‌اشتباه طرد کردن تعریف می‌کنند.

وی تصریح کرد: استان کهکیلویه و بویراحمد که در روزهای اوج کرونا در کشور، بر اساس گفته های سخنگوی وزارت بهداشت و درمان، وضعیتی به مراتب بهتر از سایر استان‌ها داشت، طبق اعلام مسئولان بهداشت و درمان این استان، درحال حاضر شرایط نگران کننده‌ای را طی می‌کند و شمار مبتلایان و مرگ و میرها نیز رو به افزایش و سیر صعودی دارد.

این استادیار دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با بیان اینکه این روزها وضعیت کرونا در استان ما همچنان افزایشی است، تصریح کرد: برگزاری جشن‌های عقد و عروسی و مراسم‌ عزاداری، میهمانی و دور هم نشینی و رعایت نکردن نکات بهداشتی همگی دست به دست هم داد تا سرعت انتشار ویروس کرونا در شهرهای استان افزایش یابد و افراد بیشتری را مبتلا کند.

 به گفته متولیان سلامت استان حضور یک نفر مبتلا به کرونا در یک مجلس ختم می‌تواند تا ۵۰ نفر را به ویروس کرونا مبتلا کند و موجب مرگ برخی را فراهم کند و هزینه های زیادی را بر خانواده و جامعه تحمیل کند. این را زاده باقری می گوید و تاکید می کند؛ “مشارکت و همکاری”مردم و متولیان امر سلامت از عوامل مهم در کاهش آمار مبتلایان به کرونا تا رفع کامل این ویروس چموش و غیرقابل پیش بینی است.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج تاکید کرد: درحالی که؛ بارها متولیان سلامت، به حق، سهل انگاری و کم توجهی در جهت رعایت پروتکل‌های بهداشتی را بر گردن مردم انداخته و از نحوه فاصله‌گذاری‌های اجتماعی و حضور غیرضروری آن‌ها در مجالس انتقاد کرده اند در مقابل برخی مردم نیز بارها از سهل‌انگاری‌ها در زمینه نظارت نکردن گلایه مند بوده اند.

لزوم برخورد جدی و قضائی با متخلفان در هر سطوحی اعم از مردم و مسئولان سهل انگار

زاده باقری عنوان کرد: تنها توصیه کردن به رعایت پروتکل‌های بهداشتی به مردم و ممنوع کردن تجمعات، کافی نیست بلکه برخورد جدی و قضائی با متخلفان در هر سطوحی اعم از مردم و مسئولان سهل انگار نیازمند توجه، بازنگری و تبیینی بدیع و جدید است.

وی تصریح کرد: به گفته متولیان امر سلامت در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، ارتباط با افراد مثبت باعث ابتلای ۹۰ درصدی موارد جدید شده است. این ارتباط‌ها آنچنان که مسئولان می‌گویند به طور مشخص در مراسم فاتحه‌خوان، تشییع جنازه ها و جشن‌های عروسی شلوغ به‌وجود آمده‌است. این تحلیل نشان می‌دهد برخی افراد مبتلا با علم به این‌که حامل و ناقل ویروس کرونا هستند بدون در نظر گرفتن پروتکل‌های بهداشتی در اجتماعات شرکت می‌کنند و به صورت بمبی متحرک این بیماری را به وفور توزیع و تکثیر می‌کنند.

زاده باقری تصریح کرد: به گواه تاریخ در زمان همه‌گیری طاعون، وبا و آبله در استان که به علت نبود و کمبود امکانات بهداشتی و درمانی عده زیادی کشته می‌شدند و افرادی هم جان سالم به درمی‌بردند، افراد سالم به‌شدت منزوی شده و حتی اقوام و همسایگان هم از آن‌ها فراری بودند و گاهی به مناطق دیگر مهاجرت می‌کردند تا بتوانند زندگی اجتماعی خود را ادامه دهند. مرگ و میر از این بیماری‌ها چنان وحشتی در میان مردم ایجاد کرده بود که افراد سالم برای در امان ماندن از طرد، انزوا، وابستگی و یا بیماری خود را پنهان می‌کردند.

یکی از اصلی‌ترین عوامل ضعف سیستم ایمنی بدن، استرس است

وی ادامه داد: باید توجه داشته باشیم، افرادی که ابتلای خود به کرونا را پنهان می‌کنند، به همان میزان که دیگران را در معرض خطر قرار می‌دهند به خود نیز آسیب می رسانند، چراکه درمان این بیماری در گرو سیستم ایمنی قوی است و یکی از اصلی‌ترین عوامل ضعف سیستم ایمنی بدن، اضطراب و استرس است که بواسطه پنهان‌کاری و ترس از انتقال بیماری به همکاران و اعضای خانواده و احساس گناه و مشغولیات ذهنی که به تبع آن به وجود می آید، درمان بیماری را به تأخیر می‌اندازد و باعث شدت بیماری فرد و انتقال سریع آن به دیگران می‌شود.

برچسب “عیبناک” بودن از مشکلات مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد

مشکلی که این روزها در برخی مناطق کهگیلویه و بویراحمد بسیار دیده می شود عیب دانستن بیماری و برچسب “عیبناک” بودن است؛ عیب دانستن بیماری و اعلام ابتلا به کرونا و رعایت نکردن قرنطینه و هم‌چنین پنهان‌کاری از سوی افرادی است که آزمایش تست کرونای آنها مثبت اعلام می‌شود.

اما زاده باقری در ادامه تصریح می کند که ابتلا به کرونا عیب نیست، اما کتمان و پنهان کاری آن توسط افرادی که آزمایش تست کرونای آنها مثبت اعلام می‌شود عیب محسوب می‌شود و می‌تواند حجم زیادی از مردم را مبتلا کند و جامعه را با خطر جدی مواجه کند.

ترس از مواخذه  و شناخت نداشتن از موضوع یکی دیکر از علل پنهانکاری ابتلا به کرونا

او با اشاره به دیگر عوامل ادامه می دهد، ترس از مواخذه یکی دیکر از علل پنهانکاری است در واقع بسیاری از افراد از ترس قضاوت شدن توسط دیگران سعی می‌کنند موضوع را به کلی پنهان کنند این مخفی‌کاری هم مختص به قشر خاصی نیست. جهل و شناخت نداشتن به موضوع در کنار غرور و تکبر پرخاشگرانه برخی افراد هم ممکن است منجر به آلوده شدن دیگران شود و برخی دیگر به علت غرور و بزرگ منشی کاذب، خود را بری از هر عیب و نقص و بیماری بدانند.

شخصی و خصوصی جلوه دادن بیماری کرونا در چه شرایطی؟

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در رابطه با شخصی و خصوصی جلوه دادن بیماری  تاکید کرد: ابتلا به بیماری کرونا تا زمانی یک مساله شخصی و محرمانه تلقی می‌شود که فرد تمامی پروتکل‌های مربوط به بیماری را رعایت کند و در حریم خصوصی خود ماندگار باشد. وقتی بیماری در خانه از خود مراقبت می‌کند و تا زمانی که آزمایش‌ها پاک شدن ویروس از بدن فرد را تایید نکرده‌اند در هیچ اجتماعی شرکت نمی‌کند، پس این حق فرد است که نام و اطلاعاتش محرمانه بماند و نظارت بر حسن رفتار این بیماران در دوران قرنطینه یا خود محافظتی هم باید به عهده متولیان سلامت باشد، اما اگر بیماری نسبت به رعایت پروتکل‌ها بی‌اعتنا باشد و رعایت نکردن بهداشت آثار اجتماعی در انتقال بیماری داشته باشد، این کم توجهی عوارض فرا شخصی دارد و مضرات اجتماعی آن زیان‌بار است./ایسنا

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا